Η νυκτουρία επηρεάζει πάνω από το 50% των ανδρών και γυναικών άνω των 50 ετών, ενώ εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους άνω των 60 ετών
Αν κανείς θέλει να πηγαίνει λιγότερες φορές στην τουαλέτα για να ουρήσει μέσα στη νύχτα, καλά θα κάνει να περιορίσει το αλάτι που βάζει στο φαγητό του, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα. Η νυκτουρία επηρεάζει πάνω από το 50% των ανδρών και γυναικών άνω των 50 ετών, ενώ εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους άνω των 60 ετών. Για μερικούς αποτελεί σκέτο βάσανο, καθώς διαταράσσει σοβαρά τον ύπνο τους. Ένα όχι αμελητέο ποσοστό ανθρώπων κάτω των 50 ετών επίσης ξυπνάνε μία ή περισσότερες φορές για να ουρήσουν.
Η συσσωρευόμενη διαταραχή του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως χρόνιο στρες, ευερέθιστη διάθεση, μόνιμη κόπωση τη μέρα κ.α., επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα της ζωής. Η νυκτουρία μπορεί να έχει διάφορες αιτίες και, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η μείωση στην κατανάλωση αλατιού μπορεί να μειώσει σημαντικά το υπερβολικό κατούρημα, όχι μόνο τα βράδια, αλλά και τις μέρες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ναγκασάκι, με επικεφαλής τον δρα Ματσούο Τομοχίρο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας στο Λονδίνο, μελέτησαν 321 άνδρες και γυναίκες που έβαζαν αρκετό αλάτι στα φαγητά τους (οι Ιάπωνες γενικά τείνουν να τρώνε πιο αλατισμένα φαγητά από τους Δυτικούς). Ο περιορισμός του αλατιού κράτησε επί 12 εβδομάδες και η ποσότητά του στον οργανισμό των συμμετεχόντων παρακολουθείτο συνεχώς με βιοχημικές αναλύσεις.
Όσοι μείωσαν τη μέση ημερήσια κατανάλωση αλατιού από 10,7 γραμμάρια σε 8 γραμμάρια, μείωσαν τις νυχτερινές επισκέψεις στο μπάνιο από 2,3 φορές ανά βράδυ κατά μέσο όρο σε 1,4 φορές. Όσοι -η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης- αντίθετα αύξησαν τη μέση κατανάλωση αλατιού από 9,6 σε 11 γραμμάρια, αύξησαν επίσης τη νυχτερινή ούρησή τους από 2,3 σε 2,7 φορές ανά βραδιά.
«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει πόσο η κατανάλωση αλατιού επηρεάζει τη συχνότητα της νυχτερινής ούρησης, συνεπώς πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες. Όμως διαφαίνεται η πιθανότητα ότι, με μια απλή τροποποίηση στη διατροφή, είναι δυνατό να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων, καθώς η νυκτουρία συνιστά πραγματικό πρόβλημα για πολλούς, ιδίως όσο γερνάνε», δήλωσε ο Τομοχίρο.
Υπνική άπνοια και νυκτουρία
Μια άλλη εξάλλου έρευνα, που παρουσιάσθηκε στο ίδιο διεθνές συνέδριο, δείχνει ότι η μείωση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας μπορεί να μειώσει τη νυκτουρία. Η έρευνα επιβεβαιώνει τη σχέση άπνοιας στον ύπνο και ούρησης τα βράδια. Από υπνική άπνοια πάσχει το 2% έως 4% των ανθιρώπων άνω των 50 ετών. Σε σοβαρές περιπτρώσεις, οι ασθενείς πρέπει να φοράνε μια ειδική μάσκα στον ύπνο τους, που αυξάνει την εσωτερική πίεση του αέρα στο λαιμό τους.
Ολλανδοί ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, μελέτησαν 256 ασθενείς που κάποια στιγμή άρχισαν να φορούν τέτοια μάσκα. Η μελέτη έδειξε ότι μετά τη χρήση της μάσκας και τη βελτίωση της αναπνοής τους τα βράδια, μειώθηκε η συχνότητα της νυκτουρίας στα δύο τρίτα των ασθενών (65%).
Ενδεικτικά, από τα 77 άτομα που κατά μέσο όρο πήγαιναν στο μπάνιο δύο φορές μέσα στο βράδυ, μετά την χρήση της μάσκας οι 32 δεν ουρούσαν πλέον ούτε μια φορά μέσα στη νύχτα.
Πηγή: protothema.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Ερευνα: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
- Aποκαλυπτική έρευνα: Βαθύ το αποτύπωμα της φτώχειας στην Κρήτη
- Έρευνα ΕΝΑ: Επιδείνωση των όρων ζωής, απογοήτευση και θυμός στην Ελλάδα
- Ανησυχητική έρευνα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας
- Toυρισμός: Ρεκόρ αφίξεων σε Ηράκλέιο και Χανιά