Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και όσο περισσότερο μπαίνουμε στον χειμώνα, τόσο περισσότερο κρύο θα κάνει.
Η ακρίβεια σε ρεύμα και πετρέλαιο μπορεί να σας κάνει να διστάζετε να ανοίξετε τη θέρμανση, αλλά ξέρατε ότι μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας πιο ζεστό χωρίς να την ανοίξετε καθόλου;
Ο Michael Reading από τον ιστότοπο Housetastic έχει μερικούς ιδιοφυείς τρόπους για να ζεστάνετε το σπίτι σας χωρίς να πληρώσετε πραγματικά μια περιουσία.
Πόσο ζεστό πρέπει να είναι ένα σπίτι;
Πρώτα απ' όλα, πρέπει να οριστεί το πόσο ζεστό είναι το ζεστό. Παρόλο που μπορεί να τσακώνεστε με τον συγκάτοικο ή τον σύντροφό σας για τον θερμοστάτη, η βέλτιστη θερμοκρασία που συνιστάται είναι 21°C, οπότε οποιαδήποτε θερμοκρασία από 18-22°C είναι κατάλληλη.
Αναδιαμορφώστε τη θέση των επίπλων σας
Το να σκεφτείτε πώς θα βάλετε τα έπιπλά σας, είναι ένας απλός τρόπος που θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει χρήματα από την ενέργεια και να κρατήσει το σπίτι σας πιο ζεστό. «Κάθε έπιπλο που καλύπτει τα θερμαντικά σώματα θα εμποδίσει τη θερμότητα να ταξιδέψει στο δωμάτιο», εξηγεί ο Michael. «Ακόμα και ένα μερικό μπλοκάρισμα θα περιορίσει την ποσότητα θερμότητας που παραλείπεται».
Επιπλέον, το χειμώνα, συνιστάται να μετακινείτε τα έπιπλά σας μακριά από τυχόν εξωτερικούς τοίχους. «Θα παρατηρήσετε περισσότερο τον ψυχρότερο αέρα αν κάθεστε σε εξωτερικό τοίχο, γι' αυτό προσπαθήστε να κρατάτε τα έπιπλα σε εσωτερικούς τοίχους. Θα αισθάνεστε πιο άνετα και θα είστε λιγότερο υποχρεωμένοι να ανοίγετε τη θέρμανση».
Επενδύστε στη μόνωση
Αν και πρόκειται για μια πιο ακριβή μέθοδο, η σωστή μόνωση του σπιτιού σας είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα μακροπρόθεσμα. «Η μόνωση των τοίχων αποτελεί βασικό στοιχείο για να έχετε ένα θερμικά αποδοτικό, και επομένως πιο φιλικό προς το περιβάλλον, σπίτι, καθώς η θερμότητα διατηρείται στο εσωτερικό του. Το κόστος αξίζει τον κόπο» προσθέτει ο Michael.
Ζεστάνετε το άτομο όχι το δωμάτιο
Είναι τόσο συνηθισμένο να ανοίγετε τη θέρμανση μόλις η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, ωστόσο, αυτή μπορεί να είναι μια δαπανηρή συνήθεια. «Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να δείτε αν πραγματικά χρειάζεται να ανοίξετε τη θέρμανση, ειδικά όταν είναι νωρίτερα τους φθινοπωρινούς μήνες», συμβουλεύει ο Michael. Αντ' αυτού, πάρτε μια κουβέρτα, φορέστε ένα πουλόβερ και προσθέστε μερικές χνουδωτές κάλτσες. Τεχνικά, δεν είναι ένας τρόπος για να κάνετε το σπίτι σας πιο ζεστό, αλλά σίγουρα θα νιώσετε πιο ζεστά!
Βάλτε ένα ράφι πάνω από ένα καλοριφέρ
Το να κρεμάσετε ένα ράφι ακριβώς πάνω από ένα καλοριφέρ είναι στην πραγματικότητα ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα του καλοριφέρ, καθώς βοηθά στην πιο ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας του καλοριφέρ. «Κρεμώντας ένα ράφι ακριβώς πάνω από ένα καλοριφέρ, το ράφι λειτουργεί σχεδόν σαν ασπίδα, βοηθώντας στη μετατόπιση της θερμότητας προς τα έξω από το καλοριφέρ, αντί να αφήνει τη θερμότητα να ανεβαίνει στο ταβάνι», προτείνει ο Michael.
Εξαερώστε τα καλοριφέρ σας
Ελέγξτε τα καλοριφέρ σας για να αξιολογήσετε αν θερμαίνονται σωστά ή όχι, καθώς αν υπάρχουν ψυχρά σημεία τότε ίσως χρειαστεί να τα εξαερώσετε. «Όταν τα θερμαντικά σώματα παρουσιάζουν ψυχρά σημεία, αυτό είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει αέρας παγιδευμένος στο εσωτερικό τους», εξηγεί ο Michael. «Αυτός ο παγιδευμένος αέρας εμποδίζει το ζεστό νερό να κυκλοφορήσει σωστά στο καλοριφέρ σας και έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να θερμάνει το δωμάτιό σας». Είναι μια εργασία που διαρκεί λίγα λεπτά και μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα, οπότε γιατί να μην το κάνετε σήμερα;
Ελέγξτε πόρτες και παράθυρα για τυχόν ρεύματα αέρα
Πολλά παλαιότερα ακίνητα, με παράθυρα και πόρτες με μονό τζάμι, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να αφήνουν τον εξωτερικό αέρα να μπαίνει μέσα και η θερμότητα να διαφεύγει προς τα έξω. «Αξιολογήστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες σας και δείτε αν υπάρχουν κενά στο πλαίσιο που επιτρέπουν στα ρεύματα αέρα να κινούνται ελεύθερα. Εάν υπάρχουν σημαντικά ρεύματα αέρα που δεν μπορούν εύκολα να καλυφθούν, τότε θα άξιζε να επενδύσετε σε ισχυρότερες πόρτες με τουλάχιστον διπλά τζάμια», συμβουλεύει ο Michael. και προσθέτει: «Αν ο προϋπολογισμός σας δεν επιτρέπει την αντικατάσταση θυρών και παραθύρων ή αν είστε ενοικιαστής και δεν σας επιτρέπεται να κάνετε ουσιαστικές αλλαγές, τότε επενδύστε σε τάπες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις τρύπες στα πλαίσια. Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση».
Αποκλείστε την καμινάδα σας
Καθώς ο καιρός αλλάζει, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε υπερβολικό ρεύμα από την καμινάδα. Αν και τα τζάκια μπορεί να αποτελούν το κύριο σημείο εστίασης σε ένα σαλόνι, η πραγματικότητα είναι ότι μια ανοιχτή καμινάδα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα ρεύματα και διαφυγή θερμότητας. «Η απόφραξη μιας καμινάδας μπορεί να είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί για να το κάνετε σωστά», προειδοποιεί ο Michael. «Ποτέ μην σφραγίζετε την κορυφή της καμινάδας, ειδικά αν χρησιμοποιείτε το τζάκι σας, καθώς αυτό θα σφραγίσει τη θερμότητα μέσα στην καμινάδα και μπορεί να προκαλέσει ακραία υπερθέρμανση».
Προσθέστε χαλιά
Γνωρίζατε ότι τα μη μονωμένα δάπεδα μπορεί να ευθύνονται για το 10% της απώλειας θερμότητας; Ειδικά αν τα δάπεδα είναι γυμνά και δεν έχουν σωστή μόνωση. «Αν έχετε ξύλινο δάπεδο, με σημαντικά κενά μεταξύ των σανίδων, τότε τα χοντρά χαλιά μπορούν να εμποδίσουν τη διαφυγή του ζεστού αέρα», προτείνει ο Michael.
Χρησιμοποιήστε κουρτίνες
Σημαντική ποσότητα θερμότητας χάνεται μέσω των παραθύρων ενός σπιτιού. Ωστόσο, οι κουρτίνες είναι μια εξαιρετική λύση για να αποτρέψετε αυτό το φαινόμενο να γίνει χειρότερο. «Οι κουρτίνες βοηθούν στη συγκράτηση της θερμότητας, δουλεύοντας για να περιορίσουν τη ροή του αέρα μεταξύ της ζεστασιάς του σπιτιού σας και του κρύου εξωτερικού χώρου», εξηγεί ο Michael. «Οι βαρύτερες κουρτίνες θα λειτουργήσουν ως φράγμα, εμποδίζοντας τη ροή του αέρα από το παράθυρο».
Δείτε επίσης
- Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κίνδυνοι: Τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ -
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Γυμναστική για καλύτερη ποιότητα ζωής – Πότε να ξεκινήσετε
- Έρευνα: Ζούμε περισσότερο αλλά όχι και καλύτερα