“Φάρμακο” για την οικονομία τα έσοδα απο τον τουρισμό
Σε μία περίοδο που τα δημόσια έσοδα χρειάζονται τόνωση όσο ποτέ άλλοτε, έρχεται ο τουρισμός να τα ενισχύσει σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που μπορεί να θεωρηθεί ως «μάννα εξ ουρανού».
Ούτε στην κυβέρνηση πλέον το κρύβουν, ότι η αύξηση των αναμενόμενων εσόδων από τον τουρισμό μπορεί να δημιουργήσει έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος, τόσο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές όσο και στον σχεδιασμό για την λήψη επιπρόσθετων μέτρων.
Και αν η πορεία του τουρισμού το 2021 ήταν μια καλοδεχούμενη ευχάριστη έκπληξη, για το 2022 αποτελεί μία βασική και μάλλον αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη. Και αυτό διότι εφέτος ισχύει η ρήτρα διαφυγής και μάλιστα χωρίς κατεύθυνση. Δηλαδή η κάθε χώρα και ειδικά η Ελλάδα έχει μία αυτοδέσμευση, ώστε να μην πάει πολύ ψηλά το έλλειμα και βέβαια πολύ πέρα από τους στόχους.
Επιστρέφουν τα πλεονάσματα το 2023
Το 2022 δεν θα ισχύει το ίδιο. Θα υπάρχει βέβαια η ρήτρα διαφυγής, αλλά οι ευρωπαϊκές αρχές θα δώσουν μία κατεύθυνση, δηλαδή θα βάλλουν σε συγκεκριμένο σημείο τον πήχη σε ότι αφορά τα ελλείμματα.
Παράλληλα από το 2023, επιστρέφει η «παραγωγή» πρωτογενών πλεονασμάτων και η χρονιά αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Πρόκειται για μία προεκλογική χρονιά, εκτός και αν υπάρξει αιφνιδιασμός και γίνουν νωρίτερα οι εκλογές. Κατά συνέπεια η χώρα θα χρειαστεί αυξημένα έσοδα ώστε να μην αναγκαστεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα, κάτι που καμία κυβέρνηση δεν θέλει να συμβεί.
Παράλληλα η κυβέρνηση χρειάζεται να έχει εφεδρείες προκειμένου να μπορέσει να υποστηρίξει την μόνιμη μείωση φόρων. Κατά συνέπεια χρειάζεται μία ιδιαίτερα καλή χρονιά, αναφορικά με τον τουρισμό το 2022.
Ο πήχης μπαίνει ιδιαίτερα ψηλά. Και εφόσον από επιδημιολογικής πλευράς δεν υπάρχουν προβλήματα, τότε αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από το να βρεθούν τα τουριστικά έσοδα πάνω από αυτά του 2019, που ήταν και η χρονιά ρεκόρ για την Ελλάδα.
Μπαίνει πολύ ψηλά ο πήχη για το 2022
Με λίγα λόγια να ξεπεράσουν τα έσοδα τα 18 δισ. Η εύλογη ερώτηση είναι, μήπως στόχος αυτός αποτελεί ουτοπία;
Η απάντηση είναι όχι, εφόσον κεφαλαιοποιηθεί η φετινή επίδοση, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα χρόνια πάλευε να προσελκύσει τουρίστες από το πάνω ράφι, δηλαδή με χοντρό πορτοφόλια και συνήθως δεν τα κατάφερνε.
Εφέτος όμως η τάση άλλαξε άρδην. Αν αυτό μπορέσει να το διατηρήσει, τότε μπορεί τα επόμενα χρόνια τα νούμερα να είναι κατά πολύ διαφορετικά. Όπως σημειώνουν οι παράγοντες του τουρισμού μέχρι και το 2019, όλοι πάλευαν να φέρουν στην Ελλάδα έναν μεγάλο αριθμό τουριστών αδιαφορώντας για την οικονομική τους επιφάνεια.
Πλέον αυτό φαίνεται να αλλάζει και αν εδραιωθεί ως φιλοσοφία και επιδίωξη, τότε αναμφίβολα θα υπάρξει μία ισχυρή ένεση στα δημόσια έσοδα και κατ’ επέκταση στο ΑΕΠ.
Δείτε επίσης
- Το λαχανικό που μειώνει το φούσκωμα
- Κέικ μανταρινί με ολόκληρα μανταρίνια
- Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 8,7 δισ. ευρώ το 2024 - Ποιοι φόροι υπεραπέδωσαν
- Ευλογιά προβάτων: Στη ζώνη των 10χλμ ο έλεγχος στα ζώα
- Ηράκλειο: Εγκεφαλικά νεκρός ο κακοποιημένος 3χρονος στη ΜΕΘ – Μη αναστρέψιμη η κατάσταση του
Σχετικά άρθρα
- Κρήτη: «Στοπ» στους επενδυτές της «χρυσής βίζας»-Στα €800.000 το όριο μόνο για ακίνητα άνω των 120τμ
- Τουρισμός: Στα επίπεδα προ πανδημίας παγκοσμίως το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
- Νότια Κρήτη: Eνα μικρό-μεγάλο road trip πλάι στο Λιβυκό πέλαγος
- Στα σκαριά νομοσχέδιο για τον τουρισμό μετά τον σάλο με το beach bar στη Ρόδο
- Κορυφαίος πασχαλινός προορισμός και φέτος η Κρήτη