Το αγνό, παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί, πλέον, είδος πολυτελείας.
Οι αιτίες πολλές, με βασικότερη τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε Ισπανία και Ιταλία, τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως, με αποτέλεσμα την πτώση της παραγωγής, ενώ την ίδια ώρα οι ειδικοί του κλάδου κάνουν λόγο για ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες στο μέλλον.
Οι τιμές αγνού, παρθένου ελαιόλαδου στην Ιταλία έχουν ενισχυθεί σχεδόν κατά 1/3 από τον Οκτώβριο έως και σήμερα φθάνοντας στα 5,75 ευρώ το κιλό, ενώ το κόστος για το ισπανικό λάδι έχει αυξηθεί κατά 10%, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου (International Oil Council) το οποίο έχει έδρα τη Μαδρίτη.
Η χώρα που φαίνεται να το... πληρώνει περισσότερο δεν είναι άλλη από τη Βρετανία, καθώς η κατακόρυφη πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ μετά το Brexit, έχει καταστήσει το προϊόν ακόμη πιο ακριβό.
Όπως, μάλιστα, υποστηρίζει ο διάσημος σεφ Jamie Oliver, η τιμή του ελαιόλαδου είναι αυτή τη στιγμή στη χώρα του, η υψηλότερη των τελευταίων επτά ετών. Μάλιστα ο κ. Oliver προχωρά στο κλείσιμο έξι εστιατορίων που του ανήκουν και ειδικεύονται στην ιταλική κουζίνα, καθώς το κόστος λειτουργίας τους είναι, πλέον, ασύμφορο.
«Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά ακριβό και εξαρτάται από τα καπρίτσια της κρίσης», τονίζει και σπεύδει να προσθέσει ότι «το πραγματικά καλό λάδι αξίζει την τιμή του. Πρέπει να χρεώνεις ένα κουταλάκι λάδι όσο χρεώνεις το φουά γκρά ή το χαβιάρι»!
Οι τιμές του ελαιόλαδου εμφανίζουν έντονα ανοδική πορεία, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που έχουν επικρατήσει στις χώρες παραγωγής, ενώ η βρετανική ερευνητική εταιρεία Mintec, εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή θα υποχωρήσει φέτος σχεδόν 8%.
Ο ζεστός και υγρός καιρός στην Ιταλία κατέστρεψε σημαντικό μέρος της παραγωγής, λόγω της... συσσώρευσης καταστροφικών μικροοργανισμών. Μάλιστα η παραγωγή της χώρας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει φέτος κατά 50%. Στην Ελλάδα, το κύμα καύσωνα της περασμένης άνοιξης εκτιμάται ότι έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής σχεδόν κατά 20%. Πλημμύρες στην Ανδαλουσία, τη βασική περιοχή παραγωγής στην Ισπανία, κατέστρεψαν τη σοδειά.
Την ίδια ώρα, όμως, η ζήτηση αυξάνει από χώρες όπως η Κίνα αλλά και τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές. Οι Ισπανοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να εκμηδενίσουν τα αποθέματά τους προκειμένου να καλύψουν την υψηλή ζήτηση για εξαγωγές και από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ εισάγουν περισσότερους από 300.000 τόνους ελαιόλαδου ετησίως, με τουλάχιστον το 50% εξ αυτών να προέρχονται από Ιταλία και Ισπανία.
«Το ελαιόλαδο έγινε είδος πολυτελείας», δηλώνει ευθαρσώς ο Francesco Mazzei, ένας από τους πιο γνωστούς Ιταλούς σεφ, ο οποίος «τρέχει» το πολυτελές εστιατόριο Santoria στο Λονδίνο.
Πηγή:newmoney.gr
Δείτε επίσης
- Δήμος Τυμπακίου Ξανά!!!
- Brain gain: Πώς βλέπουν την Ελλάδα όσοι επέστρεψαν
- Κομβος ΔΕΛΤΑ. Να είμαστε καλά να τον θυμόμαστε ?? !!
- Πρωτοβουλία για την επανασύσταση του ιστορικού Δήμου Τυμπακίου
- Το Τυμπάκι γίνεται παγκόσμιος κόμβος στις τηλεπικοινωνίες
Σχετικά άρθρα
- Έρχεται ο 11ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Ελαιόλαδου - Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
- Μεγάλο deal για τον κλάδο του ελαιολάδου σε Κρήτη και Πελοπόννησο
- Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νοθευμένο λάδι
- Δήμος Φαιστού: Και η “Φαμέλια Αστερουσίων” στην εκδήλωση για το ελαιόλαδο
- Δήμος Φαιστού: Ενημερωτική εσπερίδα για το ελαιόλαδο