Ελιά: Επίκαιρες οδηγίες για πυρηνοτρήτη, κυκλοκόνιο και γλοιοσπόριο

  25 May, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ελιά: Επίκαιρες οδηγίες για πυρηνοτρήτη, κυκλοκόνιο και γλοιοσπόριο

Στις πεδινές και πρώιμες περιοχές ξεκίνησε η ̟πτήση της καρπ̟όβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη το πρώτο 10-ήμερο του Μαΐου. Το τελευταίο διήμερο (24-25 Μαΐου) παρατηρείται απότομη αύξηση των συλλήψεων του εντόμου στις παγίδες παρακολούθησής του.

Η έναρξη της περιόδου ωοτοκίας τοποθετείται από την 16η έως την 20η Μαΐου, ενώ η μέγιστη εναπόθεση ωών αναμένεται στις 28-30 Μαΐου.

Συστάσεις: Η κρισιμότερη περίοδος για την προστασία της παραγωγής από τον πυρηνοτρήτη θεωρείται η περίοδος της καρπόβιας γενεάς, η οποία επιφέρει ουσιαστικές ζημιές στην ήδη διαμορφωθείσα παραγωγή.

Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν ελαιώνες με μέτρια καρποφορία. Συνιστάται η άμεση εφαρμογή εγκεκριμένου εντομοκτόνου από σήμερα 25/05 έως τις 28-30 Μαΐου εναντίον των νεαρών προνυμφών του εντόμου. 

Επανάληψη σε 14 ή 28 ημέρες (εξαρτάται από το σκεύασμα) εφόσον απαιτείται. Για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας να τηρείται το όριο του μέγιστου αριθμού εφαρμογών με το ίδιο σκεύασμα και οι επαναληπτικές εφαρμογές (εφόσον απαιτούνται κρινόμενες από την επιμονή υψηλών πληθυσμών του εχθρού μετά τον 1ο ψεκασμό), να γίνονται με εναλλαγή με σκευάσματα από διαφορετική ομάδα δράσης.

Κυκλοκόνιο

Οι ανοιξιάτικες μολύνσεις είναι βασικής σημασίας καθώς από αυτές προέρχεται το αρχικό μόλυσμα για τις μολύνσεις της περιόδου. Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η βροχή ή η υψηλή υγρασία και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Γλοιοσπόριο ή Παστέλα ή Ανθράκωση

H ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και εξάπλωση του μύκητα, καθώς κατά την περίοδο αυτή το δυναμικό ανάπτυξης του εμφανίζει έξαρση. Ο μύκητας αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 12-25 ºC, σε συνδυασμό με σχετικά υψηλή υγρασία.

Συστάσεις: Οι ανοιξιάτικες εφαρμογές να διακόπτονται όταν οι καρποί αποκτήσουν το 10% του τελικού τους μεγέθους.

 

  25 May, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ