Ερχονται νέα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών -Οι τρεις παρεμβάσεις που ετοιμάζονται

  21 July, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ερχονται νέα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών -Οι τρεις παρεμβάσεις που ετοιμάζονται

Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι τα φορολογικά έσοδα θα ξεπεράσουν τον πήχη που έχει τεθεί και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες επιδόσεις από τις προβλεπόμενες, δίνοντας δημοσιονομικό περιθώριο για στοχευμένες παρεμβάσεις που θα προσδιοριστούν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι αυτός που καλείται να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην δημοσιονομική πειθαρχία που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τους μακροοικονομικούς στόχους και τις λελογισμένες παροχές προς τους πολίτες με μέτρα στήριξης που θα προέρχονται από το πλεόνασμα της οικονομίας.

Στήριξη στα νοικοκυριά με τους λογαριασμούς ρεύματος
Ένα πρώτο στίγμα για τον κυβερνητικό σχεδιασμό έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Ενέργειας. Εξήγγειλε την στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών στους λογαριασμούς ρεύματος που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. «Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα τους όλο τον τελευταίο χρόνο και απέκρουσε στην πράξη τις μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να εξακολουθούμε να το κάνουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός και παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Την τριάδα των μέτρων που προεξοφλούνται για τους επόμενους μήνες και αναμένεται να περιλαμβάνονται στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνονται η επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του χρόνου και η χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς την περίοδο των γιορτών.

Στη Βουλή ήδη έχει εισαχθεί προς συζήτηση και θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο υλοποιείται το 50% του συνολικού οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης.

Στην τελική ευθεία η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο αποδήμων
Πριν από αυτό θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών άρει τους περιορισμούς για την Έλληνες του εξωτερικού προκειμένου να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Όπως προκύπτει από την χθεσινή συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να ισχύσει. «Λύνεται μια εκκρεμότητα 48 ετών, μπαίνει τέλος στον παραλογισμό», όπως υποστήριξε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τόνισε ότι «με ένα νόμο και ένα άρθρο η Βουλή έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τις προϋποθέσεις που είχαν επιβληθεί στην άσκηση ενός συνταγματικού δικαιώματος εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων».

Υπέρ της κυβερνητικής ρύθμισης τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες που συνολικά αριθμούν 220 βουλευτές, εξασφαλίζοντας έτσι άνετα την πλειοψηφία που προβλέπει το Σύνταγμα.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ που θα επανακαταθέσει την τροπολογία για την δημιουργία εκλογικών περιφερειών στο εξωτερικό και τη δυνατότητα του εκλέγεσθαι των ομογενών σε αυτές. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και η Ελληνική Λύση κάνοντας στροφή 180 μοιρών, αφού είχε ψηφίσει τη σχετική ρύθμιση πριν ενάμιση χρόνο, ενώ θα καταψηφίσει και το ΚΚΕ.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  21 July, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ