Eπίσημο: Έναρξη επαφών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

  22 September, 2020 ΑΡΘΡΑ
Eπίσημο: Έναρξη επαφών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς.

Την ύπαρξη συμφωνίας για την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία «προσεχώς στην Κωνσταντίνουπολη» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τα πάντα να είναι έτοιμα για τον 61ο γύρο συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, που ταυτόχρονα θα είναι και ο πρώτος από το Μάρτιο του 2016.

Για την εξέλιξη αυτή προϊδέασε άλλωστε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά την τηλεδιάσκεψη με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε την ετοιμότητα της Τουρκίας, αλλά και της Ελλάδας να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες.

Ωστόσο ο Ερντογάν, που τις τελευταίες ημέρες δείχνει να υποχωρεί υπό το φόβο των κυρώσεων της ΕΕ, όσο και αν προσπαθεί μέσω εμπρηστικών δηλώσεων να ανατρέψει αυτήν την εικόνα, έσπευσε να τονίσει ότι απαιτούνται αμοιβαία βήματα και από τις δυο πλευρές, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας μάλιστα ότι «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική».

Μίλησε δε για σημαντικά βήματα που απαιτούνται από την πλευρά της Ελλάδας.

Με την Σύνοδο Κορυφής μάλιστα που θα αφορούσε τις ευρωτουρκικές σχέσεις να αναβάλλεται για την 1η Οκτωβρίου λόγω κρούσματος σε άνδρα της φρουράς του Σαρλ Μισέλ μάλλον οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Προσεχώς στην Κωνσταντινούπολη

«Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

 

  22 September, 2020 ΑΡΘΡΑ