«Συμφωνία-πρότυπο» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, την προσφάτως υπογραφείσα συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης από την Αίγυπτο στην Ελλάδα. Τη συμφωνία υπέγραψε στο Κάιρο στις 22 Νοεμβρίου 2002, ο κ. Βαρβιτσιώτης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ιχάμπ Νασρ, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Δένδια και Σάμεχ Σούκρι.
Τοποθετούμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για την οργάνωση και λειτουργία της Εθνικής Μονάδας του «Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού» (ETIAS), ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι η συμφωνία θα έρθει σύντομα προς κύρωση στη Βουλή, και ότι προς τούτο, προετοιμάζονται οι αντίστοιχες εισηγήσεις.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι η συμφωνία Αθηνών-Καΐρου αποτελεί συμφωνία-πρότυπο, διότι, για πρώτη φορά φέρνουμε εργάτες γης στη χώρα μας, «σε συμφωνία με το κράτος από το οποίο προέρχονται, με ευθύνη του κράτους από το οποίο προέρχονται ως προς την εκλογή και την υποβολή των σχετικών καταλόγων για τις προξενικές θεωρήσεις, για εννέα μήνες, για να καλύψουν ανάγκες του αγροτικού κόσμου, και βέβαια για ένα συγκεκριμένο αριθμό, των 5.000 λέμε καταρχήν, και εάν δούμε ότι πραγματικά λειτουργεί αυτή η συμφωνία, θα διευρύνουμε και τον αριθμό τους».
Στόχος μας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, είναι, με χώρες με τις οποίες έχουμε πολιτιστικούς δεσμούς, γειτνιάζουμε, έχουμε τακτικές επαφές, -ήδη με τους Αιγύπτιους έχουμε και την πολύ πετυχημένη εφαρμογή της σύμβασης για τους αλιεργάτες η οποία βρίσκεται εν ισχύ εδώ και 50 χρόνια- να μπορέσουμε να φέρουμε κόσμο στη χώρα, ο οποίος θα δουλεύει σε συνθήκες διαφάνειας, με σωστές αμοιβές, με σωστή υγειονομική περίθαλψη, με σωστή αντιμετώπιση από τους εργοδότες, για να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο της παράνομης εργασίας, της, μη αμειβόμενης εργασίας, των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και του καθεστώτος ανομίας και παρανομίας των ανθρώπων οι οποίοι δουλεύουν, οι οποίοι γίνονται βορά σε συμφέροντα και εξαρτώνται από διάφορες τοπικές μαφίες για να επιβιώσουν στη χώρα μας.
«Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε τις «Μανωλάδες», θέλουμε να φτιάξουμε συνθήκες για αξιοπρεπή διαβίωση, αξιοπρεπή αμοιβή εργαζομένων, που προέρχονται από τρίτες χώρες, οι οποίοι με νόμιμο τρόπο θα βρίσκονται στη χώρα, με νόμιμο τρόπο θα επιστρέφουν πίσω και με γρήγορες διαδικασίες, στην περίπτωση που παραβιάζουν τους κεντρικούς όρους φιλοξενίας που παρέχει η Ελλάδα προς αυτούς. Δεν θέλουμε, σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά παράνομων μεταναστών οι οποίοι θα βρίσκονται και αυτοί σε προσωπικά αδιέξοδα αλλά θα προκαλούν και τους νομοταγείς Έλληνες πολίτες, με την παρουσία τους» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για την εθνική μονάδα ETIAS ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής (επί του συνόλου, ψήφισαν «ναι» η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, και το Κίνημα Αλλαγής, ψήφισαν όχι το ΚΚΕ, και το ΜέΡΑ25, ενώ «παρών» δήλωσε η Ελληνική Λύση).
Δείτε επίσης
- Ολοκληρώνεται η συγκομιδή λαδιού με υψηλή ποιότητα αλλά χαμηλή ποσότητα
- Σε θέση μάχης οι αγρότες μετά το μεγαλειώδες Παγκρήτιο συλλαλητήριο
- Ελαιόλαδο: Δείτε πόσο κοστίζει στο χωράφι και πόσο πωλείται στο ράφι- Το «δρομολόγιο» της ακρίβειας
- Αγρότες: Δυναμικό «παρών» στο παγκρήτιο συλλαλητήριο
- Λάδι: Τι διευκρινίζει η ΑΑΔΕ για το καθεστώς διακίνησης του
Σχετικά άρθρα
- Κρήτη: Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης
- Εργάτες γης: Φάμπρικα με τις μετακλήσεις μεταναστών
- Διαδικασίες – εξπρές για την είσοδο αλλοδαπών εργατών στην Ελλάδα – Τι αλλάζει με νέο νομοσχέδιο
- Υπουργείο Μετανάστευσης: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για εργάτες γης από την Αίγυπτο
- Ξεκινάει η εφαρμογή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τους εποχικούς εργαζομένους