Επιδοτήσεις: Δεν κόβονται τα ποσά που έπαιρναν οι αγρότες

neakriti.gr  06 April, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Επιδοτήσεις: Δεν κόβονται τα ποσά που έπαιρναν οι αγρότες

Δύο... βασικές ενισχύσεις θα λάβουν φέτος αλλά και του χρόνου, όλοι ή οι περισσότεροι παραγωγοί, ενώ μόνο εκείνοι που θα προλάβουν και θα μπορέσουν να ενταχθούν στα λεγόμενα "οικολογικά σχήματα" με βάση τη νέα ΚΑΠ, θα πάρουν τη βασική τους που αντιπροσωπεύει το 50% της ενιαίας ενίσχυσης και το υπόλοιπο 50% θα το λάβουν σύμφωνα με τα "οικολογικά σχήματα" στα οποία θα έχουν ενταχθεί.

Αυτό το περίεργο αλλά και αναγκαίο καθεστώς, αποκαλύπτει στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, μετά από επαφές που είχε στην Αθήνα με υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες.

"Επειδή το ΟΣΔΕ δεν είναι έτοιμο να ανοίξει φέτος στην ώρα του, μας είπαν ότι βρήκαν αυτό τον τρόπο για να μην χάσουμε τα χρήματα από την Ε.Ε. Μόνο όσοι μπορέσουν να ενταχθούν στα "Οικολογικά Σχήματα" θα λάβουν την βασική ενίσχυση συν το υπόλοιπο που έχει σχέση με τα "Οικολογικά Σχήματα". Οι υπόλοιποι παραγωγοί θα πάρουν την βασική ενίσχυση του 50% και το υπόλοιπο 50% θα το πάρουν αργότερα σε μία δεύτερη βασική ενίσχυση", σύμφωνα με όσα μας αποκαλύπτει ο Μύρων Χιλετζάκης, λέγοντας πως εμμέσως πλην σαφώς αποφασίζεται μία αναστολή δύο χρόνων στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ένταξη των παραγωγών στα "Οικολογικά Σχήματα".

Στην ερώτηση μας για το πότε θα ανοίξει το ΟΣΔΕ ώστε οι παραγωγοί να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα τους, ο συνεταιριστής απάντησε "όχι πριν από τον Ιούνιο", αλλά διαβεβαιώνει όμως τον κόσμο ότι ο μηχανισμός της ΕΑΣΗ είναι έτοιμος για να μην χαθεί από τότε και μετά άλλος πολύτιμος χρόνος. Και να γίνουν οι πληρωμές και πάλι από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά και στο τέλος της χρονιάς να γίνει η εξόφληση.

 

neakriti.gr  06 April, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ