Οι εκτιμήσεις για αύξηση της φετινής παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα δημιουργεί προσδοκίες για μειώσεις στις τιμές, όσο θα προχωρούμε προς τη νέα ελαιοκομική περίοδο και με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν συνθήκες που θα επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή για τη νέα περίοδο.
Ηδη τους τελευταίους μήνες, αν και περιορισμένα, σημειώνεται αποκλιμάκωση των τιμών του ελαιολάδου. Η αποκλιμάκωση αυτή φαίνεται και στον πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες, αφού τον μήνα Ιούνιο ο ετήσιος πληθωρισμός στο ελαιόλαδο ανήλθε στο 54,8%, από 56,8% που ήταν τον Μάιο και 63,7% που ήταν τον Απρίλιο. Βεβαίως, αυτές οι μεταβολές δεν έχουν περάσει ακόμα στα ράφια των σουπερμάρκετ.
Με δεδομένο ότι φέτος έχουμε, μέχρι στιγμής, ενδείξεις για μια αισθητά καλύτερη σοδειά σε σχέση με πέρυσι, η διακύμανση της τιμής του ελαιολάδου θα κινηθεί πτωτικά καθώς και οι άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες στη λεκάνη της Μεσογείου αναμένουν καλές παραγωγές.
Η διακύμανση της τιμής του ελαιολάδου θα κινηθεί πτωτικά καθώς και οι άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες αναμένουν καλές παραγωγές
Οπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανώλης Γιαννούλης (ΕΔΟΕ) η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα προβλέπεται να είναι καλή, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 250.000 – 280.000 τόνων.
Εν αναμονή της συγκομιδής
Ωστόσο, επειδή υπολείπονται περίπου τέσσερις μήνες μέχρι τη συγκομιδή κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος, καθώς οι κλιματικές συνθήκες αποτελούν τον αστάθμητο παράγοντα.
Ετσι, αν και υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας, οι παραγωγοί και οι φορείς τους κρατούν μικρό καλάθι αναφορικά με τις προβλέψεις τους για το μέγεθος της εγχώριας παραγωγής φέτος. Και αυτό γιατί δυστυχώς η ανομβρία και ο καύσωνας αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως το χαλάζι δημιουργήσαν προβλήματα σε ορισμένες περιοχές της χώρας (Κρήτη και Χαλκιδική). Ηπια καιρικά φαινόμενα, με φυσιολογικές θερμοκρασίες και επαρκείς βροχοπτώσεις, είναι κρίσιμα για μια καλή συγκομιδή, ενώ αντίθετα οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία προκαλούν ανησυχία στους παραγωγούς καθώς όπως λένε μπορούν να την επηρεάσουν αρνητικά.
Για την περίοδο 2023 – 2024, η συνολική παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ έφτασε τους 1,51 εκατ. τόνους. Στην Ελλάδα πέρυσι η παραγωγή ήταν στους 155 χιλ. τόνοι λαδιού παρουσιάζοντας σημαντική πτώση (-55%) σε σχέση με την περίοδο 2022-23 που είχαν παραχθεί 345 χιλ. τόνοι λαδιού. Για τη νέα ελαιοκομική περίοδο οι εκτιμήσεις είναι στους 250.000 – 280.000 τόνους εφόσον δεν υπάρξουν ακραίες συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν ή να καταστρέψουν την παραγωγή.
Δεδομένων των προβλέψεων, η τιμή παραγωγού έχει ήδη αρχίσει να υποχωρεί από τα υψηλά επίπεδα των 9,5 ευρώ το κιλό πριν από λίγους μήνες στα 8-7 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με τις τιμές να αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω όσο πλησιάζει η συγκομιδή, υπό την προϋπόθεση ότι η προσφορά θα είναι επαρκής.
Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Ελαιόλαδο: Τα τελευταια δεδομένα για τις τιμές σε Κρήτη, Μεσσηνία και Λακωνία
- Στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας το κρητικό ελαιόλαδο: “Deal” με τιμή 8,59 ευρώ το κιλό!
- Ελαιόλαδο: Πρόβλεψη για μείωση τιμών 50% τους επόμενους μήνες - Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή
- Μειώνονται οι τιμές του ελαιόλαδου στα ράφια
- Eλαιόλαδο: Τα τελευταία δεδομένα για την τιμή