Φανερωμένη: Θα κλείσει η Περιφέρεια την… τρύπα στο νερό

patris.gr  17 April, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Φανερωμένη: Θα κλείσει η Περιφέρεια την… τρύπα στο νερό

Ενώ «βράζει» η κοινή γνώμη για το πώς έκαναν φτερά 3 εκ. νερού από το φράγμα Φανερωμένης Μεσσαράς, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης συγκαλεί σήμερα συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης του φράγματος, προκειμένου να γίνει ένα καλό ξεκαθάρισμα στην πολύκροτη υπόθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, φέρεται διατεθειμένος να οδεύσει στην πόρτα της εξόδου και να καταθέσει την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Διαχείρισης του φράγματος, εμφανώς αγανακτισμένος και οργισμένος από την προκλητική αυτή κλοπή νερού. Η απώλεια αυτής της σημαντικής ποσότητας νερού, κάτω από τη μύτη της επιτροπής έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ ενισχύονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει και εμπλοκή της δικαιοσύνης.

Όπως αποκάλυψε η «Π» στις αρχές της άνοιξης, και με τις ελάχιστες βροχές του χειμώνα στο φράγμα Φανερωμένης είχαν αθροιστικά απομείνει 5,5 εκ. κυβικά νερού. Τότε αποφασίστηκε να σταματήσουν οι παροχές νερού και να μπει φρένο στην παροχή νερού άρδευσης από το φράγμα. Η απόφαση αυτή ελήφθη, με την προοπτική την καλοκαιρινή περίοδο να υπάρχουν διαθέσιμα 3 εκ. νερού, που είναι αναγκαία για τους ξηρικούς αναδασμούς του Τυμπακίου που δεν έχουν άλλες πηγές νερού για να αρδεύονται.

Παράλληλα με τον τρόπο αυτό, εξασφαλιζόταν και η αναγκαία ποσότητα νερού των 2,5 εκ. που είναι το όριο για την ασφάλεια και την ευστάθεια του φράγματος, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα ευστάθειας. Ωστόσο, ενώ είχε αποφασιστεί να μπει χειρόφρενο στην άρδευση, διαπιστώθηκε ότι μέσα σε δύο μήνες «έκαναν φτερά» 3,5 εκ. νερού από το φράγμα Φανερωμένης για τα οποία δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση στο ερώτημα «πού πήγαν;».

«Εδώ που είμαστε εάν συνεχιστεί η λήψη νερού από το φράγμα, θα αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα ευστάθειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται» τονίζει ο κ. Νικολιδάκης με δηλώσεις του στην «Π», σημειώνοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι εφιαλτική διότι κάποιες καλλιέργειες, που στηριζόταν αποκλειστικά στο φράγμα η άρδευσή τους, δεν θα μπορούν να ποτιστούν και θα δημιουργηθούν σοβαρά ζητήματα. Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι αδιανόητο σε μια περίοδο δραματικής έλλειψης νερού όπου η Μεσσαρά βρίσκεται κυριολεκτικά στη δίνη της ανομβρίας, να μη λογοδοτεί κανείς για μια τόσο προκλητική κλοπή νερού.

Όπως είναι γνωστό, η περιοχή της Μεσσαράς βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της ανομβρίας, καθώς με βάση τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που παρουσίασε η «Π», η πτώση της στάθμης του νερού στη Μεσσαρά έχει φτάσει στα 10 μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια.

 

patris.gr  17 April, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα