Έρχονται αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

neakriti.gr  10 December, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Έρχονται αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Αποπληρώνει την Τετάρτη τα χρωστούμενα της περσινής χρονιάς ο ΕΛΓΑ

“Κάλλιο αργά παρά ποτέ”... Ο λόγος για το περίφημο υπόλοιπο 10% των αποζημιώσεων που οφείλει ο ΕΛΓΑ από την περασμένη χρονιά σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας και θα μπει στους λογαριασμούς τους - σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση - την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, “ζεστό” χρήμα για τους παραγωγούς έρχεται από τα μέσα του μήνα μέχρι και το τέλος της χρονιάς, λόγω καταβολής των χρημάτων από το Εθνικό Απόθεμα, των αυξημένων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ποσών της Εξισωτικής Αποζημίωσης και του υπόλοιπου της Ενιαίας Ενίσχυσης (30% της βασικής συν το “πρασίνισμα”).
Είναι ένα ποσοστό από τις περυσινές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, που κάθε λίγο και λιγάκι ανακοίνωνε ο πρώην πρόεδρος Φάνης Κουρεμπές ημερομηνίες αποπληρωμής του στους δικαιούχους παραγωγούς, αλλά χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. Και φυσικά πρόκειται για χρήματα που ανήκουν σε πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους, οι οποίοι και έχουν πληρώσει κανονικά τις εισφορές τους προς τον οργανισμό.


Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ έχει ως εξής: «Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 (σ.σ. αύριο) θα καταβληθεί το υπολειπόμενο 10% των αποζημιώσεων ζημιών που συνέβησαν εντός του 2018 και του πρώτου διμήνου του 2019 στη φυτική παραγωγή όλης της χώρας από διάφορα καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια».


Με την πληρωμή αυτή, ύψους 15 εκατομμύριων ευρώ περίπου, ολοκληρώνεται η εκκαθάριση των ζημιών έτους 2018, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπου εκκρεμεί η διατύπωση πορισμάτων επανεκτίμησης.
Ειδικότερα, η αποπληρωμή του 10% για ζημιές του 2018 αφορά τους ασφαλισμένους του ΕΛΓΑ για όλα τα είδη των καλλιεργειών που έχουν υποστεί καταστροφές.
Ο ΕΛΓΑ, υπό την καθοδήγηση πλέον του νέου διοικητή του Οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζου, κίνησε γρήγορα τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης) για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία πήρε ΦΕΚ. Να σημειωθεί ότι για να ξεμπλοκάρουν τα ποσά απαιτείται πρώτα να υπογραφεί η συγκεκριμένη απόφαση και έπειτα να προχωρήσουν οι πληρωμές των αγροτών.

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, στόχος της κυβέρνησης είναι η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης να δοθεί γύρω στις 20 Δεκεμβρίου και να μπορούν όλοι οι αγρότες να εισπράξουν τα χρήματά τους έως τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου. Προανήγγειλε, μάλιστα, απλοποίηση των διαδικασιών ενεργοποίησης δικαιωμάτων μέσω ΟΣΔΕ.
Η δεύτερη δόση αποτελείται από το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης συν το “πρασίνισμα” και αποτελεί το 55% του συνολικού ποσού. Παράλληλα, θα πληρωθεί το Εθνικό Απόθεμα και το ποσό προς τους Νέους Αγρότες.
Η Εξισωτική Αποζημίωση του 2019 θα γίνει μία μέρα μετά την πληρωμή της β' δόσης Ενιαίας Ενίσχυσης, σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη.

Πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Η “Λαϊκή Αγωνιστική Συσπείρωση Ηρακλείου” κατέθεσε προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, Γρηγόρη Πασπάτη, σχέδιο απόφασης με θέμα “Στήριξη στον αγώνα των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών του δήμου Ηρακλείου”.
Το κείμενο, το οποίο η παράταξη προτείνει στο όργανο προκειμένου να το υιοθετήσει και να το δώσει στη δημοσιότητα, αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τη συμπαράστασή του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, που αφορούν την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, ενάντια στην ΚΑΠ της Ε.Ε. και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που διαχρονικά την εφάρμοσαν. Η άγρια φορολογία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, οι εισφορές στον ΕΛΓΑ χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αποζημίωση, τα χαράτσια, οι χαμηλές τιμές παραγωγού και οι υψηλές τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια - ενώ την ίδια στιγμή οι εφοπλιστές παίρνουν αφορολόγητο το πετρέλαιο - ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.


Ιδιαίτερα εκφράζει τη στήριξή του στους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς των περιοχών του δήμου μας, όπως του Τεμένους, της Παλιανής και του Γοργολαϊνίου, που βλέπουν με απόγνωση φέτος της σοδειά τους να χτυπιέται από τον δάκο. Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες οικογένειές του δήμου μας, λόγω της καταστροφής της ελιάς, δε θα βάλουν λάδι στα σπίτια τους, με συνέπεια να επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα για τη συντήρηση του νοικοκυριού τους.
Ταυτόχρονα, το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει την απαράδεκτη και προκλητική επίθεση από τα ΜΑΤ με κλομπ και χημικά, που δέχτηκαν την Πέμπτη οι αγρότες οι οποίοι διαδήλωναν στα πλαίσια κινητοποίησης Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, προκειμένου να μην τους επιτραπεί αντιπροσωπία τους να καταθέσει τα αιτήματά τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δε δεχόμαστε οι δημότες μας να πέφτουν θύματα του δόγματος “νόμος και τάξη”, δηλαδή αυταρχισμού και άγριας καταστολής.


Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών του δήμου Ηρακλείου που πλήττονται από τις καταστροφές στη σοδειά τους:
1. Να διεκδικήσει από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο - και με κάθε επίσημο τρόπο - την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για την απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
2. Να εξεταστούν και να παρθούν άμεσα μέτρα ελάφρυνσης των ελαιοπαραγωγών του δήμου μας που επλήγησαν (π.χ. με απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και “πάγωμα” τυχόν οφειλών προς τον Δήμο Ηρακλείου για 1 χρόνο, να εξασφαλιστεί η χωρίς όρους και προϋποθέσεις εισαγωγή των παιδιών τους στους Παιδικούς Σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου κ.ά.)».

 

neakriti.gr  10 December, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα