Η Μαργαρόνια (Margaronia Palpita unionalis) είναι έντομο που προσβάλλει την νεαρή βλάστηση της ελιάς. Οι προνύμφες προσβάλλουν την ακραία τρυφερή βλάστηση µε καταστροφικές συνέπειες στην ανάπτυξη και τη διαμόρφωση των νεαρών δέντρων.
Τα ενήλικα έντομα εμφανίζονται τον Απρίλιο και εναποθέτουν τα αυγά τους σε ομάδες στα τρυφερά φύλλα και στις βλαστικές κορυφές της ελιάς.
Οι προνύμφες έχουν την τάση να συνδέουν με μετάξινα νήματα δυο γειτονικά φύλλα και να τρέφονται τρώγοντας την κάτω επιδερμίδα και το παρέγχυμά τους. Αργότερα τρέφονται τρώγοντας μεγάλα κομμάτια ή και ολόκληρα τα φύλλα και τους μίσχους.
Οι νύμφες εγκαθίστανται ανάμεσα στα συνενωμένα φύλλα ή σε ρωγμές του φλοιού. Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ενήλικα της νέας γενιάς και ο βιολογικός κύκλος επαναλαμβάνεται.
Η Μαργαρόνια συμπληρώνει 5 γενεές τον χρόνο, δύο την άνοιξη μέχρι τον Ιούνιο και άλλες τρεις το καλοκαίρι – φθινόπωρο. Οι προνύμφες των θερινών γενεών προσβάλλουν τον καρπό, από τον οποίο τρέφονται. Όταν ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους, ανοίγουν οπή εξόδου και εξέρχονται από τον καρπό για να νυμφωθούν.
Συμπτώματα
Προκαλεί ζημιές κυρίως στους νεαρούς βλαστούς, ενώ στα δένδρα εμφανίζονται φαγώματα στα φύλλα στα οποία αρχικά δημιουργούνται κηλίδες όπου έχει παραμείνει μόνο η επιδερμίδα της πάνω επιφάνειας. Στη συνέχεια από τα φύλλα λείπουν ολόκληρα κομμάτια.
Συχνά λείπουν τμήματα από τους νεαρούς βλαστούς από τα οποία έχουν τραφεί οι προνύμφες. Το έντομο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε νεαρά δένδρα σε φυτώρια ή νέους ελαιώνες καταστρέφοντας φύλλα, οφθαλμούς ή εμβόλια. Οι ζημιές στους καρπούς δεν είναι πάντα συχνές και γι’ αυτό αυτοί επηρεάζονται λιγότερο.
Αντιμετώπιση
Βιολογική Καταπολέμηση: Σοβαρή μείωση του πληθυσμού του εντόμου προκαλούν οι φυσικοί εχθροί όπως το ωοφάγο Υμενόπτερο Trichogramma sp. και τα παράσιτα, επίσης Υμενόπτερα Apanteles laevigatys και A. Lacteicolor και το Δίπτερο Ctenophorocera pavida.
Χημική Καταπολέμηση: Για τη χημική καταπολέμηση όταν είναι απαραίτητη, οι ψεκασμοί πρέπει να εφαρμόζονται εναντίον των νεαρών προνυμφών και των πρώτων ακμαίων την άνοιξη.
Αυτή την περίοδο: Συστήνεται προστασία κυρίως των νεαρών δέντρων στα φυτώρια και στους νέους ελαιώνες και των ελαιοδέντρων που έχουν δεχτεί κλάδεμα ανανέωσης. Στα παραγωγικά δέντρα όπου διαπιστώνετε σοβαρές προσβολές στη βλάστηση χρειάζεται επίσης αντιμετώπιση κατά των προνυμφών µε εγκεκριμένα σκευάσματα.
Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται έγκαιρα γιατί οι προνύμφες προστατεύονται μέσα στα τυλιγμένα φύλλα και όσο µμεγαλώνουν είναι περισσότερο ανθεκτικές στα εντομοκτόνα.
Δείτε επίσης
- Ελαιόλαδο: Καλή η χρονιά, δυσοίωνο το μέλλον
- Eυλογιά προβάτων: Επιβεβαιωμενο κρούσμα στο νομό Ηρακλείου-Εκτακτα μέτρα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο επίκεντρο η Κρήτη με την κατανομή των Οικολογικών Σχημάτων
- Ολοκληρώνεται η συγκομιδή λαδιού με υψηλή ποιότητα αλλά χαμηλή ποσότητα
- Σε θέση μάχης οι αγρότες μετά το μεγαλειώδες Παγκρήτιο συλλαλητήριο