Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα λιανικής λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Το σενάριο να κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα στις 8 μ.μ. αντί για τις 9 μ.μ., όπως ισχύει σήμερα, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρήσεις στη χαμηλή τάση.
Σήμερα, Τετάρτη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα συναντηθεί με φορείς της αγοράς, και το ζήτημα του ωραρίου πιθανόν να βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων, ωστόσο αποφάσεις αναμένεται να υπάρξουν την επόμενη εβδομάδα.
«Ναι στο κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα, αλλά το μέτρο να ισχύει για όλους», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, όταν ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) έχει θέσει και επίσημα θέμα μειωμένου ωραρίου κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση.
Τι προτείνει ο ΕΣΘ
Συγκεκριμένα, ο ΕΣΘ προτείνει να μην ανοίγουν καθόλου τα καταστήματα τις Κυριακές και το ωράριο λειτουργίας να διαμορφωθεί ως εξής:
– Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
– Τρίτη: 10:00 έως 19:00
– Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
– Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
– Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
– Σάββατο: 10:00 έως 16:00
Θέμα ανταγωνισμού
Σύμφωνα με τον Σταύρο Καφούνη το μέτρο πρέπει να είναι οριζόντιο, να δοθεί αυτομάτως επιδότηση, να έχει περιορισμένη ισχύ, αλλά και να δοθεί δυνατότητα ευέλικτης εργασίας.
Ολόκληρη η δήλωσή του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών έχει ως εξής:
«Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις. Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:
1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.
3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.
4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.
Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία».
Πηγή: ΟΤ
Δείτε επίσης
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»- Ποιους αφορά
- Νέα έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος
- ΟΠΕΚΑ-Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
- Καταβάλλονται έκτακτα και τακτικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ
Σχετικά άρθρα
- ΕΕ: Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής με σκοπό τη μείωση των τιμών της ενέργειας
- Ελαιοτριβεία: Η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε αδιέξοδο τον ελαιοκομικό κλάδο
- Δεν τίθεται θέμα μείωσης του ωραρίου καταστημάτων, ξεκαθαρίζει ο Γεωργιάδης
- Ενεργειακή κρίση: Πώς θα ζεσταθούμε το χειμώνα;
- Οι 5 παρεμβάσεις για φθηνή ενέργεια ενόψει δύσκολου χειμώνα