Ελαιόλαδο: Οι συνέπειες της μικρής παραγωγής και ο κίνδυνος το προϊόν να μείνει αδιάθετο

Περιζήτητο προϊόν τείνει να γίνει το ελαιόλαδο, καθώς η εφετινή παραγωγή θα είναι πολύ μικρότερη από τις προηγούμενες. Αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος της συγκομιδής εφέτος, εκτοξεύει την τιμή του εφέτος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, στην Μεσσηνία, που συνήθως έχει μεγάλη παραγωγή, οι αγρότες που παράγουν λάδι αρνούνται να το πουλήσουν και το κρατούν, περιμένοντας ότι θα αυξηθεί η τιμή του.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το μεροκάματο εφέτος έχει αυξηθεί στα 60 ευρώ, ενώ το λάδι στα χωράφια στα Φιλιατρά έχει φτάσει τα οκτώ ευρώ το λίτρο, τιμή διπλάσια σε σχέση με πέρσι. Οι καιρικές συνθήκες εφέτος και η μεγάλη παραγωγή πέρσι είναι οι παράγοντες που συντείνουν εφέτος στο να είναι μικρή η παραγωγή.
Παρά την μικρή παραγωγή, οι εκτιμήσεις για υψηλότερη τιμή εφέτος προκαλούν χαμόγελα. Ωστόσο οι παραγωγοί σημειώνουν ότι αν η τιμή αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε το λάδι να γίνει είδος πολυτελείας, τότε θα μειωθεί η κατανάλωσή του και το προϊόν κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο.
Δείτε επίσης
- Η Ευρώπη σχεδιάζει τον «οδικό χάρτη» έως το 2040 για το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων
- Επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες: Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και μέχρι πότε
- Ελαιόλαδο: Πλημμυρίζουν οι αγορές με τυνησιακό – «Alert» για απάτη και νοθεία
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν 608 εκατ. ευρώ σε 458.445 παραγωγούς για οικολογικά σχήματα, βαμβάκι και βασική
- Απογοήτευση μετά τα χαμόγελα για το ελαιόλαδο - “Μπλόκο” των Ισπανών για τις στερόλες