Ελαιόλαδο-Τιμή: Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στην Κρήτη

neakriti.gr  10 December, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ελαιόλαδο-Τιμή: Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στην Κρήτη

Σε τρελή ανοδική κούρσα οι τιμές πωλησης ελαιολάδου από τους σητειακούς συνεταιρισμούς με το ένα ρεκόρ να καταρρίπτεται από το άλλο ακόμα και εντός εικοσιτετραώρου.

Nεα τιμή ρεκόρ αυτή την στιγμή από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πραισού στα 5,15 για την οξύτατα 0,3.

Βεντέμα με τιμή ρεκόρ κοντά στα 5 ευρώ - «Ζεστό» χρήμα για τους αγρότες

Κοντά στα 5 ευρώ (με τη “χρυσή” δημοπρασία του Συνεταιρισμού στη Ζάκρο να τα ξεπερνάει, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) διαμορφώνεται πλέον η μέση τιμή παραγωγού, με τους Κρητικούς από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη να βρίσκονται σε “πόλεμο” για να μαζέψουν τη σοδειά τους σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για την επιβίωση των νοικοκυριών τους.

«Ευτυχώς που έχουμε φέτος το λάδι, αλλιώς, αν περιμέναμε από τα αμπέλια, θα βγαίναμε στη ζητιανιά», λέει με νόημα ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής από το Κυπαρίσσι Στάθης Φραγκιαδάκης, κάνοντας λόγο για τάσεις εκρίζωσης αμπελώνων από τους αγρότες, για να τους αντικαταστήσουν με ελιές. Από 4,80 μέχρι 4,90 ευρώ το κιλό κυμαίνεται η τιμή παραγωγού ελαιολάδου στη Μεσαρά, ενώ σε ολόκληρη την Κρήτη οι τιμές πλέον δεν πέφτουν κάτω από τα 4,50 ευρώ το κιλό, με τις τάσεις να παραμένουν ανοδικές!

Η ενεργοποίηση του πρώτου παρατηρητηρίου τιμών παραγωγού ελαιολάδου στην Κρήτη από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου φαίνεται - όπως λέει  ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης - ότι λειτούργησε άμεσα και θετικά στην άνοδο των τιμών, αφού με την ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών ενισχύθηκε ο ανταγωνισμός στις προσφορές τιμών από τους ελαιουργούς. Να υπενθυμίσουμε ότι πλέον ο κάθε παραγωγός, πληκτρολογώντας times-elaioladou.gr, μπαίνει στην ιστοσελίδα, όπου βλέπει τις τιμές που προσφέρει ο κάθε ελαιουργός ή τους ελαιουργούς εκείνους που, ενώ λένε ότι αγοράζουν λάδι, δε θέλουν να ανακοινώσουν τις τιμές τους.

«Από την ημέρα που βγήκε στο προσκήνιο το παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου είδαμε μία αύξηση στις τιμές της τάξεως των 30 λεπτών και πάνω. Τα ελαιουργεία που αγόραζαν με 4,50 ευρώ το κιλό πήγαν στα 4,80. Σήμερα η πλειοψηφία των ελαιουργείων είναι στα 4,70 με 4,80 ευρώ το κιλό. Ενώ η ανώτερη τιμή από δημοπρασία στην Κρήτη είναι από 4,90 έως και 5 ευρώ», τονίζει με ικανοποίηση ο Μύρων Χιλετζάκης.

Μάλιστα, μπαίνοντας σε λειτουργία και το συνεταιριστικό δημοπρατήριο της ΕΑΣΗ στη ΒΙΠΕΗ, με αποθηκευτικούς χώρους 3.000 τόνων, θεωρείται ότι η ανοδική πορεία των τιμών θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

«Το λάδι θα κυμαίνεται στα 5 ευρώ για πολύ καιρό ακόμα», όπως ο εκτιμάει ο Μύρων Χιλετζάκης, καλώντας τους ελαιοπαραγωγούς, αν μπορούν, να μη βιάζονται να “κόβουν” όλο το λάδι που παράγουν.

«Κόντρα Ιταλών και Ισπανών»

Σε “κόντρα” μεταξύ των Ιταλών και των Ισπανών για το ποιος θα μπορέσει να αγοράσει το περισσότερο λάδι της χώρας μας αποδίδει την άνοδο των τιμών ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης. Μάλιστα, ήταν και εκείνος που από πολύ νωρίς φέτος μέσω της εφημερίδας μας είχε κάνει την εκτίμηση ότι η τιμή παραγωγού θα ξεκινήσει σίγουρα από τα 4 ευρώ το κιλό και θα “πιάσει” πάρα πολύ γρήγορα τα 5 ευρώ το κιλό!

«Εμάς μας ευνοεί η κόντρα μεταξύ των Ιταλών και των Ισπανών. Ψάχνονται τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Ισπανοί, γιατί φέτος δεν έχουν λάδια καλά για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τώρα λοιπόν με αυτόν τον ανταγωνισμό υπάρχει κινητικότητα. Από ’κει και πέρα, δεν μπορεί κανείς να ξέρει μέχρι πότε θα υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός και μέχρι πότε θα ανεβαίνει η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο», σύμφωνα με τον Βαγγέλη Πρωτογεράκη.

Όπως λέει ο πρόεδρος των ελαιουργών, «σήμερα η τιμή στη Μεσαρά δεν πέφτει κάτω από τα 4,80 ευρώ το κιλό. Όσο για την τιμή άνω των 5 ευρώ στη Ζάκρο, ήταν ένας διαγωνισμός που έγινε εκεί, για λάδι με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πάντως, αυτή την εβδομάδα που πέρασε βλέπουμε κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό ως προς τις τιμές παραγωγού του ελαιολάδου».

Για όλη την Κρήτη, η μέση τιμή, όπως λέει, έχει ξεπεράσει τα 4,50 ευρώ το κιλό

Όσο για τις ποιότητες στο κρητικό ελαιόλαδο, ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης λέει: «Στη μεγαλύτερη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγικών περιοχών, το λάδι που παράγεται είναι σε καλή ποιότητα. Υπάρχουν και κάποιες λίγες περιοχές που έχουμε προβλήματα από τον δάκο, αλλά το 80% του παραγόμενου ελαιολάδου είναι σε πολύ καλές ποιότητες. Μιλάμε, δηλαδή, για λάδια με οξύτητες μέχρι τις 5 γραμμές το πολύ. Όσο για την απόδοση του καρπού, επειδή έχουμε μεγάλες βεντέμες, ο παραγωγός μπορεί και έχει καλό αποτέλεσμα στην ποσότητα του ελαιολάδου που παίρνει από τον καρπό».

Κι ενώ οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές για τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών, είναι ευχής έργο ότι η Μεσαρά δεν έχει ακόμα συγκομίσει πάνω από το 30 με 35% της συνολικής παραγωγής της. Και όπως εκτιμά ο πρόεδρος των ελαιουργών, «στην υπόλοιπη Κρήτη επίσης, με τα προβλήματα της έλλειψης των εργατικών χεριών, δεν έχει προχωρήσει η ελαιοσυλλογή όπως άλλες χρονιές. Σε μας πάντως ο κόσμος θα μαζεύει σίγουρα και όλο τον Ιανουάριο και μπορεί και τον Φεβρουάριο. Όπου αλλού είναι πρώιμη η παραγωγή, σίγουρο το λιομάζωμα έχει ξεπεράσει το 50%, αλλά στη Μεσαρά δεν έχουμε φτάσει ούτε στο 40%. Εγώ υπολογίζω ότι, αν πάνε όλα καλά και δεν τύχει καμιά θεομηνία, θα παράγουμε φέτος στην Κρήτη πάνω από 100.000 τόνους ελαιολάδου και σε σχέση με πέρυσι θα έχουμε μία αύξηση της τάξεως τουλάχιστον του 40%», καταλήγει ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

 

neakriti.gr  10 December, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα