Ελεύθερη εκκλησία σε ελεύθερο κράτος

mesaralive.gr  19 May, 2015 ΓΝΩΜΕΣ
Ελεύθερη εκκλησία σε ελεύθερο κράτος

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλάει για το θέμα των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας

Στη χώρα μας, όπως και σε κάθε σύγχρονη, φιλελεύθερη δημοκρατία, η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη, και η τέλεση της λατρείας γίνεται ελεύθερα και ανεμπόδιστα.

 Η Ορθόδοξη εκκλησία, λοιπόν, έχει κάθε δικαίωμα να λιτανεύει και να εκθέτει ιερά λείψανα στις εκκλησίες, στους τόπους λατρείας, σε συνάξεις πιστών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας μεταφέρθηκε στην εκκλησία που βρίσκεται μέσα στο χώρο του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» όπου εκεί, όσοι πιστοί ήθελαν, μπορούσαν να το προσκυνήσουν.

Αυτό, εμπίπτει στην κατηγορία της σχέσης μεταξύ πιστού και λατρευτικού αντικειμένου, μια σχέση απόλυτα προσωπική, στην οποία το κράτος ούτε μπορεί, ούτε θα έπρεπε να παρεμβαίνει.

Από την άλλη πλευρά, κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να πιστεύει στις ιαματικές ιδιότητες μιας εικόνας ή ενός λειψάνου και κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν θα πρέπει, από την θέση του, να υποβάλει την ιδέα της υποκατάστασης των επιτευγμάτων της ιατρικής επιστήμης με την προσδοκία ενός θαύματος.

Υπάρχουν, όμως, στην όλη ιστορία, άλλα δύο ζητήματα.

Το πρώτο αφορά στην απόδοση τιμών αρχηγού κράτους. Αυτή ήταν μια άστοχη και υπερβολική ενέργεια.

Πέρα από αυτό, όμως, εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο που εντάσσεται στην ιδιότυπη σχέση της Εκκλησίας με το Ελληνικό Κράτος.

Σε μια χώρα όπου στο - όχι τόσο μακρινό - παρελθόν, πολιτικοί ηγέτες όπως ο Α. Σαμαράς χρησιμοποίησε ουκ ολίγες φορές τις αναφορές στο χριστιανισμό, με πολιτική σκοπιμότητα, η σχέση της πολιτικής - και της Πολιτείας - με τη θρησκεία παραμένει ένα τεράστιο και ανοιχτό ζήτημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια, εδώ και χρόνια, υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους.

Μέσα από έναν ειλικρινή, βαθύ και εξαντλητικό διάλογο, ο διαχωρισμός θα αποβεί, τελικά, προς όφελος και των δύο μερών και θα επιλύσει τόσο ζητήματα όπως αυτό που προέκυψε όσο και άλλα, ίσως πολύ πιο σημαντικά.

Γιατί ο στόχος και των δύο πλευρών δεν μπορεί παρά να είναι η εδραίωση μιας υγιούς σχέσης που να βασίζεται στην αρχή η οποία διέπει κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αυτή μιας ελεύθερης Εκκλησίας σε ένα Ελεύθερο Κράτος.

Πηγή:left.gr

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
mesaralive.gr  19 May, 2015 ΓΝΩΜΕΣ