Επιμένει η ακρίβεια: Ανατιμήσεις 30% μέσα σε δύο χρόνια – Τα προϊόντα που έχουν «πάρει φωτιά»

Το 30% αγγίζουν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός καθιστούν την ακρίβεια σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες.
Πρώτη στη λίστα είναι η ζάχαρη, της οποίας η ανατίμηση, από τον Ιούλιο του 2021 έως και τον Ιούλιο του 2023, φτάνει το 64%. Σε υψηλές θέσεις βρίσκονται επίσης το ελαιόλαδο (51%), οι πατάτες (46%), το αλεύρι, τα δημητριακά (39%) και το ψωμί (32%). Μάλιστα, με δεδομένο ότι παρατηρούνται ελλείψεις στην ευρωπαϊκή αγορά, υπάρχουν επιπλέον φόβοι για το ελαιόλαδο.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν και άλλο, καθώς, από Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν νέες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, τα οποία συγκαταλέγονται στα βασικά προϊόντα.
Το υπουργείο Ανάπτυξης επικοινωνεί με εταιρείες του κλάδου ενώ έχουν ενεργοποιηθεί πλαφόν στις τιμές χονδρικής. Το ζητούμενο είναι οι εταιρείες τροφίμων να έχουν εκπτώσεις άνω του 5%.
Όσον αφορά στο market pass, εξετάζεται ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση λόγω των πληροφοριών για περαιτέρω ακρίβεια.
Δείτε επίσης
- Ενοίκια: Τι αλλάζει στα μισθωτήρια από το 2026
- Εφάπαξ: Γιατί δίνονται ψαλιδισμένα και με καθυστέρηση
- eΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ο χάρτης των πληρωμών έως τις 17 Οκτωβρίου
- Στεγαστική κρίση: Ποια μέτρα θα εφαρμοσθούν το 2026 για να υπάρξουν περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα
- Πώς κερδίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων έως 36 μήνες αφορολόγητα ενοίκια – Ποιοι χάνουν το ευεργέτημα
Σχετικά άρθρα
- Ακρίβεια: Στο τραπέζι η μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο
- Δεύτερη η Ελλάδα στον πληθωρισμό τροφίμων στην ευρωζώνη
- Ακρίβεια: Στο 7,2% οι αυξήσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ τους τελευταίους μήνες
- Δείτε πόσο έχει “φουσκώσει” ο λογαριασμός του σούπερ μάρκετ
- Σούπερ μάρκετ: Τι έδειξε η σύγκριση τιμών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες – Ο ρόλος του ΦΠΑ