Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο της Γόρτυνας.
Εναν απο τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και της Ελλάδος είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε πρόσφατα.
Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου συναντά κανείς τα ερείπια ενός επιβλητικού λιθόχτιστου ναόυ,αφιερωμένου στον Άγιο Τίτο, τον πρώτο επίσκοπο της Κρήτης.
Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται το αρχαίο ωδείο, ρωμαϊκό θέατρο του 1ου αι μ.χ και δίπλα το κτίριο που βρέθηκε η Μεγάλη Επιγραφή, οι νόμοι της Αρχαίας Γόρτυνας που αποτελούν τον αρχαίοτερα κώδικά ελληνικού δικαίου.
Τέλος ,ξεχωρίστης ομορφιάς και σημασίας, ο αειθαλής πλάτανός που συνδέεται με το μύθο της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία.
Σύμφωνα με τον μύθο της κλασικής ελληνικής μυθολογίας, στη Γόρτυνα κατέφυγε ο Δίας όταν, μεταμορφωμένος σε ταύρο, απήγαγε την Ευρώπη από τον Λίβανο. Ο Δίας έφτασε στην Γόρτυνα με μορφή ταύρου και την Ευρώπη καβάλα στην πλάτη του και μόνο κάτω από τoν ιερό πλάτανο πήρε ανθρώπινη μορφή εξαιρουμένου ενός μόνο μέλους τους σώματος του. Εκεί έκανε έρωτα στην Ευρώπη επί τρεις ατελείωτες μέρες και νύχτες. Από τη σχέση του Δία με την Ευρώπη γεννήθηκαν τρία παιδιά, τα οποία έγιναν ο βασιλείς των τριών Μινωικών παλατιών της Κρήτης.
Για την ιστορία...
Η Γόρτυνα, η οποία αποτέλεσε την πρωτεύουσα της Κρήτης και της Κυρηναϊκής κατά την Ρωμαϊκή εποχή, κατοικήθηκε το 3000 π.Χ. περίπου και γνώρισε άνθηση κατά τη Μινωική περίοδο, μεταξύ του 1600 – 1100 π.Χ..Καταστράφηκε δύο φορές από σεισμούς, την δεύτερη μάλιστα ολοσχερώς. Στα ερείπιά της είναι χτισμένα τα χωριά Άγιοι Δέκα, Μητρόπολη και Αμπελούζος.
Δείτε επίσης
- Φανερωμένη ώρα μηδέν: Αδειάζει το φράγμα, «στον αέρα» οι ευθύνες
- Δήμος Φαιστου: Σημαντική ενίσχυση για τη Διαχείριση Απορριμμάτων μέσω του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης
- Γ’Εθνική: Δεν σηκώνει κεφάλι ο ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Ι.Ν Αγίας Αικατερίνης: Το πρόγραμμα των εορτασμων
- Ν.Ο.Τυμπακίου: Εθελοντικός καθαρισμός τηςπαραλίας του Κόκκινου Πύργου