Εσπεριδοειδή: Οδηγίες φυτοπροστασίας για εντομολογικούς εχθρούς

  11 August, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Εσπεριδοειδή: Οδηγίες φυτοπροστασίας για εντομολογικούς εχθρούς

Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου

Μειωμένες συλλήψεις της Μύγας Μεσογείου στα εσπεριδοειδή παρατηρούνται στις περιοχές του δικτύου παγίδευσης (Φόδελε, Σίσεες, Χανιά).

Προληπτικά για περιορισμό του πληθυσμού της μύγας στην επόμενη φθινοπωρινή γενιά συστήνεται στους οπωρώνες με ασυγκόμιστα όψιμα πορτοκάλια ή γκρέιπ φρουτ να απομακρύνονται και να καταστρέφονται οι προσβεβλημένοι από τη μύγα καρποί. Επίσης να απομακρύνονται οι προσβεβλημένοι καρποί άλλων καρποφόρων δέντρων – ξενιστών που βρίσκονται μέσα ή κοντά στους οπωρώνες.

Διαβάστε επίσης: Εσπεριδοειδή: Μυκητολογικές ασθένειες και εχθροί – Οδηγίες προς τους πσραγωγούς

Διαλευρώδης

Ο διαλευρώδης απομυζά χυμούς από τα νεαρά φύλλα και από τα μελιτώδη εκκρίματα του ευνοείται η ανάπτυξη καπνιάς με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών. Η ανάπτυξη πυκνών πληθυσμών εξαρτάται από την ύπαρξη άφθονης νέας τρυφερής βλάστησης αυτή την περίοδο και μέχρι τον Οκτώβριο. Ελλιπή καλλιεργητικά μέτρα και απουσία αποτελεσματικών φυσικών εχθρών λόγω συχνής χρήσης μη εκλεκτικών εντομοκτόνων συντελούν στην εκδήλωση ισχυρών και απρόβλεπτων προσβολών που περιορίζονται με δυσκολία. 

Παρατηρείται αύξηση των νεαρών προνυμφικών σταδίων που είναι τα ευαίσθητα βιολογικά στάδια του εντόμου στην χημική καταπολέμηση.

Στα προσβεβλημένα δέντρα συστήνεται άμεσα ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα που μπορούν να εφαρμοστούν και σε μείγμα με παραφινικό λάδι. Ο ψεκασμός για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να στοχεύει στην τρυφερή νέα βλάστηση, στα νέα φύλλα όπου βρίσκονται τα ευαίσθητα στην καταπολέμηση νεαρά προνυμφικά στάδια και να συνδυάζεται με κλάδεμα για τον περιορισμό της υγρασίας του αέρα.

Επιλέγετε εκλεκτικά σκευάσματα με περιορισμένη δράση σε ωφέλιμα έντομα (παρασιτοειδή, αρπακτικά). Οι γενικευμένοι ψεκασμοί μειώνουν σημαντικά τους φυσικούς εχθρούς και οδηγούν στην ανάπτυξη επιζήμιων πληθυσμών τους αλευρώδεις.

Ψεκασμοί με παραφινικό λάδι γίνονται σε δέντρα ποτισμένα που βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση όταν οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 30οC τουλάχιστον για ένα διήμερο μετά τον ψεκασμό. 

Φυλλοκνίστης

Προσβάλει από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τον Οκτώβριο τη θερινή και τη φθινοπωρινή ακραία τρυφερή βλάστηση και τους λαίμαργους βλαστούς.

Τα φύλλα αποκτούν αργυρόχρωμη όψη, συστρέφονται και ξηραίνονται.

Η προσβολή σε νεαρά δενδρύλλια των φυτωρίων και σε νεαρά εμβόλια προκαλεί σοβαρή ζημιά που μπορεί να είναι καταστρεπτική.

Να συνεχιστεί η προστασία των νεαρών δέντρων (φυτώρια, νέες φυτείες) με επεμβάσεις σε διαστήματα ανάλογα με τη διάρκεια δράσης των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται.

Τα μεγάλα παραγωγικά δέντρα ανέχονται σημαντικό βαθμό προσβολής. Δεν  συστήνονται επεμβάσεις, παρά μόνο σε έντονη προσβολή κατευθυνόμενος ψεκασμός στη νεαρή βλάστηση.

Η απομάκρυνση των προσβεβλημένων βλαστών και των λαίμαργων και το κλάδεμα για ελάττωση της νέας βλάστησης τους επόμενους μήνες περιορίζουν τη δράση του εντόμου.

 

  11 August, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα