Έρευνες στην Κρήτη: Ενδείξεις για παρόμοια κοιτάσματα σε Κύπρο και Αίγυπτο

  11 February, 2023 ΑΡΘΡΑ
Έρευνες στην Κρήτη: Ενδείξεις για παρόμοια κοιτάσματα σε Κύπρο και Αίγυπτο

Μεγάλες γεωλογικές δομές που προσομοιάζουν με τις αντίστοιχες πλούσιες σε κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και την Κύπρο έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Sanco Swift», το σεισμογραφικό σκάφος της νορβηγικής PGS, ολοκληρώνει έως τις 20 Φεβρουαρίου τις σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της κοινοπραξίας ExxonMobil – Helleniq Energy. Πρόκειται για τα blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Οπως αναφέρουν πηγές, από τα μέχρι τώρα δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα που έχει συλλέξει «υπάρχουν ενδείξεις ανθρακικών δομών, ανάλογες με τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου που έγιναν στην Ανατ. Μεσόγειο (Αίγυπτος και Κύπρος)». Σημειώνεται πως ανοιχτά της Αιγύπτου έχει ανακαλυφθεί το κοίτασμα Ζορ (το μεγαλύτερο της Μεσογείου), ενώ στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης γίνει ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Αξίζει να τονιστεί ότι η κοινοπραξία ExxonMobil έχει προχωρήσει σε πρόσκτηση διπλάσιων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων σε σχέση με την ελάχιστη συμβατική υποχρέωση.

Το σεισμογραφικό σκάφος «Sanco Swift» της νορβηγικής εταιρείας γεωφυσικών ερευνών PGS συνεχίζει τις εργασίες κατόπιν των σχετικών καθοδηγήσεων της ExxonMobil που είναι και ο operator του επενδυτικού σχήματος. Πηγές θέλουν οι εργασίες αυτές να ολοκληρώνονται σε περίπου 10 ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο στο block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», έκτασης 19.868 τ.χλμ., όσο και στο δεύτερο «Δυτικά της Κρήτης», 20.058 τ. χλμ., εκτελούνται εργασίες για την πρόσκτηση δισδιάστατων γεωφυσικών σεισμικών δεδομένων περίπου 13.000 χιλιομέτρων. Η ελάχιστη συμβατική υποχρέωση που είχε η κοινοπραξία ήταν η πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων 3.250 χλμ. από κάθε παραχώρηση, ήτοι 6.500 χλμ. 

 

Σύμφωνα με άλλες πηγές του η απόφαση της κοινοπραξίας να αυξήσει το μέγεθος των γεωφυσικών σεισμικών δεδομένων φανερώνει και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι γεωλογικές δομές για την πιθανότητα εντοπισμού αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Στα επόμενα βήματα της κοινοπραξίας είναι πια η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων.

Αν αυτά είναι ικανοποιητικά και καθαρά ως προς τον εντοπισμό των πιθανών στόχων, τότε δεν αποκλείεται, όπως λένε οι πληροφορίες, οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις να έρθουν πιο κοντά περί τα τέλη του 2024.

Αν απαιτηθεί και η πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, τότε η ExxonMobil θα επιστρέψει για αυτές και οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις αναμένονται περί το 2025.

Τις έρευνες εποπτεύει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και σύμφωνα με στελέχη της αυτές εκτελούνται κανονικά χωρίς να έχει ανακύψει κανένα πρόβλημα.

Το «Sanco Swift» ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες από τον Νοέμβριο στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy κινητοποιήθηκε λαμβάνοντας την απόφαση να επισπεύσει τις εργασίες μετά την αποσαφήνιση της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.

Τον περασμένο Απρίλιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει στις έρευνες για τον εντοπισμό πιθανόν κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις υπάρχουσες θαλάσσιες παραχωρήσεις της χώρας. Αυτές είναι οι δύο της Κρήτης, τα θαλάσσια blocks του Ιονίου Πελάγους και το χερσαίο των Ιωαννίνων.

 

  11 February, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα