Φόρος στις αναλήψεις μετρητών στο όνομα της φοροδιαφυγής

  28 November, 2016 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIA
Φόρος στις αναλήψεις μετρητών στο όνομα της φοροδιαφυγής

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΑΣΥΜΦΟΡΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΗ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ

Oι τράπεζες στην κυβέρνηση προτείνει σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών στην οικονομία.

Φορολόγηση των αναλήψεων μετρητών προβλέπει ριζοσπαστική πρόταση που έχουν επεξεργαστεί τράπεζες ως δραστικό μέτρο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Η κεντρική ιδέα είναι να ενισχυθούν με κάθε τρόπο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και παράλληλα να υιοθετηθούν σειρά μέτρων και αντικινήτρων που θα καταστήσουν ασύμφορη και ακριβή τη χρήση μετρητών.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» στη δέσμη των προτάσεων που έχουν υποβάλει συστημικές τράπεζες στην κυβέρνηση περιλαμβάνονται:

Υποχρεωτική χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών δικτύων για κάθε συναλλαγή με επαγγέλματα όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις φοροδιαφυγής ή χρησιμοποιούνται τα μετρητά ως κύριο μέσο συναλλαγών.

Υποχρεωτική χρήση καρτών ή ηλεκτρονικών δικτύων για συναλλαγές από κάποιο ποσό και πάνω.

Αναμόρφωση φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση συστήματος εσόδων-εξόδων. Τα νοικοκυριά ή οι επαγγελματίες θα φορολογούνται μόνο για το ποσό του εισοδήματος που δεν καταναλώθηκε. Ετσι επαγγελματίες και νοικοκυριά θα έχουν ισχυρό κίνητρο να ζητούν αποδείξεις για την παραμικρή δαπάνη προκειμένου να αυξήσουν τα έξοδά τους και να περιορίσουν τον τελικό φόρο.

Σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω καρτών

Υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, να καταβάλουν ηλεκτρονικά κάθε μισθοδοσία.

Με βάση τα επιτελικά τραπεζικά στελέχη, η χρήση μετρητών ευνοεί τη φοροδιαφυγή και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για τον περιορισμό της είναι η δραστική μείωση των μετρητών στην οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, στις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί και προωθηθεί στην κυβέρνηση περιλαμβάνεται και η επιβολή φόρου στις αναλήψεις μετρητών.

Το σκεπτικό είναι ότι τα μετρητά διοχετεύονται εύκολα και σε μεγάλο βαθμό στη μαύρη οικονομία και κατ’ επέκταση ενισχύεται η παραοικονομία.

Οι κάρτες – πιστωτικές και χρεωστικές – αλλά και οι νέας τεχνολογίας που επιτρέπουν τις ανέπαφες συναλλαγές για μικροποσά, καθώς και το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για την πιο μικρή συναλλαγή από την αγορά εφημερίδας στο περίπτερο μέχρι και εισιτήριο λεωφορείου, λένε οι τράπεζες. 

 

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

 

  28 November, 2016 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα