Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για το εμβόλιο κατα του ιού
Αισιόδοξα νέα για εμβόλιο ακόμα και τον Νοέμβριο – Οι δόσεις που αντιστοιχούν στην Ελλάδα
Μήνας – ορόσημο στη μάχη που δίνει ο πλανήτης με τον κοροναϊό μπορεί να αποδειχτεί ο Νοέμβριος, αφού αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο κατά του φονικού ιού. Πρόκειται για το όπλο που περιμένει ο κόσμος για να απαλλαχθεί από την πανδημία, που έχει φέρει τα πάνω – κάτω στις ζωές μας.
Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο, αν τα αποτελέσματα της 3ης φάσης που ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο είναι θετικά, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την εταιρία, έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσει άμεσα, η διάθεση του εμβολίου, δηλαδή ακόμα και τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν δημοσιογράφοι από τις Βρυξέλλες, η εν λόγω συμφωνία προβλέπει έως το τέλος Δεκεμβρίου, να έχουν παραδοθεί στην Ευρώπη 30 εκατ. δόσεις.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, τα εμβόλιο θα διατεθεί στα κράτη μέλη αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Βάσει αυτού λοιπόν, στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα αντιστοιχούν 600.000 δόσεις εμβολίου.
Βέβαια προϋπόθεση για να υλοποιηθεί αυτό το αισιόδοξο και ευχάριστο σενάριο, είναι να εξελιχθεί θετικά και η τρίτη φάση του εμβολίου του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης.
Ακόμα, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, υπάρχουν έξι πιθανά εμβόλια στην οποία επενδύει η Κομισιόν. Τα κράτη-μέλη έχουν παραγγείλει διαφορετικές δόσεις από κάθε ένα από αυτά. Ωστόσο, όλες οι χώρες έχουν επενδύσει στην AstraZeneca.
Τσιόδρας: Αισιοδοξία για αποτελέσματα τον Οκτώβριο
Για θετικά νέα σχετικά με το εμβόλιο τον Οκτώβριο είχε μιλήσει και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση της Τρίτης.
«Σχετικά με το εμβόλιο, επιζητούμε σαν ανθρωπότητα την πλήρη ολοκλήρωση των διεθνών μελετών, με αυστηρά κριτήρια, ώστε ο κόσμος με ασφάλεια να μπορεί να εμβολιαστεί με ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο» είχε πει ο κ. Τσιόδρας.
«Αισιοδοξώ πως θα έχουμε κάποια αποτελέσματα από τις πρωτοπόρες αυτές μελέτες μέσα στον Οκτώβριο» συμπλήρωσε.
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
01:25
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο μπορούμε να ζήσουμε χωρίς εμβόλιο, ο κ. Τσιόδρας απάντησε πως «το θέμα του εμβολίου είναι πολυδιάστατο για αυτόν τον ιό».
«Αφορά, το είπα και πριν, διαφορετικές τεχνολογίες παραγωγής, διαφορετικά χρονοδιαγράμματα μελετών. Αυτή τη στιγμή από τα 177 εμβόλια τα 9 έχουν προγραμματίσει κλινικές μελέτες φάσης 3. Η μία δεν έχει αρχίσει, οι εφτά τρέχουν και μία ετοιμάζεται να αρχίσει» εξήγησε.
«Αφορούν διαφορετικές τεχνολογίες το καθένα και έχει αρχίσει το εμβόλιο να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και αυτό με ενοχλεί για πολλούς λόγους. Αν θέλετε μπορώ να σας εξηγήσω αργότερα. Αλλά αυτό που θέλουμε από το εμβόλιο είναι να είναι ασφαλές, να είναι τεκμηριωμένο ότι είναι αποτελεσματικό σε συνθήκες επιδημίας. Αυτό, ας πούμε, που γίνεται τώρα με το εμβόλιο της Οξφόρδης που δοκιμάζεται σε 30.000 σε συνθήκες επιδημίας. Γιατί πρέπει να ξέρεις την αποτελεσματικότητά του έναντι του ιού» τόνισε.
«Αυτό που είπε ο Διευθυντής είναι ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς εμβόλιο γιατί δεν έχουμε εμβόλιο και πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς εμβόλιο μέχρι να έρθει το εμβόλιο» υπογράμμισε.
«Δεν αναιρεί την ελπίδα μας για το εμβόλιο. Εγώ είμαι αισιόδοξος για το εμβόλιο. Θα σας πω γιατί είμαι αισιόδοξος. Γιατί οι μελέτες φάσης 1 και 2 σε τουλάχιστον εφτά από αυτά τα εμβόλια που τρέχουν αυτή τη στιγμή, οι μεγάλες κλινικές μελέτες φάσης 3, έχουν δείξει ικανοποιητική απάντηση αντισωμάτων, αλλά και ικανοποιητική απάντηση και σε κάποια από αυτά, ιδιαίτερα ικανοποιητική απάντηση στα τ-λεμφοκύτταρα, δηλαδή στο επίπεδο της τ-κυτταρικής ανοσίας που έχει μεγάλη σημασία από ότι φαίνεται για αυτόν τον ιό. Τόσο μεγάλη σημασία που πιστεύουν ότι κάποια από τα παιδιά που έχουν ενδεχομένως εκτεθεί σε κάποια «ξαδελφάκια» κορονοϊού, λόγω του ότι τα παιδιά κρυολογούν περισσότερο το χειμώνα, έχουν καλύτερη άμυνα απέναντι σε αυτόν τον κορονοϊό και για αυτό τα παιδιά δεν νοσούν τόσο σοβαρά όπως, παραδείγματος χάριν, για τη γρίπη» είπε.
«Έχω ελπίδα ότι φτιαχτεί εμβόλιο, δεν είμαι σίγουρος πόσο θα κρατάνε»
Αναφορικά με τις πιθανότητες να βρεθεί εμβόλιο ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «έχω ελπίδα ότι θα φτιαχτεί ένα εμβόλιο. Αυτό που δεν είμαι σίγουρος για τα εμβόλια, είναι πόσο θα κρατάνε. Για αυτό είπα, ενδεχομένως να δούμε ένα εμβόλιο που θα έχει δόσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, και ίσως να γίνεται και κάθε χρόνο. Και φαίνεται από τα δεδομένα ανοσίας και από τα δεδομένα των επαναλοιμώξεων που ακούσατε τις τελευταίες ημέρες, 2-3 περιστατικά, ότι πιθανώς να ισχύει».
Κικίλιας: Τέλη Δεκεμβρίου στην Ελλάδα η πρώτη δόση του εμβολίου
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε κάνει λόγο για εμβόλιο στην Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κικίλιας είχε πει: «Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά».
Δείτε επίσης
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Έκτακτο δελτίο EMY: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια Δευτέρα και παραμονή Χριστουγέννων
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί