Επιστημονική Διημερίδα για τα φυτοφάρμακα στο Τυμπάκι
Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18.00 – 21.00, και τη Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11.00 – 14.00 στην Aίθουσα πολλαπλών χρήσεων των νηπιαγωγείων στο Τυμπάκι διοργανώνεται η 3η επιστημονική διημερίδα με θέμα: «Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην αύξηση νοσηρότητας και στο περιβάλλον»
Η εκδήλωση έχει στόχο να φέρει σε επαφή τους επιστήμονες που σχετίζονται με τη χρήση και τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων, με τους φορείς, κατοίκους και αγρότες της περιοχής της Μεσαράς.
Η διημερίδα οργανώνεται από το Δήμο Φαιστού και είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης.
Συνδιοργανωτές της διημερίδας είναι το Εργαστήριο Τοξικολογίας του Παν/μίου Κρήτης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδευσης Κρήτης, το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης, το ΜΗΤΕΡΑ Κρήτης. η Βιολογική Αναπτυξιακή Μεσαράς (ΒΙΑΝΑΜΕ), ο Αγροτοβιομηχανικός Συνεταιρισμός και ο Αγροτικός Σύλλογος Τυμπακίου.
Η Μεσαρά ήταν και παραμένει για αιώνες το αγροτικό παραγωγικό κέντρο της Κρήτης. Η μέχρι το 1960 φυσική παραγωγή αντικαταστάθηκε από ανοικτές και κλειστές εντατικές καλλιέργειες κηπευτικών, ελιάς και άλλων αγροτο - κτηνοτροφικών προϊόντων.
Παρά τις πολυετείς προσπάθειες βελτίωσης του τρόπου παραγωγής, των πιστοποιημένων εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων, των συστημάτων άρδευσης και διακίνησης προϊόντων, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα υγείας στους καλλιεργητές, σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, με αντίστοιχες κοινωνικές, οικονομικές και δημογραφικές συνέπειες.
Σκοπός των γεωπόνων, τοξικολόγων, εμβρυολόγων, εκπαιδευτικών, ιατρών, χημικών και των εκπροσώπων των αγροτών είναι η ενημέρωση όλων για τα αποτελέσματα της μελέτης και των ερευνών στη Κρήτη, με ιδιαίτερη έμφαση στη περιοχή Μεσαράς. Κοινή επιδίωξη είναι η πρόληψη και ο περιορισμός της έκθεσης από τη μη ορθή χρήση και διαχείριση των φυτοφαρμάκων και η ανάταξη της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Στη Μεσαρά παρατηρείται αύξηση της υπογονιμότητας, της καρκινογένεσης, των χρόνιων ασθενειών, των διαταραχών συμπεριφοράς. Η αύξηση της νοσηρότητας, θνησιμότητας, κόστους υγείας και περιβαλλοντικής ρύπανσης είναι ζητήματα που κυριαρχούν και επηρεάζουν τη ποιότητα ζωής και το παραγωγικό μέλλον της περιοχής.
Η έλλειψη κατάρτισης και εκπαίδευσης των αγροτών, το κόστος παραγωγής και η μείωση του εισοδήματος δημιουργούν σοβαρή επιπλέον διατροφική, κοινωνική και περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Η διερεύνηση από ειδικούς επιστήμονες της συσχέτισης μακροχρόνιας έκθεσης σε φυτοφάρμακα και αύξησης της νοσηρότητας σε κατοίκους της Μεσαράς είναι αναγκαία τόσο για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος όσο και για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης τους.
Η Μεσαρά μπορεί να ξαναγίνει το καλύτερο αγροδιατροφικό πρότυπο της Κρήτης με ποιοτικά αγροτικά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ). Οι αγρότες της Μεσαράς, συνεχιστές της κρητικής παράδοσης αξίζουν καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής. Κάθε καθυστέρηση λήψης συγκεκριμένων μέτρων προστασίας υγείας και περιβάλλοντος, είναι επικίνδυνη και θα προκαλεί αύξηση νοσηρότητας και ρύπανσης περιβάλλοντος.
Η διημερίδα θα είναι υπό την προεδρία του Ακαδημαϊκού, Καθηγητού και Διευθυντού Τομέα Μορφολογίας & Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Τσατσάκη Αριστείδη.
Ομιλητές :
- Ανυφαντάκη Αλίκη, Κλινική Εμβρυολόγος Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης
- Τσικαλά Αικατερίνη, Διευθύντρια Κέντρου Υγείας Μοιρών
- Μηναδάκης Γεώργιος, Δ/ντής Πωλήσεων της εταιρείας Βιολογικής Αναπτυξιακής Μεσαράς (ΒΙΑΝΑΜΕ)
- Ορφανουδάκης Μανώλης, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου
- Παπαηλιάκης Μιχάλης, Γεωπόνος στο Αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης
- Πετράκης Δημήτρης, Παιδοχειρουργός, Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και Επίτιμο Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας
- Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης
- Χαραλαμπάκης Γιάννης, Διευθυντής Αγροτοβιομηχανικού Συν/μού Τυμπακίου
- Χατζηδάκης Γιώργος, Σχολικός Σύμβουλος Ηρακλείου
- Σαββάκη Μαρία, Γεωπόνος Δήμου Φαιστού
Επιστημονική Επιτροπή της Διημερίδας :
Τσατσάκης Αριστείδης, Ανυφαντάκη Αλίκη, Ρίζος Απόστολος
Η Οργανωτική Επιτροπή
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις