Φορολογικές δηλώσεις: Οι δαπάνες που «ψαλιδίζουν» τον φόρο

  04 April, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Φορολογικές δηλώσεις: Οι δαπάνες που «ψαλιδίζουν» τον φόρο

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων δεν υπάρχουν, ωστόσο οι φετινοί κωδικοί 049-050 «κρύβουν» έναν υποπίνακα που μπορεί να ψαλιδίσει τον φόρο ή εν πάση περιπτώσει να βοηθήσει έτσι ώστε κάποιοι να αποφύγουν τον πρόσθετο φόρο επειδή δεν κατάφεραν να κάνουν τον αναγκαίο αριθμό ηλεκτρονικών πληρωμών.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής» αναγράφεται το ποσό δαπανών που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό των δαπανών προσδιορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών.

Νέος υποπίνακας αλλάζει τα δεδομένα
Τι θα συμβεί αν κάποιος δεν κάλυψε αυτό το 30%; «Πέφτει» φόρος 22% στη διαφορά. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει κάνει 1.000 ευρώ λιγότερες ηλεκτρονικές πληρωμές, τότε υπάρχει «ποινή» 220 ευρώ. Και εδώ έρχεται ο νέος υποπίνακας που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Ως γνωστόν, αν πατούσε κανείς επάνω στους συγκεκριμένους κωδικούς, αναδυόταν μέχρι πέρσι ένας πίνακας όπου αναγράφονταν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών πληρωμών του φορολογουμένου, όπως αυτά αποστέλλονταν από τις τράπεζες στο Taxis. Ο φορολογούμενος μπορούσε να μεταφέρει τα σχετικά ποσά στο Ε1 ή να συμπληρώσει άλλο ποσό φέροντας το βάρος της απόδειξής τους στην περίπτωση ελέγχου. Φέτος, η συμπλήρωση είναι πιο σύνθετη, καθώς ο νέος υποπίνακας έχει δύο υποκατηγορίες ηλεκτρονικών πληρωμών.


Κατ' αρχάς, υπάρχουν δαπάνες που «μετράνε» διπλές, άρα διευκολύνουν τον φορολογούμενο στο «χτίσιμο» του 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών που πρέπει να κάνει. Οι δαπάνες αυτές αφορούν στο πεδίο της Υγείας, δηλαδή:

ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΝΕ ΔΙΠΛΑ 
Ιατροί 
Οδοντίατροι, Ορθοδοντικοί 
Οστεοπαθητικοί 
Χειροπράκτες 
Οφθαλμίατροι 
Χειροποδιστές, Ποδολόγοι 
Ιατρικές Υπηρεσίες 
Το μυστικό του υποπίνακα που «ψαλιδίζει» τον φόρο
Οι δαπάνες αυτές έχουν «ανέβει» από το Taxis στο πεδίο 3 -πάντα με βάση τα όσα στέλνουν οι τράπεζες- και ο φορολογούμενος θα πρέπει να τις μεταφέρει στο κουτάκι (γ) διπλασιασμένες. Αν απλώς τις βάλει στο κουτάκι (α), τότε το Taxis δεν θα τις αναγνωρίσει και δεν θα τις μετρήσει διπλές.

Ο νέος υποπίνακας έχει ακόμα ένα «μυστικό», που μπορεί τελικά να ψαλιδίσει τον φόρο. Πρόκειται για ηλεκτρονικές πληρωμές που έγιναν σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών και οι οποίες αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα σε ποσοστό 30% και με όριο αφαιρούμενου εισοδήματος τα 5.000 ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αν κάποιος έχει 10.000 ευρώ τέτοιες δαπάνες, τότε θα αφαιρεθούν 3.000 ευρώ από το φορολογητέο του εισόδημα και θα γλιτώσει ως και 1.320 ευρώ φόρο, ανάλογα με το ύψος του συνολικού του εισοδήματος. Πού πρέπει να έχουν γίνει αυτές οι πληρωμές για να ψαλιδίσουν φόρο;

ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ “ΚΟΒΟΥΝ” ΦΟΡΟ 
Κτηνιατρικές Υπηρεσίες 
Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης 
Εργασίες ηλεκτρολόγου 
Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων κ.τ.λ. 
Εργασίες ξυλουργού 
Εργασίας τοποθεσίας στέγης και παραθύρων, λαμαρίνας κ.τ.λ. 
Εργασίες σκυροδέματος 
Υπηρεσίες ταξί 
Κουρεία, κομμωτήρια και καταστήματα ομορφιάς 
Υπηρεσίες κηδειών 
Υπηρεσίες μασάζ 
Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας 
Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες 
Ανάπτυξη φωτογραφιών 
Σχολές χορού 
Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελευθέρου χρόνου με συνδρομή 
Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου 
Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες) 
Νομικές υπηρεσίες 
Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών 

Και εδώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιδείξουν προσοχή. Αν πρόκειται για δαπάνες που έχουν «φορτωθεί» από το Taxis στο πεδίο 4 και σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να τις μεταφέρουν στο κουτάκι (δ) αλλά στο κουτάκι (α). Σύμφωνα με το άρθρο 39Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ. Όλες οι υπόλοιπες ηλεκτρονικές πληρωμές αυτής της κατηγορίας, π.χ. σχολές χορού, ηλεκτρολόγοι, γυμναστήρια, κουρεία, θα πρέπει να μεταφερθούν από τα πεδία 4 και 5, στα κουτάκια (δ) και (ε) για να τις μετρήσει το Taxis στο... κούρεμα του φορολογητέου εισοδήματος.

 

  04 April, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα