Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Ωστόσο, όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου το ρίσκο είναι ελάχιστο και γίνεται ακόμα μικρότερο μετά τη 2η δόση του εμβολίου. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας στα οποία χορηγείται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της εταιρείας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι από το Σάββατο 29 Μαΐου όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω της ειδικής πλατφόρμα με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια
Για τα περιστατικά θρομβώσεων / θρομβοπενίας, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως τα τέσσερα αφορούν σε γυναίκες 36, 44, 47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών. «Ένας ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα, δυστυχώς, κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο από επιπλοκές της νόσου και 28 κατέληξαν», είπε η κυρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.
Κίνδυνοι σε γυναίκες κάτω των 50 ετών
Οπως τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, οι κίνδυνοι καταγράφονται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου. Ανέφερε επίσης ότι στον ΕΟΦ έχουν κατατεθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης.
Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικίες άνω των 30
Από το Σάββατο 29 Μαΐου όλοι οι πολίτες που έχουν ξεπεράσει το 30ό έτος της ηλικίας τους θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω της ειδικής πλατφόρμα με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το ερχόμενο Σάββατο και οι πολίτες 30 - 34 θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να κλείσουν ραντεβού με όλα τα εμβόλια.
Από την πλευρά της η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως όσον αφορά στη δεύτερη δόση συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια κατά τη δεύτερη δόση. Στο ΗΒ σε 9 εκατ. δόσεις, μόλις πέντε περιπτώσεις».
Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το εμβόλιο της AstraZeneca
Σε έκτακτη ενημέρωση για τα Περιστατικά Θρόμβωσης με Θρομβοπενία μετά τη λήψη του εμβολίου VAXZEVRIA της AstraZeneca, προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Aναλυτικά η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και η ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) αναφέρει τα ακόλουθα:
Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).
Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).
Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.
Προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμών - Τουλάχιστον 102.000 ραντεβού για τα εμβόλια
Περισσότεροι από 51.000 πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 35 - 39 έκλεισαν πάνω από 102.000 ραντεβού μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή δηλαδή που άνοιξε η πλατφόρμα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού., σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια. Οπως σημείωσε ο υπουργός, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του η Ελλάδα με 17,62% βρίσκεται στην 5η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το emvolio.gov.gr, στη χώρα συνολικά 1.880.694 πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως (δηλαδή και με τις δύο δόσεις ή έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson). Επιπελένο 3.416.374 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση και συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Στο τραπέζι εμβολιασμός παιδιών πριν τη νέα σχολική χρονιά
Εφόσον δοθεί «πράσινο φως» για εμβόλιο κορονοϊού σε παιδιά, τότε θα μπορούσε να γίνει εμβολιασμός και πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια που μίλησε στο OPEN TV και την εκπομπή «Ωρα Ελλάδος».
Το θέμα είναι στο τραπέζι είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στον εμβολιασμό των παιδιών.
Εμβόλιο Pfizer και για τους άνω των 16 ετών
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο Βασίλης Κικίλιας ρωτήθηκε για το αν θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Pfizer στους νέους άνω των 16 ετών εάν αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκων. «Από τη στιγμή που θα πάρει έγκριση και για τις νεαρές ηλικίες θα μπει και στο δικό μας σχεδιασμό», υπογράμμισε. Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφέρει πως θα υπάρξει συζήτηση και για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών.
Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Κικίλιας είπε ότι σύμφωνα με τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο, βρισκόμαστε στα 1.775 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, υποχωρώντας σαφώς κάτω από τα 2.000 κρούσματα. Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 37 έτη, ενώ συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες. Ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά χαμηλός, κάτω από το 4%.
Στο μικροσκόπιο θάνατος και σοβαρό επεισόδιο μετά το Pfizer
Την περίπτωση ενός 52χρονου που έχασε τη ζωή του και ενός ακόμη άνδρα που είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού με Pfizer ερευνάται τις τελευταίες ώρες. Ο 52χρονος, από την Ιεράπετρα της Κρήτης σύμφωνα με το Open TV, υπέστη ανακοπή καρδιάς μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό του και άφησε την τελευταία του πνοή ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορά άνδρα 60 ετών από την Ξάνθη που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και υπέστη σήμερα επεισόδιο κοιλιακής μαρμαρυγής και η περίπτωσή του επίσης εξετάζεται.
Οι αρμόδιες Αρχές υποστηρίζουν πως δεν φαίνεται ότι τα δύο περιστατικά συνδέονται με τα εμβόλια, ωστόσο, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα γίνει ο απαραίτητος έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο τα περιστατικά σχετίζονται.
Δείτε επίσης
- Έρευνα: Υψηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τα ενήλικα παιδιά διαζευγμένων γονέων
- «Το νέο σύστημα λειτουργεί, είναι θέμα εξοικείωσης»απαντά η ΗΔΙΚΑ για «αρρυθμίες» στη συνταγογράφηση
- Είναι κρυολόγημα, γρίπη, COVID-19 ή RSV;
- Επικίνδυνη έξαρση της γρίπης: Τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού τώρα
- ΕΟΔΥ: Σε έξαρση η γρίπη – 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
Σχετικά άρθρα
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Συμπτώσεις ή πραγματικές παρενέργειες; – Πόσο ασφαλή ήταν τελικά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
- Ιλαρά: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα
- Κορoνοϊός - ΠΟΥ: Τουλάχιστον 1,4 εκατ. ζωές σώθηκαν στην Ευρώπη χάρη στα εμβόλια
- Ποιες είναι οι ορθές στρατηγικές για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης Covid-19 και γρίπης