Φορολογικές δηλώσεις 2022: Με ρυθμούς χελώνας η υποβολή

  18 June, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Με ρυθμούς χελώνας η υποβολή

Ολοταχώς προς παράταση οδεύει η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, καθώς η διαδικασία κινείται με ρυθμούς... χελώνας. Αν και απομένουν 12 ημέρες για τη λήξη της προθεσμίας, σχεδόν πέντε στους δέκα φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους.

 Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 2.982.112 δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατ. υπόχρεων, ήτοι από το 46,59% όσων οφείλουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι, όπως συμβαίνει παραδοσιακά, ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία, λόγω και του γεγονότος ότι η φορολογική δήλωση είναι για πολλούς απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα από κάποιες κατηγορίες.

Ωστόσο, ήδη έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται σχέδια για παράταση της περιόδου υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι τις 27 Ιουλίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εμπρόθεσμη αποστολή όλων των δηλώσεων, όπως άλλωστε συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να αλλάξει το ημερολόγιο για την πληρωμή της πρώτης δόσης στο τέλος Ιουλίου.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι η απροθυμία των φορολογούμενων συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί νωρίτερα από ποτέ, στις 30 Μαρτίου. Πέρυσι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων άρχισε να λειτουργεί στο σύστημα ΤΑΧISnet από τις 27 Μαΐου. Τελικά, χρειάστηκε η προθεσμία υποβολής να παραταθεί αρχικά μέχρι τις 27 Ιουλίου και στη συνέχεια μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Τι δείχνει η ακτινογραφία των δηλώσεων

Σύμφωνα με την Ημερησία από την επεξεργασία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

Έχουν υποβληθεί 2.982.112 δηλώσεις, σε σύνολο 6,4 εκατ. που πρέπει να υποβληθούν συνολικά.
Από όσες έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, το 54,77% είναι μηδενικές.
Το 31,29% των δηλώσεων είναι χρεωστικές. Το ποσό που πρέπει να πληρώσουν όσοι έλαβαν χρεωστικό σημείωμα ανέρχεται στα 693,7 εκατ. ευρώ ή διαφορετικά 842 ευρώ ο κάθε φορολογούμενος
Το 13,93% θα λάβει επιστροφή φόρου, η οποία ανέρχεται στα 126,9 εκατ. ευρώ ή 342 ευρώ για τον κάθε φορολογούμενο.

Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος - Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου 3%

Φέτος ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων, ο οποίος υπολογίζεται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, θα μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023.

 Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, ενώ εκτός από τις 8 μηνιαίες δόσεις και φέτος υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες:

είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων,
είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

 

  18 June, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα