Eλαιόλαδο: Τα τελευταία δεδομένα για την τιμή στην Κρήτη

zarpanews.gr  27 March, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Eλαιόλαδο: Τα τελευταία δεδομένα για την τιμή στην Κρήτη

Επανήλθε, ως αναμενόταν, η κινητικότητα στην αγορά ελαιολάδου που μάλιστα εκδηλώνεται και με διάφορους νέους τρόπους από την πλευρά των αγοραστών.

Βασική αίτια της εξέλιξης, η πλήρης επιβεβαίωση της μειωμένης παραγωγής της Ισπανίας αλλά και της Ελλάδας από ότι αρχικά εκτιμήθηκαν.

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της Ε.Ε., τα οποία εμφανίζουν την παραγωγή στην Ισπανία στους 650.000 τόνους, αντί για 750.000, όπως αρχικά εκτιμήθηκε (βλέπε σχετικό άρθρο), αλλά και την παραγωγή στην Ελλάδα ελαφρώς χαμηλότερη από ότι αρχικά εκτιμήθηκε.

Τα στοιχεία αυτά φαίνεται να έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τους ξένους αγοραστές, οι όποιοι, προκειμένου να εξασφαλιστούν, στρέφονται σε αγορές μεγάλων ποσοτήτων πολύ καλών έξτρα μέσω δημοπρασιών ή ειδικών συμφωνιών.

Έτσι, οι δημοπρασίες μεγάλων ποσοτήτων πολύ καλών έξτρα και οι ειδικές μακροχρόνιες συμφωνίες για όλο ή μεγάλο μέρος του ελαιολάδου Συν/σμων φαίνεται ότι αποτελούν τελευταία τις προτιμήσεις ξένων αγοραστών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Α.Σ. Κριτσάς, ο οποίος προχώρησε σε συμφωνία για σχεδόν ολόκληρη την ποσότητα του Συν/σμου, πληρώνοντας, σύμφωνα με δήλωση του Πρόεδρου του, κ. Νικ. Αφορδακού, τους παραγωγούς του με 5,15€/kg καθαρή τιμή.

Υψηλότερες τιμές για τα πολύ καλά έξτρα

Γενικά, οι αγοραστές φαίνεται να προσφέρουν υψηλές τιμές μόνο για τα πολύ καλά έξτρα (οξ.0,28-0,30), ενώ για τα απλά έξτρα το ενδιαφέρον είναι μικρότερο και οι τιμές χαμηλότερες.

Όπως προκύπτει από το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr της 14-3-23 στην Κρήτη, o Α.Σ. Εμπάρου επέτυχε 5,11€/kg για οξ.0,29, ενώ στην Πελοπόννησο ο Α.Σ. Μολάων Πακίων επέτυχε 5,20€/kg και ο Α.Σ. Αγ. Απόστολων 5,30€/kg.

Παράλληλα (Πιν.1) και οι τιμές αγοραπωλησιών των καλών έξτρα με «κόψιμο» στα ελαιοτριβεία δείχνουν να ακολουθούν από κάποια απόσταση αφού οι υψηλότερες στην Κρήτη φτάνουν στα 4,90€/kg και στην Πελοπόννησο στα 4,95€/kg, ενώ οι χαμηλότερες έχουν φτάσει στα 4,70€/kg στην Κρήτη και στα 4,55€/kg στην Πελοπόννησο.

Χαμηλότερη φέτος η ποιότητα

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τις δημοπρασίες που γίνονται στην Κρήτη και δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, τα ελαιόλαδα με οξύτητα κάτω από 0,3ο φαίνεται ότι έχουν εξαντληθεί ή κρατούνται για τυποποίηση στην Ελλάδα. Αυτό φαίνεται από τις δημοπρασίες λαδιών που δημοσιεύονται στο www.sedik.gr, όπου εμφανίζονται λάδια τριών Συν/σμων με οξύτητες, 0,47ο, 0,46ο και 0,7ο, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το γενικό επίπεδο ποιότητας των ελαιολάδων της φετινής χρονιάς υστερεί καταφανώς από εκείνο της περσινής. Επομένως, οι πανηγυρισμοί και εξωραϊσμοί διάφορων παραγόντων για εξαιρετική ποιότητα της φετινής παραγωγής είναι τουλάχιστον περίεργοι!

Ερωτηματικά για την αποφυγή δημοπρασιών

Τελικά, είναι φανερό ότι οι διαγωνισμοί (ή δημοπρασίες όπως ονομάζονται) εκτός του ότι αποτελούν μια διαφανή διαγωνιστική διαδικασία, dimoskopisi221εξασφαλίζουν και καλύτερες τιμές. Έτσι, είναι απορίας άξιο γιατί η μέθοδος αυτή δεν εφαρμόζεται σε όλα τα Συνεταιρικά ελαιοτριβεία αλλά και στα ιδιωτικά που διαθέτουν το ελαιόλαδο για λογαριασμό των παραγωγών!

Στην Ισπανία, οπωσδήποτε, οι τιμές εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλές, φθάνοντας για τα έξτρα στα 5,45€/kg – 6,0 €/kg, για τα (απλά) Παρθένα (οξ.<2ο ) 5,10€/kg, και για τα Λαμπαντε στα 4,75 €kg.

Στην Ιταλία, οι τιμές των έξτρα παραμένουν σταθερές (6,0 -7.50€/kg), ενώ στην Τυνησία κυμαίνονται στα 5,18 €/kg .

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης, επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ

 

zarpanews.gr  27 March, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ