Έστειλαν το μήνυμα (φωτο)

vianntika.gr  08 April, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Έστειλαν το μήνυμα (φωτο)

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το 15% του πληθυσμού της γης ή 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν κάποιοι μορφή αναπηρίας. 1 στους 5 ανθρώπους στην Ε.Ε. επηρεάζονται άμεσα από την αναπηρία τους και οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς. Το 17% των ΑμεΑ γεννήθηκαν με κάποια αναπηρία.

Ενα τεράστιο κομματι της κοινωνίας, το οποίο δυσκολεύεται να μετακινηθεί, αναζητώντας τον καλύτερο - από κάθε άποψη- προορισμό για να κάνει τις διακοπές του. Η Κρήτη και η Ελλάδα γενικότερα - δυστυχως- δεν είναι μέσα σε αυτούς τους προορισμούς. Μιλάμε για μια τεράστια «πληγή», η οποία αφορά όλη την Ευρώπη, αν αναλογιστεί κανείς πως το συνολικό κόστος έλλειψης προσβασιμότητας στην Ε.Ε. αγγίζει τα 142 δις το χρόνο!

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για ηλικιωμένους, παιδιά και άλλα άτομα που μπορεί να έχουν ελλειμματική συγκέντρωση. Άτομα με άλλες αναπηρίες που τονίζουν πως η ίση αντιμετώπιση των ΑμεΑ είναι ηθικό καθήκον και νομική υποχρέωση όλων

 

Υπαρχει ως γνωστόν η Διεθνής Συνθήκη για τα δικαιώματα του ατόμου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μια Συνθήκη που διασφαλίζει ότι τα ΑμεΑ απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με όλους

Εφαρμόστηκε το 2008 και υπογράφηκε από 168 χώρες (συμπεριλαμβανόμενης όλης της E.Ε.)

Σεβασμός – χωρίς διακρίσεις – συμμετοχή – πρόσβαση (φυσική, στην πληροφόρηση, κλπ)

 

Το 2012 ο Προσβάσιμος Τουρισμός είχε μικτό κύκλο εργασιών €786 δις. Ο Προσβάσιμος Τουρισμός υποστηρίζει 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Και όλα αυτά τη στιγμή που μόνο το 9% των τουριστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη είναι πλήρως προσβάσιμες.

 

Το συμπέρασμα που διεξάγεται λοιπόν είναι ένα: Στόχος πρέπει να ειναι να γίνει η Κρήτη προσβάσιμη για όλους. Αυτό το μήνυμα προσπάθησαν να στέιλουν οι μετέχοντες στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

 

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε από το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης αναδείχθηκε το πρόβλημα των ελλείψεων σε υποδομές και υπηρεσίες.

 

Η ξεναγός κ. Μαρινέλα Μαμαλάκη – Σταυρακάκη τονισε πως στόχος είναι να επιτευχθεί ένας Τουρισμός χωρίς διακρίσεις, προσβάσιμος για όλους, με τους ξεναγούς να εργάζονται αποτελεσματικά με άτομα που έχουν δυσκολίες, όρασης, ακοής, κινητικά προβλήματα, αλλά και μαθησιακές δυσκολίες.

Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης τόνισε ότι: «η προσβασιμότητα είναι θέμα όχι μόνο του Τουρισμού, αλλά της ίδιας της καθημερινότητας, επισήμανε πως ακόμη και από την άποψη των προοπτικών σε επίπεδο Οικονομίας να το προσεγγίσει κάποιος, θα διαπιστώσει ότι τα οικονομικά οφέλη  είναι πάρα πολλά. Για αυτό πρεπει οι επιχειρηματίες να στραφούν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των υποδομών για την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών, με την Περιφέρεια Κρήτης να στέκεται αρωγός και να στηρίζει την προσπάθεια αυτή».

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 3 Απριλίου, έλαβαν επίσης μέρος: ο κ. Ivor Ambrose, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΝΑΤ (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Προσβάσιμο Τουρισμό), αλλά και η κ. Κατερίνα Παπαμιχαήλ, Αρχιτέκτων, εμπειρογνώμων προσβασιμότητας-ΕΝΑΤ, που επισήμαναν ότι σε πολλά θέματα μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα, τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλει

 

vianntika.gr  08 April, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ