Ένα νέο μηχανισμό, ο οποίος ενδέχεται να προστατεύει από την δημιουργία καρκίνου, ανακάλυψαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο Nature Communications.
Η επιστημονική μελέτη πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ Γεωργίου Ζάχου, με πρώτη συγγραφέα τη Δρ Ελένη Πετσαλάκη, μεταδιδακτορική υπότροφο του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τρεις νέες πρωτεΐνες, τις Clk1, Clk2 και Clk4, οι οποίες προστατεύουν τις γέφυρες DNA από το σπάσιμο που αλλάζει τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Δρ Γεώργιος Ζάχος δήλωσε στο in.gr ότι «τα αποτελέσματά μας είναι σημαντικά διότι, εμποδίζοντας το σπάσιμο των γεφυρών DNA, θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε τη δημιουργία καρκίνου ή να σταματήσουμε την εξάπλωσή του».
«Η εργασία μας προσθέτει νέα γνώση σχετικά με τα αίτια του καρκίνου σε επίπεδο μορίων. Ελπίζουμε η γνώση αυτή να αξιοποιηθεί ώστε να σχεδιαστούν αποτελεσματικότερα αντικαρκινικά φάρμακα στο άμεσο μέλλον» προσέθεσε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δρ Ελένη Πετσαλάκη.
Πηγή: In.gr
Δείτε επίσης
- Ατρόμητα μωρά πιγκουινάκια κάνουν την πρώτη τους βουτιά από παγόβουνο 15 μέτρων - Εκπληκτικό βίντεο
- Η Τουρκία εισέρχεται στην «πυρηνική εποχή» – Ενεργοποιείται αντιδραστήρας που κατασκεύασαν Ρώσοι
- Γιατί το Ισραήλ θα προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ιράν, τι εκτιμούν αναλυτές
- Χτύπημα Ιράν κατά Ισραήλ με πάνω από 300 drones και πυραύλους
- Γερμανική μάχιμη ταξιαρχία, στα 10 χιλιόμετρα από την Ρωσία
Σχετικά άρθρα
- Γιατί ο καρκίνος “χτυπάει” νεότερες ηλικίες; - Παχυσαρκία, επεξεργασμένα τρόφιμα και αλκοόλ
- Μελέτη: Γιατί δεν «πιάνει» το εμβόλιο της γρίπης σε όλους;
- Σύγκλητος Πανεπιστημίου Κρήτης: «Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων παρακάμπτει το Σύνταγμα»
- Στην Κρήτη ο πρώτος Κόμβος Καινοτομίας στην Ελλάδα
- Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου