Europa Conference: Έγραψε ιστορία και πέταξε για τους 8 ο ΠΑΟΚ (HL)

  18 March, 2022 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Europa Conference: Έγραψε ιστορία και πέταξε για τους 8 ο ΠΑΟΚ (HL)

Ιστορία έγραψε στο Βέλγιο ο ΠΑΟΚ καθώς επικράτησε με 1 - 2 επί της Γάνδης και προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του νεοσύστατου θεσμού Europa Conference League. Ο Χοσέ Άνχλε Κρέσπο σκόραρε το δεύτερο ευρωπαϊκό του τέρμα με τη φανέλα του δικεφάλου στο 20ο λεπτό της αναμέτρησης, τα «βουβάλια» ισοφάρισαν πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο, όμως ο Ντούγκλας Αουγκούστο με στημένη φάση βγαλμένη από το μπλοκάκι του Λουτσέσκου, σημείωσε το 1-2 στο 77’ και σφράγισε όχι μόνο την ιστορική πρόκριση αλλά και μία σημαντική νίκη για την βαθμολογία της χώρας μας στην UEFA.

Γκολ κόντρα στη ροή του αγώνα και ισοφάριση πριν από το ημίχρονο

 Για τη Γάνδη ήταν ένα do or die παιχνίδι απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που έπαιζε για δύο αποτελέσματα μετά το 1-0 της Τούμπας . Οι γηπεδούχοι έψαχναν ένα γρήγορο γκολ, και όπως συνέβη στην Τούμπα, έτσι και στη Ghelamco Arena, ανέλαβαν από νωρίς τα ηνία της αναμέτρησης και πίεσαν την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο ΠΑΟΚ άντεξε στην ασφυκτική πίεση της Γάνδης η οποία είχε ανεβάσει  μέχρι τη μεσαία γραμμή τα τρία της στόπερ. Ο Τισουντάλι ήταν το σημείο αναφορά στην επίθεση της βελγικής ομάδας που δημιούργησε ευκαιρίες αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει στην εστία του Πασχαλάκη.

Ο ΠΑΟΚ είδε δύο φορές μέσα στο πρώτο 20λεπτο τον Μαροκινό να φτάνει κοντά σε ένα γκολ που θα άλλαζε την ισορροπία της αναμέτρησης αλλά άντεξε. Μάλιστα στο 20ο λεπτό έβαλε βρήκε τον τρόπο να «πληγώσει» τη Γάνδη για το 0-1 κόντρα στη ροή του αγώνα και να βάλει την πιο στέρεα βάση για την πρόκριση στους 8 της διοργάνωσης.

 Μόλις στο δεύτερο κόρνερ που κέρδισε στο παιχνίδι και μετά από φάση διαρκείας στα καρέ της Γάνδης, ο Άκπομ κράτησε τη μπάλα ζωντανή, ο Σβαμπ τη γύρισε και ο Κρέσπο στο δεύτερο δοκάρι -με το αριστερό- την έστειλε στα δίχτυα! Κόντρα στη ροή του αγώνα, το ματς είχε ξεκινήσει ονειρικά για τον Δικέφαλο...

Παρά τη ψυχρολουσία του τέρματος, οι Βέλγοι είχαν το καθαρό μυαλό να διαχειριστούν την κατάσταση και να δείξουν ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει ένα εύκολο βράδυ. Αύξησαν τα ποσοστά κατοχής της μπάλας και την πίεση τους, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολες τις μεταβιβάσεις των παικτών του Δικεφάλου που έκανε συνεχόμενα λάθη και δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα και να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα.

 Έτσι, στο 40ο λεπτό της αναμέτρησης, και με τη Γάνδη να χτυπά συνεχώς από τις πλευρές, ο Σαμουάσε σέντραρε από δεξιά και ο Ντεπουάτρ με κεφαλιά, την έστειλε στα δίχτυα για το 1-1, μετουσιώνοντας σε γκολ την υπεροχή της ομάδας του. Έτσι έληξε το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης.

1-2 με φάση δουλεμένη στην προπόνηση

Με την έναρξη του β΄μέρους, ο Ραζβάν Λουτσέσκου προχώρησε στην πρώτη αναγκαστική αλλαγή, επιστρατεύοντας τον Μιχάι στη θέση του σκόρερ Κρέσπο. Η άμυνα του Δικεφάλου και κυρίως ο Πασχαλάκης είχαν ξανά πολλή δουλειά καθώς η Γάνδη εξακολουθούσε να πρεσάρει με ένταση. Ο ΠΑΟΚ έδειξε όμως στο 49' ότι μπορεί να γίνει απειλητικός αν του δοθεί η ευκαιρία, με το διαγώνιο πλασέ του Άκπομ το οποίο όμως δεν είχε αποτέλεσμα.

Τακτικά, Σίνκλεϊ και Τέιλορ πήραν θέσεις στο αριστερό και δεξί «φτερό» του Δικεφάλου σε μία προσπάθεια του Λουτσέσκου να περιορίσει τις επιθέσεις της Γάνδης. Στο 70ο λεπτό μία στημένη φάση, δουλεμένη στην προπόνηση είχε εφαρμογή στο χορτάρι. Πανέξυπνη εκτέλεση της στατικής φάσης από τα αριστερά και με τον Βιεϊρίνια να δίνει πάσα εκτός περιοχής προς τον Αουγκούστο και εκείνος να πλασάρει και να κάνει  το τελικό 1-2 για τον ΠΑΟΚ.

Οι συνθέσεις

Γάνδη (Βανάιζεμπρουκ): Ρουφ, Οκούμου, Εγκαντό, Τορουναρίνγκα, Κάστρο-Μόντες (86' Όλσεν), Κουμς, Οβούσου, Σαμουάσε (86' Φορτούνα), Τισουντάλι (82' Μπέζους), Οτζίτζα-Οφόε (82' Χλιούσαγκερ), Ντεπουάτρ.

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο (46' Μιχάι), Βιεϊρίνια, Τσιγγάρας, Σβαμπ (86' Μιτρίτσα), Μουργκ (70' Τέιλορ), Μπίσεσβαρ (57' Σίντκλεϊ), Αουγκούστο, Άκπομ (86' Τσόλακ).

 

  18 March, 2022 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ