Επικίνδυνα «παιχνίδια» με τη σημαία στο Αιγαίο

  17 April, 2018 ΚΟΣΜΟΣ
Επικίνδυνα «παιχνίδια» με τη σημαία στο Αιγαίο

Το περιστατικό που τη γνησιότητα του οποίου αμφισβητεί η Ελλάδα και ο «ακήρυχτος πόλεμος»

Θολό είναι το τοπίο μετά τις δηλώσεις του Μπιναλί Γιλντιρίμ περί «αμφισβητούμενης» νησίδας, στην οποία η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία.

Το περιστατικό μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται από την ελληνική πλευρά.

Οι νέες προκλήσεις της Άγκυρας έγιναν αρχικά δια στόματος Γιλντιρίμ, περί τουρκικής παρέμβασης σε ακατοίκητη βραχονησίδα κοντά στους Φούρνους Ικαρίας, ένα περιστατικό τη γνησιότητα του οποίου αμφισβητεί το ελληνικό ΓΕΕΘΑ.

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ξεκίνησαν με αφορμή την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την περασμένη Παρασκευή, από τρεις νεαρούς, την έπαρση ελληνικών σημαιών στις βραχονησίδες Μεγάλος & Μικρός Ανθρωποφάγος, Μακρονήσι Πρασονήσι και Πετροκαραβο.

Όπως είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ: «Γνωρίζετε ότι η γειτονική Ελλάδα εμπλέκεται σε ορισμένες δραστηριότητες, από καιρό σε καιρό, αυξάνοντας την ένταση στο Αιγαίο. Πρόσφατα έχει παρατηρηθεί αύξηση αυτών των παραβιάσεων. Συγκεκριμένα, υπάρχουν βραχονησίδες, η ιδιοκτησία των οποίων δεν είναι καθορισμένη. Βλέπουμε ότι υπάρχουν απόπειρες να δημιουργηθούν καταστάσεις όπως στα “Καρντάκ”[σημ. Ίμια]».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανοιχτά της ακτής των Διδύμων, σε ακατοίκητη βραχονησίδα, «έγινε απόπειρα ύψωσης ελληνικής σημαίας. Κατόπιν τούτου, ομάδα της ακτοφυλακής μας πραγματοποίησε την αναγκαία παρέμβαση και αφαίρεσε τη σημαία».

«Η συμβουλή μας στην Ελλάδα είναι να μένει μακριά από τέτοιες προκλήσεις που αυξάνουν την ένταση, στο πλαίσιο καλής γειτονίας. Αναμένουμε κανένας να μην θεωρεί ότι εμείς θα κάνουμε παραχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαστε αποφασισμένοι, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, να δώσουμε απάντηση σε τέτοια τετελεσμένα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, είπε πως «κομάντο κατέβασαν την ελληνική σημαία και, αν χρειαστεί, θα το ξανακάνουν».

Όπως επισήμανε τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος.

Ωστόσο, συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και απόλυτη σοβαρότητα, πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία περί γκρίζων ζωνών ούτε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας.

Κουβέλης: Βρισκόμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φωτης Κουβελης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα έκανε λόγο για έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο ανάμεσα στις δυο χώρες.

«Το υπουργείο Άμυνας γνωρίζει τις πληροφορίες για δημοσιεύματα, σχετικά με τις δηλώσεις Γιλντιρίμ, ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο και έχω ζητήσει ενημέρωση συστηματική και επίμονη από τα αρμόδια όργανα και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, Βρισκόμαστε σε ένα ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο», είπε.

Σημειώνεται ότι ακόμη και το ενδεχόμενο ψυχολογικών επιχειρήσεων από πλευράς της Τουρκίας εξετάζουν οι στρατιωτικές Αρχές στην Αθήνα, ως προς τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ,.

Καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή τόνισε συγκεκριμένα: «Το ψάχνουμε αλλά η κίνηση Τούρκων δεν επιβεβαιώνεται. Τώρα αν μιλάει ο τούρκος πρωθυπουργός πριν από χρόνια… Δεν προσδιόρισε χρόνο και το "Didim" είναι στις ακτές της Τουρκίας.

Σαφώς όλα είναι στο πλαίσιο ψυχολογικού πολέμου και ο πλέον αδαής θα το καταλάβαινε.

Για το ότι τρεις πολίτες ανέβασαν μια σημαία και βγάζουν μια σέλφι εξετάζεται. Είναι οι Ανθρωποφάγοι; Οι νησίδες Ανθρωποφάγοι είναι στο σύμπλεγμα των Φούρνων. Πας με καραβάκι από τους Φούρνους. Δεν κατοικούνται οι Ανθρωποφάγοι. Είναι μεταξύ Σάμου και Ικαρίας. Είναι μακρυά από την Τουρκία».

 

cretalive.gr

 

  17 April, 2018 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα