Φόβοι για νέο αλαλούμ στην πυροπροστασία-ανέτοιμος ο μηχανισμός

Στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης είναι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα που βρίσκονται εντός δασών ή σε ακτίνα 300 μέτρων από δάση, δασικές εκτάσεις και περιαστικό πράσινο, όπως γράφουν σε δημοσίευμα τους τα Τα Νέα.
Ο λόγος; Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, για ριζική αναθεώρηση του Κανονισμού Πυροπροστασίας, ώστε να γίνει ρεαλιστικός και οικονομικά αποδεκτός, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Έτσι, με τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα – αν δεν αλλάξει κάτι έστω και την τελευταία στιγμή – αναμένεται, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, να επικρατήσει ξανά το περσινό αλαλούμ, όπου τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη με συνέπεια από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος να καλούν τους μηχανικούς να δείξουν «ευελιξία» και τους ιδιοκτήτες να περιοριστούν στα βασικά, όπως είναι για παράδειγμα το κλάδεμα των δένδρων και η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών.
Για την ιστορία, δύο είναι οι νέες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων. Η πρώτη είναι ο καθαρισμός των αστικών και περιαστικών οικοπέδων με τη δήλωσή τους από την 1η έως και την 30ή Απριλίου στη γνωστή πλατφόρμα (akatharista.aps.gov.gr) αρμοδιότητας –γι’ αυτήν την περίπτωση – του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. Η δεύτερη είναι η λήψη μέτρων και μέσων πυροπροστασίας (που κατέρρευσαν πέρυσι) υφιστάμενων κατοικιών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ.
Γιατί υπάρχει πρόβλημα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στους οικισμούς. Εδώ, με βάση τα όσα προβλέπονται, θα πρέπει οι δήμοι να προβούν στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας, και μετά οι επαγγελματίες (μηχανικοί, δασολόγοι κ.ά.) να «πατήσουν» πάνω σε αυτήν και να συντάξουν τη σχετική μελέτη για τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν. «Οι περισσότεροι όμως δήμοι – αν όχι όλοι – δεν είναι ακόμη έτοιμοι, με συνέπεια, οι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων, αν στο μεταξύ δεν αλλάξει ο Κανονισμός Πυροπροστασίας, να είναι αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα, αφού χωρίς την αξιολόγηση επικινδυνότητας από τους δήμους ανά περιοχή δεν μπορεί να συνταχθεί η σχετική μελέτη. Για την ιστορία, για τη σύνταξη μελέτης επικινδυνότητας, οι επαγγελματίες ζητούν τετραψήφιο αριθμό (!)», συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.
Το μέτρο κατέρρευσε
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα μέτρο που συντάχθηκε «εν κρυπτώ» και προβλέπει απίστευτες μελέτες και ανεφάρμοστα μέτρα δημευτικού κόστους, η προσπάθεια εφαρμογής του οποίου κατέρρευσε εξαιτίας ακριβώς του παραλογισμού των προβλέψεών του…
Ένα παράδειγμα: με βάση τα όσα προβλέπονται – ασχέτως αν στην πράξη δεν εφαρμόστηκαν πέρυσι – στα χαρτιά θεωρείται παραβάτης όποιος κατέχει εκτός σχεδίου κτίσμα (κατοικία, μαντρί, αγροτική αποθήκη, οτιδήποτε) σε περιοχή υψηλής επικινδυνότητας και δεν έχει περιφράξει το ακίνητό του με συμπαγή τοίχο και μεταλλικό πλέγμα.
Σύμφωνα με ειδικούς, τα οριζόντια μέτρα είναι ανεφάρμοστα, μακριά από την πραγματικότητα της ζωής της υπαίθρου και εν δυνάμει αντιεπιστημονικά.
Όπως λένε, για το προαναφερόμενο παράδειγμα, η συμπαγής περιτοίχιση με επιπρόσθετο μεταλλικό πλέγμα ύψους 1,5 μέτρου – με πρόφαση τη μείωση της μετάδοσης της φωτιάς, όταν δημιουργούνται φλόγες ύψους 20 και 30 μέτρων – παράγει περίκλειστες παγίδες για ανθρώπους και ζώα, ένα κλουβί που φυλακίζει τα πάντα εκτός από τις φλόγες.
Εφαρμογή του Κανονισμού
Οπως υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Μαριάτος, όταν παρέλθουν οι προβλεπόμενες προθεσμίες, τυπικά – με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα – θα θεωρείται παραβάτης όποιος κατέχει εκτός σχεδίου κτίσμα (κατοικία, ξενοδοχείο, μαντρί, αγροτική αποθήκη, οτιδήποτε) σε περιοχή υψηλής επικινδυνότητας και δεν έχει περιφράξει το ακίνητό του με συμπαγή τοίχο και μεταλλικό πλέγμα.
Ο ίδιος παρουσιάζει ένα παράδειγμα: το επιβαλλόμενο πρόστιμο, για ένα αγρόκτημα 18 στρεμμάτων με μια αγροτική αποθήκη 12 τετραγωνικών μέτρων, ανέρχεται σε 9.000 ευρώ κάθε έτος. «Και η περίφραξη κοστίζει γύρω στις 84.000 ευρώ…», λέει. «Και με αναμονή στο τοπικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής να ξεπερνά τους 6 μήνες δεν θα μπορεί να αναλάβει την άδεια μικρής κλίμακας που απαιτείται. Επιπλέον, κάθε χρόνο όλοι οι ιδιοκτήτες θα επιβαρύνονται με το κόστος αμοιβής του “ειδικού επιστήμονα” που θα συντάσσει την έκθεση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κανονισμός αντιλαμβάνεται την ύπαιθρο ως υποδοχέα εξοχικής κατοικίας μεσαίων και μεγάλων εισοδημάτων και αγνοεί παντελώς τον πολυποίκιλο χαρακτήρα των χρήσεων και των αναγκών των μόνιμων κατοίκων της. Οτι η ύπαιθρος βρίθει κτισμάτων αγροτοκτηνοτροφικών, βιοτεχνιών και πρώτης κατοικίας ανθρώπων που δεν μπορούν να διαθέτουν εισόδημα πέντε ετών εργασίας για την περίφραξη του οικογενειακού χωραφιού.
Θύματα εκμετάλλευσης
Οπως είναι γνωστό, η προθεσμία για τον καθαρισμό και την υποβολή των δηλώσεων λήγει στις 30 Απριλίου. Οπως επισημαίνει ο Στράτος Παραδιάς, η προθεσμία είναι εκ των πραγμάτων μη ρεαλιστική, δεδομένου ότι μεσολαβούν οι αργίες του Πάσχα και το μηνιαίο διάστημα είναι εξ αντικειμένου συντομότατο και ασφυκτικό, ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες με περιουσιακά στοιχεία εκτός και μακράν του τόπου κατοικίας τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα είναι αφενός μεν οι ιδιοκτήτες να μη βρίσκουν συνεργείο για να καθαρίσουν εμπρόθεσμα το οικόπεδό τους ή αν βρουν στον ασφυκτικό χρόνο, μέχρι το τέλος Απριλίου, να πέφτουν θύματα βαριάς εκμετάλλευσης γιατί υποχρεώνονται να πληρώσουν εξωπραγματικά ποσά για τον καθαρισμό τους.
Επιπλέον, από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την παραλαβή και τη διαχείριση της βιομάζας να την έχουν οι δήμοι, που είναι και οι μόνοι που μπορούν να την υλοποιήσουν. Από την ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζουν πως είναι απαράδεκτο να ζητείται από τους πολίτες να επιφορτιστούν – και – με την επιπλέον ευθύνη και τα έξοδα που συνεπάγεται η υποχρέωση να συμβληθούν με εταιρείες και συστήματα άγνωστα σε αυτούς για την αποκομιδή και διάθεση της βιομάζας.
Τα πρόστιμα
Σημειώνεται ότι για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των δήμων. Το πρόστιμο για μη υποβολή της δήλωσης ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, ενώ εναντίον όσων δηλώσουν ψευδώς τον Απρίλιο πως καθάρισαν τα οικόπεδά τους προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως δύο έτη και πολύ υψηλό πρόστιμο που φθάνει έως και τις 54.000 ευρώ.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις