
Φωτο: Shutterstock
Ένα νέο μηχανισμό, ο οποίος ενδέχεται να προστατεύει από την δημιουργία καρκίνου, ανακάλυψαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο Nature Communications.
Η επιστημονική μελέτη πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ Γεωργίου Ζάχου, με πρώτη συγγραφέα τη Δρ Ελένη Πετσαλάκη, μεταδιδακτορική υπότροφο του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τρεις νέες πρωτεΐνες, τις Clk1, Clk2 και Clk4, οι οποίες προστατεύουν τις γέφυρες DNA από το σπάσιμο που αλλάζει τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Δρ Γεώργιος Ζάχος δήλωσε στο in.gr ότι «τα αποτελέσματά μας είναι σημαντικά διότι, εμποδίζοντας το σπάσιμο των γεφυρών DNA, θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε τη δημιουργία καρκίνου ή να σταματήσουμε την εξάπλωσή του».
«Η εργασία μας προσθέτει νέα γνώση σχετικά με τα αίτια του καρκίνου σε επίπεδο μορίων. Ελπίζουμε η γνώση αυτή να αξιοποιηθεί ώστε να σχεδιαστούν αποτελεσματικότερα αντικαρκινικά φάρμακα στο άμεσο μέλλον» προσέθεσε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δρ Ελένη Πετσαλάκη.
Πηγή: In.gr
Δείτε επίσης
- Πολύ κρίσιμες για ολόκληρη την Ευρώπη οι εκλογές στη Γερμανία
- Ερευνητές ανακάλυψαν νέο κορονοϊό νυχτερίδας που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο
- “Βόμβα” Τραμπ για εκλογές στην Ουκρανία και επίθεση στον Ζελένσκι
- Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ρωσίας αν δεν συμμετέχει
- BAFTA 2025: Μια βραδιά γεμάτη από λάμψη και πολιτικά σχόλια - Θρίαμβος για το «Conclave»
Σχετικά άρθρα
- Μελέτη: Τσάι και καφές έχουν προστατευτική επίδραση στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου
- Σπουδαία διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης!
- Πανεπιστήμιο Κρήτης: Η νέα σύνθεση της Συγκλήτου
- Άλλη μια πρωτΙα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης
- Γιατί ο καρκίνος “χτυπάει” νεότερες ηλικίες; - Παχυσαρκία, επεξεργασμένα τρόφιμα και αλκοόλ