Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποια κατηγορία ασφαλιστικών εισφορών “προσφέρει” υψηλότερη σύνταξη

  28 December, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποια κατηγορία ασφαλιστικών εισφορών “προσφέρει” υψηλότερη σύνταξη

Αυξημένες κατά 10% αναμένεται να δουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους από τον Ιανουάριο 2023 οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής του Open «Ανοιχτή επικοινωνία», οι ασφαλιστικές  εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα διαμορφωθούν το επόμενο έτος ως εξής:

Πρώτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα ανέλθουν στα 231 ευρώ (+ 21 ευρώ) από 210 ευρώ που είναι σήμερα (για τον κλάδο σύνταξης και υγείας )
Δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα διαμορφωθούν στα στα 277.2 ευρώ από 252 ευρώ που είναι σήμερα
Τρίτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα ανέλθουν στα 332.2 ευρώ από 302 ευρώ που είναι σήμερα
Τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα διαμορφωθούν στα στα 399.30 ευρώ από 363 ευρώ που είναι σήμερα
Πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα ανέλθουν στα 478.5 ευρώ από 435 ευρώ που είναι σήμερα
Έκτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα διαμορφωθούν στα 622.6 ευρώ από 566 ευρώ που είναι σήμερα

Yπενθυμίζεται ότι υπάρχει και μια ειδική κατηγορία για τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβάλουν οι νεοεισερχόμενοι. Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτή τη κατηγορία  θα διαμορφώνεται στα 138,60 ευρώ από 126 ευρώ που είναι σήμερα

Η σύνταξη ανά κατηγορία εισφορών

Το Open παραθέτει παρακάτω ένα παράδειγμα με τη σύνταξη που θα πάρει ένας ελεύθερος επαγγελματίας που θα επιλέξει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές της πρώτης ασφαλιστικής  κατηγορίας για 35 χρόνια. Στην κατηγορία αυτή ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πάρει σύνταξη 775 ευρώ.

Πώς διαμορφώνεται η σύνταξη στις υπόλοιπες ασφαλιστικές κατηγορίες 

Αντιστοίχως η σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στις υπόλοιπες ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνεται ως εξής:

Δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία: 930 ευρώ σύνταξη
Τρίτη ασφαλιστική κατηγορία: 1.180 ευρώ η σύνταξη
Τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία:  1.485 ευρώ σύνταξη
Πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία: 1.845 ευρώ σύνταξη
Έκτη ασφαλιστική κατηγορία: 2.500 ευρώ σύνταξη

Μέχρι πότε πρέπει να επιλέξετε ασφαλιστική κατηγορία

Έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 θα πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες να επιλέξουν τη νέα ασφαλιστική κατηγορία, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο e-ΕΦΚΑ.

Συνεπώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να επιλέξουν μέσω της ειδικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ  (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias)  την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το 2023 και να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

(Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023).

H επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για ολόκληρο το έτος.

Ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση

Υπενθυμίζεται πως ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση άλλαξε το σύστημα ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι μη μισθωτοί θα πρέπει να επιλέγουν κάθε χρόνο τις εισφορές που θα καταβάλλουν από τις  6 ασφαλιστικές κατηγορίες που θα υπάρχουν. Ο νόμος προβλέπει ότι τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους». Αυτό θα ισχύσει για τα δύο επόμενα έτη (2023 – 2024) ωστόσο από το 2025 και μετά, η αύξηση θα ακολουθεί «το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών».

 

  28 December, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ