Φεστιβάλ Τεχνών: Πρώτος σταθμός το Τυμπάκι (φωτο)
Το δεύτερο Φεστιβάλ Τεχνών διαγράφει την πορεία του στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Φαιστού ως θεσμός πλέον.
Οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δε θα είναι μακρινή οπτασία! Κι όλα αυτά χάρη στο πείσμα και την προσπάθεια των ανθρώπων του Φεστιβάλ που θεώρησαν μεγαλύτερη ευτυχία ν’ απαρνηθούν την καλοβολιά και ξεγνοιασιά του Καλοκαιριού και να ξεβολευτούν, να μην υπολογίσουν ώρες συνεχούς εργασίας και οργάνωσης γι’ αυτή τη σπουδαία δουλειά στη θέα όλων ημών.
Η καινοτομία αυτή τη χρονιά είναι ότι το Φεστιβάλ θ’ αναδείξει πόλεις και χωριά του Δήμου με τους καλλιτέχνες του, προβάλλοντας εικαστικά, μουσικά και θεατρικά δρώμενα.
Ο μεγάλος ζωγράφος Αριστόδημος Παπαδάκης είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του [13 Μαρτίου 2015] αναφορικά με τα εικαστικά σχέδια για το μέλλον:
Θα ήθελα πάρα πολύ να γίνει Μουσείο [Πινακοθήκη / Γλυπτοθήκη] στη Μεσαρά. Να γίνει όμως και να έχει συνέχεια […] Πολιτισμός δεν είναι μόνο για κουλτουριάρηδες, είναι ανάγκη! Στη Μεσαρά υπάρχουν περιθώρια να γίνουν πολλά πράγματα. […] το ελαιοτριβείο [ βιομηχανικό κτήριο του Μάμαλου] που επισκευάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου με την συνδρομή της Πολιτείας Τυμπακίου, θα μπορούσε να γίνει μια εξαιρετική μικρή πινακοθήκη…. Δεν χρειάζονται χρήματα… διάθεση χρειάζεται.
Η αρχή έγινε με την έκθεση φωτογραφίας «το ανάκτορο της Φαιστού ως το Τυμπάκι»! Και ο μεγάλος εικαστικός συνεχίζει με ένα ελπιδοφόρο μήνυμα:
Στη Μεσαρά υπάρχουν περιθώρια… αρκεί να υπάρχει όρεξη!
Αυτό γίνεται πράξη με το θεσμό του Φεστιβάλ Τεχνών που άνοιξε τις πύλες του στη θέα όλων ημών, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου στο Τυμπάκι στις 18.00 στην αίθουσα των Νηπιαγωγείων με την έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του ζωγράφου Αριστόδημου Παπαδάκη και η καλλιτεχνική βραδιά φιλοξένησε στην κεντρική πλατεία το καταξιωμένο στις καρδιές μας μουσικό συγκρότημα «LABYRYTHMOS». Οι καλλιτέχνες που αγαπούν τον ρυθμό. Μέσα από μουσικούς δρόμους μάς ταξίδεψαν στην Μ. Ασία, την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο, τα νησιά μας αλλά και τη Μεσόγειο με τραγούδια και σκοπούς της Ιταλίας.
Μέσω της μουσικής, του τραγουδιού ονειρευτήκαμε αλλά και αναθιβάλαμε νοσταλγικά τις ρίζες μας, τις χαμένες πατρίδες και την αδελφοσύνη με τους λαούς της Μεσογείου.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΕΛΟΥΜΕ!
Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις