Eμβόλια για την θεραπεία του καρκίνου πιθανότατα έως το 2030

https://www.huffingtonpost.gr/  18 October, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Eμβόλια για την θεραπεία του καρκίνου πιθανότατα έως το 2030

Eμβόλια για την θεραπεία του καρκίνου πιθανότατα έως το 2030, λένε οι ιδρυτές της BioNTech

Το ζευγάρι επιστημόνων, Σαχίν και Τουρετσί, παρασκεύασαν το mRNA εμβόλιο για τον κορονοϊο. Τώρα χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία για επίθεση σε καρκινικά κύτταρα.

Εμβόλια που στοχεύουν στον καρκίνο θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες που κατασκεύασαν ένα από τα πιο επιτυχημένα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Ο Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, επιστήμονες, ζευγάρι στη ζωή και συνιδρυτές της γερμανικής εταιρείας BioNTech, που συνεργάστηκε με την Pfizer για το επαναστατικό επαναστατικού εμβολίου mRNA για την Covid19, δήλωσαν ότι είχαν κάνει ανακαλύψεις που τους γεμίζουν αισιοδοξία για εμβόλια κατά του καρκίνου τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στον BBC, η καθηγήτρια Τουρετσι εξήγησε πώς η τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να ”επανασχεδιαστεί” έτσι ώστε να βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα αντί να δρα κατάτορονοιών.

Όταν ερωτήθηκαν μάλιστα, πότε τα εμβόλια αυτά μπορεί να είναι έτοιμα για χορήγηση σε ασθενείς, ο καθηγητής Σαχίν είπε ότι θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα ”πριν από το 2030″.

Ένα εμβόλιο mRNA για τον κορονοϊό λειτουργεί, όπως εξηγεί ο Guardian, μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες για αβλαβείς πρωτεΐνες ακίδας στον ιό, στο σώμα. Οι οδηγίες λαμβάνονται από κύτταρα που αναδεύουν την πρωτεΐνη ακίδας. Αυτές οι πρωτεΐνες, ή αντιγόνα, χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως ”μέσα αναζήτησης”, υπαγορεύοντας στα αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος τι να αναζητήσουν και να επιτεθούν.

Η ίδια προσέγγιση μπορεί να ακολουθηθεί για να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε αναζητήσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, δήλωσε η Τουρετσί, επικεφαλής ιατρική διευθύντρια της BioNTech.

Αντί να φέρει κώδικα που αναγνωρίζει τους ιούς, το εμβόλιο περιέχει γενετικές οδηγίες για τα αντιγόνα του καρκίνου - πρωτεΐνες που συγκρατούν τις επιφάνειες των καρκινικών κυττάρων.

Η BioNTech εργαζόταν σε εμβόλια κατά του καρκίνου mRNA πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, αλλά η εταιρεία στράφηκε στην παραγωγή εμβολίων για τον κορονοϊό λόγω της έκτακτης ανάγκης που σήμανε η πανδημία.

Η εταιρεία διαθέτει τώρα αρκετά εμβόλια κατά του καρκίνου σε φάση κλινικών δοκιμών με την Τουρετσι να τονίζει πως η ανάπτυξη και η επιτυχία του εμβολίου Pfizer/BioNTech, ”βοηθά το έργο μας για τον καρκίνο”.

Η γερμανική εταιρεία ελπίζει να αναπτύξει θεραπείες για τον καρκίνο του εντέρου, το μελάνωμα και για άλλους τύπους καρκίνου, αλλά ακόμη υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν ενώ εκτιμάται πως είναι εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία ενός εμβολίου που στοχεύει όλα τα καρκινικά κύτταρα και όχι υγιείς ιστούς.

Όπως είπε η Τουρετσί στο ΒΒC η BioNTech είχε μάθει πώς να κατασκευάζει εμβόλια mRNA γρηγορότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είχε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων ανταποκρίθηκε στο mRNA.

Η έντονη ανάπτυξη και η ταχεία κυκλοφορία του εμβολίου για τον κοροονοϊό βοήθησε επίσης τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκου να επεξεργαστούν καλύτερα θέματα έγκρισης εμβολίων.

″Αυτό θα επιταχύνει σίγουρα τις διαδικασίες και για το εμβόλιο μας κατά του καρκίνου”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, παραμένει πολύ προσεκτική και μετρημένη στις δηλώσεις της.

″Ως επιστήμονες διστάζουμε πάντα να πούμε ότι θα έχουμε μια θεραπεία για τον καρκίνο...Έχουμε μια σειρά από ανακαλύψεις και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτές”.

https://www.huffingtonpost.gr/

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις

Σχετικά άρθρα

https://www.huffingtonpost.gr/  18 October, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα