Ερασιτέχνες Αλιείς Κόκκινου Πύργου: Συνομιλιών και...διαφωνιών συνέχεια για το νέο νομοσχέδιο

  28 May, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ερασιτέχνες Αλιείς Κόκκινου Πύργου: Συνομιλιών και...διαφωνιών συνέχεια για το νέο νομοσχέδιο

Άκαρπες οι συνομιλίες που ξεκίνησαν χτες με την ηγεσία του υπουργείου αναφορικά με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο για την αλιεία αναψυχής

Αναλυτικά η ενημέρωση του συλλόγου:


Σημερα το μεσημερι υπηρξε τηλεδιασκεψη μεταξυ του προεδρου της Πανελληνιας Ενωσης Ερασιτεχνων Αλιεων ( Διον. Μπαστας ) και της υφυπουργου κ. Φωτ. Αραπαντζη και αλλων αρμοδιων του υπουργειου για το επικειμενο νομοσχεδιο . Το ανακοινωθεν που ακολουθει απο την ΠΕΕΑ ειναι προς ενημερωση για τα αποτελεσματα της " συναντησης " : Καλησπέρα σας.
Γύρος πρώτος:
Σήμερα στις 12,00 πραγματοποιήθηκε 2ωρη τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ .
Σε αυτήν συμμετείχαν η Υφυπουργός υπεύθυνη για θέματα αλιείας Κα Φωτεινή Αραμπατζή , ο Διευθυντής του γραφείου του υπουργού (λόγω απουσίας του Κου Υπουργού στο εξωτερικό , η ΓΓ του υπουργείου , η διευθύντρια της Διευθ. αλιείας του υπουργείου, ο νομικός σύμβουλος του υπουργού, εγώ και ο ΓΓ του σωματείου μας (ΠΕΕΑ)Κος Π.Μπεκιάρης.
Το κλίμα όπως αντιλαμβάνεστε ήταν ηλεκτρισμένο από την πλευρά μας... για τους λόγους φυσικά που έχουν ξεσηκωθεί όλοι οι αλιείς αναψυχής στην επικράτεια.
Στο δια-ταύτα όμως.
Σε παγκόσμια πρώτη προτείνονται τέτοια μέτρα για την αλιεία αναψυχής χωρίς να υπάρχει επίσημο πρόβλημα ιχθυαποθεμάτων !!!
Στην εύλογη και επίμονη ερώτησή μας .."ο λόγος που προτείνονται αυτά τα μέτρα??" (εφόσον δεν έχουμε πρόβλημα ιχθυαποθεμάτων??!!!)
Η απάντηση της Κας Υφυπουργού ήταν ¨για επικαιροποίηση του ΠΔ 373/85 !!!"
Καλείται λοιπόν ο οποιοσδήποτε επιστήμονας στον πλανήτη, να μας αιτιολογήσει ... "Πως σε μία επικαιροποίηση νομοθεσίας, μίας χώρας χωρίς προβλήματα ιχθυαποθεμάτων , Βιοποικιλότητας κλπ προτείνονται μέτρα αποκλειστικά κατά της αλιείας αναψυχής και μάλιστα πρόσθετα??!!"
Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτομάτως παίζαμε την κολοκυθιά και μία θεατρική επιθεώρηση, κρυβόμενοι πίσω από το δαχτυλό μας και διερωτώμενοι τι κάνει νιαου -νιάου στα κεραμίδια ??
Η Κα Υφυπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει την εμφανή αγανάκτηση μας και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ... και την καταλαβαίνουμε εν μέρη γιατί η θέση της επιβάλλει να δικαιολογήσει το σχέδιο ΠΔ που κατέβασε το υπουργείο της ως κεραυνό εν αιθρία.
Οι θέσεις μας καταγράφηκαν από τους παραβρισκόμενους και φυσικά διαφωνούμε κάθετα και αμετάκλητα προς οποιοδήποτε όχι μόνον πρόσθετο μέτρο , αλλά και παλαιό (Βλέπε Μάιος, βλέπε μόνο 5 κιλά ημερήσια ποσόστωση κλπ)
Αναφέρθηκε επίσης η απόλυτη αντίθεση μας για ποσόστωση ειδών (Συναγρίδες, φαγκριά, τσαούσια , ροφοί , στήρες , πίγκες κλπ) πάλι σε παγκόσμια πρώτη , ΜΟΝΟ για την αλιεία αναψυχής.
Αντιθέτως ζητήσαμε ποσόστωση στα πελαγικά για αλιεία αναψυχής , για αθλητική αλιεία και τουριστική αλιεία, ξεχωριστή όπως και δικαιούμαστε.
Μία ακόμη παγκόσμια πρώτη, είναι η όποια συζήτηση περί χρήσης ζωντανών δολωμάτων .... απλά ΜΗ διαπραγματεύσιμο , όπως και η όποια αναφορά σε ηλεκτρικούς μηχανισμούς , υποβοήθηση κλπ.
Για τον Απρίλιο δε στην Υ/Α δεν το συζητάμε καν , όπως δεν συζητάμε και την ήδη υπάρχουσα αστειότητα απαγόρευσης Μαΐου
Οφείλω να ενημερώσω ότι η Κα Υφυπουργός επέμεινε ότι δεν είναι όπως διαβάζετε η ημερήσια ποσόστωση σε κιλά και είδη , αλλά είναι 4κιλά "κουβάς" συν (+) τα αναφερόμενα...δλδ παραπάνω από ότι ίσχυε και ότι αυτό θα διορθωθεί, ή, μάλλον θα διευκρινιστεί ....
Όσο πειστήκατε εσείς άλλο τόσο και εμείς.
Αφού λοιπόν ΔΕΝ έχουμε επίσημο πρόβλημα ιχθυαποθεμάτων , αντιπροτείναμε 10 κιλά + τα 2-3 οποιαδήποτε μεγάλα άτομα !!!
Η οποιαδήποτε νύξη για το ιερό τοτέμ της αλιείας (μηχανότρατες- γρι-γρι.κλπ) προσπαθούσαν να αποφευχθεί. Αυτό δεν θα το σχολιάσω περαιτέρω γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ...
Κάποιες άλλες συζητήσεις για διεθνή ύδατα κλπ , δεν θα ήθελα να τις δημοσιοποιήσω ακόμα, αλλά έγινε πρόταση και για αυτά που μας αφορά.
Γενικώς η προσπάθεια τους ήταν να διαφυλάξουν τα δυναμικά εργαλεία που φέρουν και το τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την όποια κατάσταση των θαλασσών μας... Εδώ μπορείτε να χαμογελάσετε ... και εσείς!!
Πάμε τώρα στους υπαίτιους και εμπνευστές αυτού του εκτρώματος που ονομάζετε επισήμως πλέον επικαιροποίηση ΠΔ για την ερασιτεχνική αλιεία.. τους παράκτιους αλιείς και ιδιαίτερα 2-3 προέδρους επαγγελματικών συλλόγων...
Λοιπόν κύριοι , ανοίξατε έναν πόλεμο που θα χάσετε .
Μαζί σας θα χάσει και όποιος συνηγορεί στις απόψεις σας, περί ιδιοκτησίας του Εθνικού θαλάσσιου πλούτου ο οποίος ΜΑΣ ΑΝΉΚΕΙ.
Είστε απλοί συλλέκτες δικού μας περιουσιακού στοιχείου και των παιδιών μας .
Οι νοοτροπίες του '85 θα πρέπει να λησμονηθούν.
Το κόστος της κίνησης σας αυτής , θα το αντιληφθείτε πολύ σύντομα.
Οποιοσδήποτε περιορισμός στην αλιεία θα ξεκινήσει πλέον από εσάς.
Το εξιλαστήριο θύμα που ξέρατε ... και ξύπνησε ... και φωνή Πανευρωπαϊκή έχει ... και δεν είναι διαθετημένο να επωμιστεί και να ανεχθεί πλέον, τα δικά σας αίσχη στην ιδιοκτησία του.
Οφείλω να ενημερώσω επίσης ότι για τα εσωτερικά ύδατα, (γλυκά νερά κλπ)-που εμείς διαφωνήσαμε στην απαγόρευση κάθε πλωτού μέσου από εμάς- μας ανακοινώθηκε επισήμως ότι "Πρόεδροι τοπικών συλλόγων, συμφώνησαν με την απαγόρευση αυτή , ακόμα και για λιμνοθάλασσες"!!! ..... ασχολίαστο λοιπόν και βρείτε τους και ρωτήστε τους όσοι σας αφορά.
Εμείς διαφωνούμε.
Ρεζουμέ ... Οι αντιρρήσεις μας σημειώθηκαν , οι προτάσεις μας κατεγράφησαν , θα συσκεφθούν εσωτερικά και θα επανέλθουμε
τις επόμενες μέρες για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών.
Στις επάλξεις άπαντες .
 

 

  28 May, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ