Φορολογικό διαζύγιο: Τα SOS της τελευταίας στιγμής που πρέπει να γνωρίζετε

  16 February, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Φορολογικό διαζύγιο: Τα SOS της τελευταίας στιγμής που πρέπει να γνωρίζετε

Mέχρι τις 28 Φεβρουαρίου μπορούν τα ενδιαφερόμενα έγγαμα ζευγάρια να πάρουν “φορολογικό διαζύγιο“ υποβάλλοντας  τη σχετική δήλωση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ  https://aade.gr/gnostopoiisi-horistis-dilosis με τους κωδικούς taxisnet.

Μετά οι παραπάνω θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

Να επιλέξουν το “Πολίτες → Εισόδημα → Γνωστοποίηση Χωριστής Δήλωσης”. Aυτό γίνεται είτε από τα ίδια έγγαμα ζευγάρια με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης είτε από, ειδικά για τον σκοπό αυτό, εξουσιοδοτημένο λογιστή -φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Διευκρινίζεται δε πως  στις περιπτώσεις κοινής φορολογικής δήλωσης συζύγων γίνεται χωριστή βεβαίωση φόρου και δεν γίνεται συμψηφισμός χρεωστικού και πιστωτικού ποσού μεταξύ των συζύγων και πως μετά τις 28 του μήνα δεν μπορεί να ανακληθεί η επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2023. Σημειώνεται δε πως  τα έγγαμα ζευγάρια που θα υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις  για το φορολογικό έτος 2023, θα  πρέπει να επισκεφτούν τη σχετική εφαρμογή μέχρι 28 Φεβρουαρίου του οικείου έτους  το φορολογικό έτος 2024 και τα επόμενα , μόνο εφόσον επιθυμούν να ανακαλέσουν την επιλογή τους.

Για τις χωριστές δηλώσεις

Σε κάθε περίπτωση η χορήγηση των επιδομάτων δεν επηρεάζεται από τις χωριστές δηλώσεις συζύγων.  Επίσης  δεν είναι απαραίτητη η υποβολή χωριστών δηλώσεων φόρου εισοδήματος, διότι προβλέπεται ήδη χωριστή φορολογική αντιμετώπιση στις κοινές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία. Στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων των συζύγων η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1, στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα. Ο σύζυγος που δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης, συμπληρώνει στον πίνακα 6 την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο». Ο άλλος σύζυγος δεν συμπληρώνει καμία ένδειξη.

Όσον αφορά στον τρόπο που δηλώνονται τα παιδιά στις χωριστές δηλώσεις των έγγαμων ζευγαριών επισημαίνεται πως τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο, καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Επίσης το εισόδημα του ανήλικου τέκνου, που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

Διευκρινίζεται δε πως στις χωριστές δηλώσεις φορολογία εισοδήματος συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.

 

  16 February, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα