Ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός παρά 27 διαφορετικοί – Πόσο έτοιμοι είμαστε;
Η ευρωβουλεύτρια Hilde Vautmans (Renew Europe) απαντά στο NEWS 24/7 για ένα από τα πιο “καυτά” ζητήματα της δημόσιας ατζέντας των “27” ενόψει των κρίσιμων ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου. Οι δαπάνες για την άμυνα, η εξάρτηση από τις ΗΠΑ και ο κοινός στρατός της ΕΕ.
Η πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν για να ενισχύσει και να στηρίξει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία αποτελεί ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Η όλη πρόταση προβλέπει την ίδρυση Ταμείου επιδότησης ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2025-2027 για την παραγωγή πυρομαχικών και τη συγχρηματοδότηση της κοινής αγοράς οπλισμού στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει πως αν εκλεγεί ξανά στη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν, θα ορίσει έναν Επίτροπο ειδικά για τα θέματα Άμυνας. Η πρόταση της Κομισιόν αναφέρει ακόμη πως η συνεργασία αυτή θα λειτουργεί ως συμπληρωματική του ΝΑΤΟ.
Επίσης, προτρέπει τα κράτη – μέλη της ΕΕ να προμηθεύονται τουλάχιστον 40% του αμυντικού εξοπλισμού με συλλογικό τρόπο έως το 2030, να διασφαλίσουν ότι οι αγορές αμυντικού υλικού εντός της ΕΕ θα αντιπροσωπεύουν το 35% της αξίας της αμυντικής αγοράς της ΕΕ, ενώ ζητά από τους “27” να σημειώσουν πρόοδο ώστε το 50% του αμυντικού προϋπολογισμού τους να αφορά ευρωπαϊκό αμυντικό υλικό μέχρι το 2030 και 60% μέχρι το 2035.
Πρακτικά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μετά, τα κράτη – μέλη αύξησαν τις τις επενδύσεις και τις αγορές στον αμυντικό προϋπολογισμό τους κατά 6% μόνο το 2022, ωστόσο το 75% των αγορών στρατιωτικού εξοπλισμού έχει πάει σε μη ευρωπαϊκές εταιρείες και το 68% σε αμερικανικές. Στόχος είναι τώρα το μερίδιο αγορών εντός ΕΕ να φτάσει στο 50%.
Η ΕΕ εκτιμάται πως θα χρειαστεί 100 δισ. ευρώ για να μετασχηματίσει την παραγωγική ικανότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας σε ρυθμούς πολέμου, ενώ χώρες όπως η Πολωνία και η Εσθονία ζητούν περισσότερη συνεργασία. Για κάτι τέτοιο θα πρέπει να βρεθούν επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις, αναδιανομές κονδυλίων και πιθανά, κοινός δανεισμός.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν τώρα στις 21-22 Μαρτίου για να συζητήσουν την ασφάλεια και την αμυντική παραγωγή της ΕΕ, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία μαζί με 12 ακόμη χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ενισχύσει τη χρηματοδότησή της για την άμυνα ως μέσο διασφάλισης της ασφάλειας της ΕΕ υπό το φως της ρωσικής επιθετικότητας. Οι χώρες έστειλαν επιστολή με ημερομηνία 17 Μαρτίου στην Πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνο, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρου ζητώντας μια νέα στρατηγική χρηματοδότησης.
“Απαντώντας” στα παραπάνω, ο Σαρλ Μισέλ αρθρογραφώντας στην ιστοσελίδα Euractiv γράφει ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειάς της και να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. “Εάν δεν δώσουμε την σωστή απάντηση ως Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν δώσουμε στην Ουκρανία αρκετή βοήθεια για να σταματήσει την Ρωσία, είμαστε οι επόμενοι. Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε αμυντικά έτοιμοι και να περάσουμε σε λειτουργία οικονομίας πολέμου… Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να ετοιμασθούμε για πόλεμο”, αναφέρει μεταξύ άλλων.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις