Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι λαμβάνουν email από την ΑΑΔΕ και γιατί

  11 July, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι λαμβάνουν email από την ΑΑΔΕ και γιατί

Εmail για την υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων στέλνει η ΑΑΔΕ στους πολίτες (μισθωτούς και συνταξιούχους). Αυτό αφορά τους πολίτες που υπέβαλλαν  τη φορολογική τους δήλωση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αλλά στη διάθεση της Αρχής περιήλθαν  νέα δεδομένα από εργοδότες ή ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ ενημερώνει για την επανακατάθεση δήλωσης μετά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από συμπληρωματικά στοιχεία, που ενσωματώθηκαν, για αποδοχές, επιδόματα και αναδρομικά από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους φορείς του δημοσίου. Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ στα ενημερωτικά e – mail προς τους φορολογούμενους , οι τελευταίοι και οι τελευταίες θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση, καθώς με τα νέα στοιχεία που περιήλθαν εν γνώσει της Αρχής, υπάρχουν αλλαγές στο αρχικό αποτέλεσμα της προ- εκκαθάρισης.  Ενδεικτικά  επισημαίνεται πως  χιλιάδες συνταξιούχοι έλαβαν μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι ο ΕΦΚΑ απέστειλε νέα στοιχεία για αποδοχές και συνεπώς υποχρεούνται να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων έως 26 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο.

« Η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων άνοιξε στις 26 Απριλίου 2024 με ελλείψεις και δυσλειτουργίες και σε χρόνο περίπου δύο μηνών πριν την 30η Ιουνίου 2024, δηλαδή τη θεσμοθετημένη καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Με το νέο σύστημα της αυτόματης υποβολής των προσυμπληρωμένων δηλώσεων μισθωτών-συνταξιούχων, θα οδηγηθούν οι περισσότεροι φορολογούμενοι της κατηγορίας αυτής να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, λόγω λανθασμένων στοιχείων ή μη ανάρτησης από δημόσιους οργανισμούς, των βεβαιώσεων αναδρομικών ή οικονομικών ενισχύσεων »  δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Τι  πρέπει να γνωρίζετε για τις τροποιητικές δηλώσεις

Όσοι υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να γνωρίζουν πως τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3)  θα μεταφερθούν αυτόματα στη νέα δήλωση που θα υποβληθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι υπόχρεοι θα πρέπει να τροποποιήσουν μόνο τα σημεία της  φορολογικής τους δήλωσης που υπέβαλαν αρχικά στα οποία είχαν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις. Αξιοσημείωτο είναι δε πως αυξημένος κατά 20,5% θα είναι ο επιπλέον φόρος που θα πρέπει να πληρώσουν  οι πολίτες φέτος σε σχέση με το 2023, όπως αυτό προκύπτει από την εκκαθάριση 4,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων.

Αναλυτικά:

Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό για το 30,97% των φορολογουμένων ή για 1.396.829  φορολογικές δηλώσεις. Το συνολικό ποσό του φόρου ανέρχεται εδώ στα  1,92 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά  200 εκατ. σε  σχέση με το 2023 ενώ ο μέσος φόρος διαμορφώνεται στα 1.376 ευρώ.
Μέση επιστροφή φόρου  ύψους 300 ευρώ προέκυψε για το 21,09% ή για 951.215 φορολογικές δηλώσεις.
Το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό για το 47,94% των φορολογουμένων ή για 2.161.221 φορολογικές δηλώσεις.

Η  δήλωση Τσάπαλου

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2024 μίλησε χθες και  ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.

«Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων είναι η 26 Ιουλίου. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κινείται ομαλότατα, έχουν υποβληθεί πάνω από 4,4 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς δεν υπάρχει λόγος καμίας παράτασης»  είπε και  μίλησε για το θέμα της υποβολής των αυτόματων φορολογικών δηλώσεων. «Φέτος για πρώτη φορά δινόταν η δυνατότητα σε πάνω από 1,3 εκατομμύρια μισθωτούς-συνταξιούχους να δουν προ-συμπληρωμένη και αυτόματα υποβληθείσα τη δήλωσή τους χωρίς την παρέμβαση κάποιου φοροτεχνικού ή λογιστή και μάλιστα το μισό εκατομμύριο εξ αυτών το έκανε και αυτόματα υποβλήθηκε η φορολογική του δήλωση όλα αυτά που λέγονται περί μαζικών λαθών, περί αστοχιών του συστήματος είναι υπερβολές. Ξεκάθαρα λέμε ότι είναι υπερβολές και πρέπει να σκεφτούμε και ποιοι θίγονται από αυτές τις αλλαγές. Μήπως ένα μέρος των λογιστών και των φοροτεχνικών θίγονται οικονομικά;» είπε.

« Από το 1,3 εκατομμύριο πολίτες που είχαν προσυμπληρωμένες δηλώσεις οι 430 χιλιάδων ήταν αυτοί που θέλησαν να μην πληρώσουν λογιστή και να γίνει αυτόματα η φορολογική τους δήλωση» σημείωσε μεταξύ  άλλων.

 

  11 July, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα