Ευρεία Σύσκεψη στο Δήμο Φαιστού-Στο επίκεντρο το ζήτημα των εργατών γης

  26 May, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ευρεία Σύσκεψη στο Δήμο Φαιστού-Στο επίκεντρο το ζήτημα των εργατών γης

Αναλυτικά η ενημέρωση:

Σύσκεψη στο Δήμο Φαιστού για τα προβλήματα των εργατών γης. Στηρίζουμε τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, έχουμε λάβει ήδη διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για άμεση ρύθμιση την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις και τις παρεμβάσεις μας για την πλήρη αντιμετώπιση όλων των θεμάτων.

Απελπιστική η κατάσταση

Αβέβαιο χαρακτηρίζεται το μέλλον της παραγωγής στην Κρήτη χωρίς τους εργάτες γης, με τους αγρότες να αναμένουν λύση που θα ρυθμίσει το πρόβλημα.

Μάλιστα, εφόσον το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών συνδυαστεί με την εκτίναξη στα κόστη παραγωγής, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που αναφέρουν ότι θα δυσκολευτούν να καλλιεργήσουν την επόμενη περίοδο.

Στο πλαίσιο αντιδράσεων, ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολάδης, προσκάλεσε τους συγκεντρωμένους παραγωγούς προκειμένου να αναλυθούν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Οι παραγωγοί της Μεσαράς αναφέρθηκαν στο τεράστιο κενό που εντοπίζεται στα διαθέσιμα εργατικά χέρια, επισημαίνοντας πως αρκετοί αλλοδαποί εργάτες έφυγαν προς την Ιταλία και την Ισπανία, χώρες στις οποίες είναι ευκολότερη η διαδικασία νομιμοποίησης τους.

«Η Μεσαρά θα πεινάσει αν συνεχιστεί η κατάσταση» ανέφεραν, ενώ θα υποβάλλουν ψήφισμα με την υποστήριξη του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να ζητήσουν την λήψη πρωτοβουλίας που θα διευκολύνει την κατάσταση νομιμοποίησης των εργατών γης και θα παρέχει κίνητρα προκειμένου να επιλέξουν την Κρήτη.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης, τόνισε πως «εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών, νομίζουμε ότι από τον Αύγουστο που θα ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος, πολλοί από εμάς δεν θα έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα θερμοκήπια τους».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί και καταγράφει αύξηση 70-80%, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα τσουβάλι λίπασμα των 25 κιλών, το οποίο οι παραγωγοί προμηθεύονταν με 35-38 ευρώ πριν έναν χρόνο, και πλέον το οικονομικότερο κοστίζει 60-70 ευρώ.

Ακόμη προσέθεσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να δοθούν έγγραφα για νόμιμη παραμονή και εργασία σε αλλοδαπούς εργάτες και να έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν εύκολα από και προς αυτές τις χώρες, δίνοντας κίνητρο στους εργάτες που βρίσκονται στην περιοχή μας και για την ώρα δεν μπορούν να πάρουν έγγραφα από την πολιτεία.

«Τα μεροκάματα έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν ξέρουμε αν και εμείς οι ίδιοι μπορούμε να ανταποκριθούμε», τόνισε ο κ. Ορφανουδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαΐου και στην Ιεράπετρα η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου με μοναδικό θέμα το πρόβλημα με τους εργάτες γης.

Ο Αγροτικός Σύλλογος της Ιεράπετρας, έχοντας προετοιμάσει ένα κείμενο στο οποίο περιγράφει τα αιτήματα του αναφορικά με τη φυγή και την μικρή παρουσία των ξένων εργατών γης, ζήτησε από τους 100 περίπου αγρότες που πήραν μέρος στη γενική συνέλευση της Δευτέρας στην αίθουσα Μελίνα Μερκουρη, να εγκρίνουν το κείμενο των θέσεων του Δ. Σ. και να αναπτύξουν και τις δικές τους προτάσεις.

 

  26 May, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα