Επτά στις δέκα γυναίκες δεν είναι ικανοποιημένες με το μέγεθος του στήθους τους
Εκτός από τη φανερή επιδημία του κοροναϊού, υπάρχουν και άλλες κρυφές «επιδημίες», όπως αυτή της έλλειψης ικανοποίησης των περισσότερων γυναικών με το μέγεθος του στήθους τους, κάτι που αποκαλύπτει μια νέα διεθνής έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα. Σύμφωνα με την μελέτη, επτά στις δέκα γυναίκες στην Ελλάδα και γενικότερα στον κόσμο (το 71%) δεν είναι ικανοποιημένες με το στήθος τους, κάτι που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει σημαντικές επιπτώσεις από άποψης δημόσιας υγείας.
Η μελέτη «Breast Size Satisfaction Survey» (BSSS), με επικεφαλής τον καθηγητή κοινωνικής ψυχολογίας Βίρεν Σουάμι του βρετανικού Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Body Image", πραγματοποιήθηκε σε 40 χώρες, σε δείγμα 18.541 γυναικών με μέση ηλικία 34 ετών (το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος, 1.888 άτομα, προερχόταν από την Ελλάδα) και αφορούσε τον τρόπο που οι γυναίκες βλέπουν το σώμα τους. Για το ελληνικό σκέλος της έρευνας υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής κοινωνιολογίας της υγείας και του σώματος Γιώργος Αλεξιάς του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες που συμμετείχαν (ποσοστό 48%), θα ήθελαν μεγαλύτερο στήθος, σχεδόν μια τέσσερις (23%) μικρότερο, ενώ μόνο το 29% των γυναικών δήλωσαν ικανοποιημένες από το μέγεθος του στήθους τους. Στην Ελλάδα το 47% των γυναικών εμφανίζονται ανικανοποίητες από το στήθος τους και θα ήθελαν μεγαλύτερο, το 23% θα ήθελαν μικρότερο, ενώ το 30% νιώθουν ικανοποιημένες με το στήθος που έχουν.
Οι γυναίκες που δήλωσαν ανικανοποίητες, παραδέχτηκαν ότι είναι λιγότερο πιθανό να αυτο-εξετάσουν και να ψηλαφήσουν το στήθος τους για τυχόν πρόβλημα υγείας, ενώ έχουν μικρότερη εμπιστοσύνη ότι μπορούν να ανιχνεύσουν ύποπτες αλλαγές στους μαστούς τους, κάτι που έχει δυνητικές επιπτώσεις για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Επίσης οι γυναίκες που θα ήθελαν διαφορετικού μεγέθους στήθος, ανέφεραν μικρότερο βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους, μικρότερη αυτοεκτίμηση και ευτυχία. Ακόμη είναι συχνότερα ανικανοποίητες με το βάρος τους και γενικότερα με την εξωτερική εμφάνιση τους.
Δείτε επίσης
- Μεταναστευτικό: Δεν κουνιέται... φύλλο για τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Κρήτη
- Τσιάρας: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύνονται μόνο με διάλογο
- Στη Μεσαρά σήμερα ο Κώστας Τσιάρας-Εμμένουν στη στάση τους οι παραγωγοί
- Παρασύρης για τις καταστροφές στo Tυμπάκι: «Απαιτείται η έκτακτη ενίσχυση του Δήμου Φαιστού»
- Γ’ Εθνική: Δεν τα κατάφερε αυτή τη φορά ο ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
Σχετικά άρθρα
- Εκπαίδευση: Αδυναμία στην κατανόηση και παραγωγή λόγου παρουσιάζουν οι μαθητές – Τι φταίει;
- Ποιες λέξεις περιέγραψαν καλύτερα για τους Έλληνες το 2024
- Έλληνες και πολιτική: Απογοήτευση στο ζενίθ, ενδιαφέρον στο ναδίρ – Πανευρωπαϊκή έρευνα
- Περισσότερες από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας το α’ 10μηνο του 2024
- Ερευνα: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2