
Αυξημένος κατά 23,7% είναι δείκτης εισροών στη γεωργία – κτηνοτροφία και τον Σεπτέμβριο 2022 συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά και αυξημένος κατά 0,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022.
Η αύξηση αυτή του κόστους παραγωγής οφείλεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται στην αύξηση κατά 26,4% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως λόγω των ανατιμήσεων των ζωοτροφών, της ενέργειας και των λιπαντικών.
Παράλληλα, αυξημένος είναι και ο δείκτης εκροών κατά 11% συγκριτικά με πέρσι λόγω της αύξησης κατά 9,5% στα δημητριακά και τους σπόρους αλλά και στην αύξηση κατά 20,6% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.
Συγκεκριμένα, η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών με έτος βάσης 2015=100,0 για τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχει ως εξής:
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 11,0%. Ο αντίστοιχος δείκτης του Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2020, είχε παρουσιάσει αύξηση 16,0%.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 11,0%, τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, οφείλεται: α) στην αύξηση κατά 9,5% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας δημητριακά και σπόροι, και β) στην αύξηση κατά 20,6% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2022, παρουσίασε αύξηση 3,1%.
Ο μέσος σταθμικός Δείκτης Εκροών του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 14,7%.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 23,7% έναντι αύξησης 9,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Σεπτεμβρίου 2021 με τον Σεπτέμβριο 2020.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 23,7%, τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, οφείλεται στην αύξηση κατά 26,4% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή των ομάδων ζωοτροφές και ενέργεια και λιπαντικά.
Ο Γενικός Δείκτης Εισροών κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2022, παρουσίασε αύξηση 0,3%.
Ο μέσος Δείκτης Εισροών του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 22,0% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021.
Δείτε επίσης
- Α.Σ Τυμπακίου: Ενημερωτική Εσπερίδα για την Προσωποποιημένη Άρδευση
- Ελαιόλαδο: «Χρειάζονται πάνω από 6 ευρώ το κιλό για να σωθεί ο παραγωγός»
- Ανοίγει η πλατφόρμα για νέες φυτεύσεις αμπέλου στο Ηράκλειο: αναλυτικά τα βήματα
- Αγρότες: «Επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ - στο απυρόβλητο τα μεγάλα ψάρια»
- Ελαιόλαδο: Το «όπλο» για να ανατραπούν οι δασμοί Τραμπ
Σχετικά άρθρα
- Εισροές-εκροές: Με ρυθμούς 11,3% αυξάνεται το κόστος παραγωγής
- Αγρότες: Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το κόστος παραγωγής
- Επιτακτική η ανάγκη μέιωσης του κόστους παραγωγής των θερμοκηπιακών προϊόντων
- Αγρότες: Πώς θα μειωθεί το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής
- Η βουτιά του πετρελαίου ρίχνει τις τιμές και το κόστος παραγωγής.