Φόβοι για εγκλωβισμό προσφύγων στην Ελλάδα
Ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει στις ελληνικές Αρχές οι εξελίξεις στην προσφυγική κρίση μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν στο «Εθνος» ότι, αν κλείσουν τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών ή μετατραπούν οι όροι της συνθήκης Σένγκεν, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Ελλάδα να μετατραπεί σε... black box.
Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων, η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ενδέχεται να «εγκλωβιστούν» στη χώρα, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο της ριζοσπαστικοποίησής τους. Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα συναγερμού με συνεχείς πλέον ελέγχους στα νησιά και στην Αθήνα, όπου φτάνουν τα καράβια με τους πρόσφυγες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί οργανωμένα ακραία ισλαμιστικά στοιχεία, παρά μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις «ανώδυνων» ύποπτων ατόμων -όπως οι δύο Σύροι στην Κω- που δυνητικά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μαχητές ή υποστηρικτικά δίκτυα.
«Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να δηλώσουμε ότι πρέπει να συνδυάσουμε κατά τρόπο ισορροπημένο τις δημοκρατικές αξίες και ελευθερίες στην Ευρώπη με την ασφάλεια. Ιστορικά, αυτή η ισορροπία έχει επιτευχθεί και κατά τη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε, ο φόβος πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω αυτών των αξιών», δήλωσε ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών με βασικό θέμα της ατζέντας το Προσφυγικό και την αύξηση των μέτρων ασφαλείας μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Ν. Τόσκας πρόσθεσε: «Τα εξωτερικά σύνορα -και αναφέρομαι ειδικά στη χώρα μου, την Ελλάδα- ελέγχονται. Οι μεγάλες προσφυγικές ροές συνεχίζουν να καταφθάνουν, αλλά οι πρόσφυγες ελέγχονται, εξετάζονται και ταυτοποιούνται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονταν σε επιφυλακή εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο για τυχόν τζιχαντιστές που θα επιχειρούσαν να φτάσουν στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενοι το κύμα των προσφυγικών ροών, μέχρι σήμερα, ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που «ξεχώρισαν» ως ύποπτες.
Αλλαγές στη Σένγκεν
Τα πρόσφατα γεγονότα στην καρδιά της Ευρώπης αλλά και η τρομακτική διαπίστωση ότι ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο εγκέφαλος των επιθέσεων, κινείτο άνετα μεταξύ Συρίας, Βελγίου και Γαλλίας δημιουργεί έντονες ανησυχίες αλλά και ασφυκτικές πιέσεις για αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα της Ευρώπης, δηλαδή στην Ελλάδα, αλλά και μεταξύ των χωρών της ζώνης Σένγκεν. Ετσι «εξηγούνται» οι προτάσεις για αλλαγές στους διασυνοριακούς ελέγχους και αλλαγές στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι προσπάθειες των βαλκανικών και ευρωπαϊκών χωρών να «σφραγίσουν» τα σύνορά τους, επιτρέποντας προσπέλαση με το «σταγονόμετρο» και από προσφυγικούς πληθυσμούς, δηλαδή υπηκόους Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν. Οι υπόλοιπες εθνικότητες, όπως Ιρανοί, Πακιστανοί, υπήκοοι Μπανγκλαντές και άλλων αραβικών χωρών δεν έχουν πλέον δίοδο προς την κεντρική Ευρώπη. Εκεί εστιάζεται και το πρόβλημα για την Ελλάδα κατά τις ελληνικές Αρχές.
Ηδη, η απόφαση των Σκοπίων να περιορίσουν το πέρασμα των προσφύγων από την Ειδομένη έχει προκαλέσει «ασφυξία» στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής. Χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν την Πέμπτη κάτω από αντίξοες συνθήκες στην ουδέτερη ζώνη της μεθορίου, στο ύψος του μεθοριακού σιδηροδρομικού σταθμού, με την προσδοκία να τους επιτρέψει η αστυνομία των Σκοπίων να περάσουν τα σύνορα.
«Σε περίπτωση που αυτό συνεχιστεί και οριστικοποιηθεί, μεγάλα κομμάτια μεταναστευτικών πληθυσμών θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να αποτελέσουν εύκολα θύματα στην πλύση εγκεφάλου και στις "προσφορές" των οπαδών του ISIS. Ο κίνδυνος της ριζοσπαστικοποίησης θα είναι εδώ...», προειδοποίησαν αξιωματικοί στο «Εθνος».
Πηγή: ethnos.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πρόσφυγες: Επιχείρηση διάσωσης ανοιχτά της Κρήτης
- Spiegel: Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για μαζικά push - back προσφύγων και μεταναστών
- Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι
- Λιβύη: 62 πτώματα μεταναστών περισυνελέγησαν μετά το ναυάγιο χθες στα ανοικτά της Χομς
- Έρευνες για τον εντοπισμό και διάσωση ατόμων στον ποταμό Έβρο