Επιδοτήσεις: Η Κρήτη διεκδικεί μερίδιο από τα 149 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές και λιπάσματα

neakriti.gr  10 October, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Επιδοτήσεις: Η Κρήτη διεκδικεί μερίδιο από τα 149 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές και λιπάσματα

Ένα σημαντικό μέρος από τα 149 εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για λιπάσματα και ζωοτροφές προσδοκούν να δουν στις τσέπες τους και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης. Στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, αναμένονται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι διευκρινήσεις για τον τρόπο επιδότησης στον τομέα των λιπασμάτων. Το μόνο γνωστό μέχρι τώρα, είναι, ότι τα χρήματα θα δοθούν με βάση τα τιμολόγια αγοράς και κατά πάσα πιθανότητα μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Από τα 149 εκατομμύρια ευρώ, τα 60 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τα λιπάσματα και τα υπόλοιπα 89 εκατομμύρια ευρώ για τις ζωοτροφές. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά, για την ενίσχυση στον τομέα των ζωοτροφών, αναμένεται η έγκριση των Βρυξελλών και συνεπώς, καλεί τους κτηνοτρόφους να κάνουν υπομονή, για λίγο καιρό ακόμα. Οι διευκρινίσεις Γεωργαντά αναφέρουν ακόμη, ότι τα χρήματα θα δοθούν - βάσει της πρότασης που έχει γίνει προς την Κομισιόν - συνδυαστικά, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου όσο και την παραγωγικότητα.

Βέβαια, ήδη εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων στο νησί, έχουν τονίσει την ανάγκη για μεγαλύτερες ενισχύσεις, καθώς τονίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει «παρατράγουδα» στην αγορά, με μεγάλες ελλείψεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μάλιστα, όπως έχουμε ξαναγράψει, ήδη οι τιμές στην γραβιέρα Κρήτης έχουν φτάσει μέχρι και τα 20 ευρώ το κιλό, λόγω των μεγάλων ελλείψεων που παρουσιάζονται στην αγορά! Οι ελλείψεις είναι ορατές, εξάλλου, σε όλα τα είδη τυριών, ακόμα και στο γιαούρτι.

Στην Κρήτη

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, «η ενίσχυση αυτή σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα δοθεί άμεσα στους δικαιούχους, με βάση τα τιμολόγια αγοράς. Δηλαδή, ή κυβέρνηση θα καλύψει όπως φαίνεται την περίοδο από 1 Οκτωβρίου του 2021 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του 2022. Ο χρόνος πληρωμής της συγκεκριμένης ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα είναι προς τα τέλη Οκτωβρίου. Η ενίσχυση θα αφορά και τα κοκκώδη λιπάσματα, δηλαδή τα περιβόητα χειμερινά αλλά και τα υδατοδιαλυτά λιπάσματα και βάσει των τιμολογίων που έχουν κόψει οι παραγωγοί θα πάρουν μία ενίσχυση επί τοις εκατό»…

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα το ποσοστό της επιδότησης, κάτι που αναμένεται από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πάντως, αν τελικά πράγματι δοθούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τότε στην Κρήτη δικαιούχοι δεν θα είναι πάνω από περίπου 30.000 παραγωγοί. Αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν ξεπερνούν τους 120.000, σύμφωνα  με τα στοιχεία του Μύρωνα Χιλετζάκη, που περιμένει και ο ίδιος τις διευκρινιστικές ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου.

«Δεν φτάνουν ποτέ. Αλλά καλοδεχούμενα»

οΟπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Παύλος Σατολιάς, τόνισε ότι η απόφαση του υπουργείου - που μπορεί και σήμερα Δευτέρα να ανακοινωθεί επίσημα - είναι οριστική ως προς τον τρόπο πληρωμής των ενισχύσεων για τα λιπάσματα. Ενώ επισήμανε ότι σαφώς και με τα 60 εκατομμύρια ευρώ δεν λύνεται το πρόβλημα των αγροτών, σίγουρα όμως θα δοθεί μία ανάσα που είναι καλοδεχούμενη. "Η επιδότηση στα λιπάσματα θα δοθεί στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες βάσει τιμολογίων. Αυτή την απόφαση μας έχει ανακοινώσει ο υπουργός, λέγοντας μας ότι η ενίσχυση θα δοθεί βάσει τιμολογίων, γιατί δεν έχει άλλον τρόπο. Δεν μπορούμε ούτε εμείς να του υποδείξουμε κάποιον άλλο τρόπο. Το σίγουρο είναι βέβαια, ότι πάντα σε κάθε μέτρο θα αδικούνται κάποιοι. Όσο για το ύψος της επιδότησης, εντάξει, πάντα θέλουμε παραπάνω, αλλά νομίζω ότι είναι ένα ποσό που μπορεί να βοηθήσει"...

ΕΘΕΑΣ: "Λάθος η κατανομή από το αποθεματικό κρίσης της Ε.Ε. χωρίς διαβούλευση"

Στο μεταξύ, η ΕΘΕΑΣ έχει εκφράσει προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη διαφωνία της για την πρόσφατη κατανομή των χρημάτων που υπήρχαν στο αποθεματικό κρίσης της Ε.Ε. χωρίς διαβούλευση.

«Η καταβολή των όποιων αντισταθμιστικών πληρωμών και έκτακτων ενισχύσεων στους αγρότες πρέπει να γίνεται μετά από διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ και τους αγρότες. Το λάθος της κατανομής των πληρωμών ενίσχυσης από το αποθεματικό κρίσης δεν πρέπει να επαναληφθεί» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Εθνικής ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Συνεχίζοντας στην εν λογω ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ αναφέρονται τα εξής:

«Στις 30.9.2022 πιστώθηκαν οι λογαριασμοί 20.346 παραγωγών με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 26.234.891,46 ευρώ, που κατανεμήθηκε στη χώρα μας από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν βάσει του Κανονισμού (2022/467).

Οι πληρωμές αυτές είχαν σκοπό να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της Ουκρανικής κρίσης και να ενισχυθεί η στήριξη της παραγωγής στον αγροτικό τομέα.

Τόσο για την επιλογή των δικαιούχων με βάση την Υπουργική Απόφαση 2672/245404 της 16ης Αυγούστου 2022, όσο και για την διαδικασία ορισμού των δικαιούχων από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ δεν έγινε καμία διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ για να αξιολογηθεί η εφαρμογή του μέτρου από την ΕΘΕΑΣ και τις οργανώσεις παραγωγών.

Η ΕΘΕΑΣ υποστήριξε κάθε διαδικασία για την καταβολή των ενισχύσεων σε παραγωγούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την κρίση ακρίβειας και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ΕΘΕΑΣ έχει ουσιαστικές προτάσεις και είναι έτοιμη για συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και επιδιώκει την μέγιστη αποτελεσματικότητα καταβολής των ενισχύσεων για τους αγρότες. Αυτό έπραξε πρόσφατα για την έκτακτη ενίσχυση που πρόκειται να δοθεί στους κτηνοτρόφους, ακόμα και εάν αυτή αποτελεί μέρος της αντιστάθμισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τις υπηρεσίες του, τους εποπτευόμενους οργανισμούς του, καθώς και τα άλλα υπουργεία που χειρίζονται θέματα της αγροτικής παραγωγής, να προβαίνουν έγκαιρα σε επαρκή διαβούλευση των όποιων μέτρων θα ληφθούν πριν την ανακοίνωσή τους με την ΕΘΕΑΣ. Τα λάθη εφαρμογής του καν. 2022/467 πρέπει να διορθωθούν», όπως καταλήγει η ανακοίνωση.

 

neakriti.gr  10 October, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ