Ανοδική τάση, που δείχνει να απέχει ελάχιστα από τα 10 ευρώ το κιλό, εξακολουθούν να εμφανίζουν οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου, όπως φαίνεται από στοιχεία και πληροφορίες τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά.
Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί εκφράζουν προς το neakriti.gr την έντονη ανησυχία τους για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, αφού ξεκαθαρίζουν πως φέτος στο νησί μας ελάχιστοι έχουν ελαιόλαδο και αυτό είναι σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες, ενώ ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να βάλει λίπασμα και να καλλιεργήσει, για να μη χαθεί και η χρονιά του 2024-2025!
Όσο και αν το “χρηματιστήριο” του λαδιού ανεβαίνει, ο περισσότερος κόσμος “κυνηγά” τα “λιγατάρια” και το λάδι που παράγει το παίρνει κυρίως στο σπίτι του. Είναι ενδεικτικές οι τιμές που καταγράφονται στο νησί μας, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο και επίπεδο Ε.Ε. και στην Τυνησία.
Είναι χαρακτηριστική η εικόνα των τιμών έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αναλυτικού δελτίου τιμών του ΣΕΔΗΚ της 27ης/12/2023.
Στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες διαμορφώθηκαν ως εξής:
- Στην Κρήτη κυμάνθηκαν μεταξύ 8,30 και 9,10 ευρώ ανά κιλό, στην Πελοπόννησο από 8,20-9,35 ευρώ ανά κιλό και στην Κέρκυρα στα 9 ευρώ ανά κιλό.
- Στην Ισπανία, οι ελάχιστες και οι μέγιστες τιμές του έξτρα παρθένου παρουσίασαν μια ελαφρά άνοδο και κυμάνθηκαν από 8,40 ευρώ έως 9,89 ευρώ ανά κιλό.
- Στην Ιταλία κυμάνθηκαν στα 10 ευρώ ανά κιλό, ενώ στην Τυνησία παρέμειναν σταθερές στα 7,88 ευρώ ανά κιλό.
Έως και διπλάσιες στο ράφι
Με βάση τα ίδια στοιχεία, ενώ οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο οπωσδήποτε αυξάνονται, οι τιμές καταναλωτή δεν αυξάνονται αριθμητικά το ίδιο όσο οι τιμές του παραγωγού, αλλά κυριολεκτικά καλπάζουν, φτάνοντας σε ύψη διπλάσια!
Έτσι, ενώ οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο στα μέσα Δεκεμβρίου κινούνται στα 8,3-9,3 ευρώ ανά κιλό (σύμφωνα με το δελτίο τιμών ΣΕΔΗΚ 19-12-23), οι τιμές καταναλωτή για τυποποιημένο έξτρα παρθένο στα ράφια των super markets στις 16/12/23 κινούνταν στο διπλάσιο των τιμών παραγωγού κυμαινόμενες μεταξύ 14 και 16,7 ευρώ ανά λίτρο για συσκευασίες 1 λίτρου.
Αρκετά υψηλότερες ήταν οι τιμές έξτρα παρθένου στα ράφια, για συσκευασίες μικρότερες (0,5-0,75 λίτρων), ενώ ελαφρά χαμηλότερες, όχι όμως πολύ, κυμαίνονταν οι τιμές σε συσκευασίες μεταλλικές μεγαλύτερες, των 3-5 λίτρων. Οι τιμές έξτρα σε μεταλλικές συσκευασίες 3 λίτρων ήταν 37,74 ευρώ ανά λίτρο, που ισοδυναμούν με 12,58 ευρώ το ένα λίτρο, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΣΕΔΗΚ, γεωπόνο Νίκο Μιχελάκη!
Έτσι, φυσικό είναι, όπως επισημαίνει, οι καταναλωτές να στρέφονται στην αγορά ελαιολάδου σε “τενεκέ” των 17 λίτρων, το οποίο αγοράζουν κατευθείαν από παραγωγούς σε τιμές 170-180 ευρώ ανά λίτρο, όπως εύλογο είναι και το ότι άνοιξε περισσότερο η όρεξη επιτηδείων για κλοπές και νοθείες με πάσης φύσεως μεθόδους και μέσα.
Στο μεταξύ, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως με την έναρξη του νέου έτους, αν ρίξει κάποιος μια ματιά στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, θα βρει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε τιμές που κυμαίνονται από τα 11-14 ευρώ το λίτρο, ενώ δε λείπουν και οι προσφορές, όπου οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν σε τιμές οριακά κάτω από τα 10 ευρώ.
Ο φάκελος για το ελαιόλαδο
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης να χαρακτηριστεί ΠΓΕ με την ονομασία “Κρήτη/Kriti”. Ο φάκελος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αναμένεται να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Ε.Ε. για να ξεκινήσουν οι ενστάσεις.
Ήδη υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη προγραμματική σύμβαση με θέμα “Υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων για την προστασία, ανάδειξη και προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου “Κρήτη/ Kriti”».
Η σύμβαση υπογράφηκε παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος τόνισε πως με την υπογραφή της προγραμματικής συμβάσεως μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων «επιβεβαιώνεται η ομόνοια, η συνεννόηση, η συνεργασία για το καλύτερο αποτέλεσμα για το ελαιόλαδο, ένα προϊόν που είναι ταυτισμένο με την τοπική οικονομία».
Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί διεπαγγελματική οργάνωση για το ελαιόλαδο, για να πάρει το προϊόν την προβολή και την προώθηση και τελικά την υπεραξία που πρέπει να έχει.
«Είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με τους πάντες, έτσι ώστε πολύ γρήγορα και αυτή η εκκρεμότητα πολλών ετών να γίνει πράξη. Η σημερινή εξέλιξη είναι ευχάριστη. Χαίρομαι διότι η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου, της Περιφέρειας Κρήτης, του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί το ισχυρότερο όπλο για τους ανθρώπους στον πρωτογενή τομέα είναι η γνώση. Όσο προσφέρεις γνώση, οπλίζεις γερά τη σχέση, αγροτικής γης, παραγωγής και ποιότητας», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την πρόσφατη διαδικασία.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στη συνεργασία υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια συνεργασία που συνεχίζεται με τους αρμόδιους φορείς, αλλά και τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους αγρότες μας. Εμείς έχουμε προτάξει τη συνεργασία, τη συνέργεια και τη συμπόρευση προς όφελος των πολιτών, προς όφελος των ανθρώπων που υπηρετούμε και είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε πως εξελίσσεται μια πάρα πολύ καλή συνεργασία υπέρ των πολιτών και του αγροτικού κόσμου».
Η σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα”, για την υλοποίηση ενημερωτικών-εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών δράσεων σε παραγωγούς, ελαιουργούς και τυποποιητές, παρουσία των εκπροσώπων των φορέων.
«Αδυνατούμε να καλλιεργήσουμε»...
Μιλώντας στο neakriti.gr αγρότες και συνεταιριστές είπαν χαρακτηριστικά ότι, ακόμα και αν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες και ευνοήσουν την καρποφορία της ελιάς για την επόμενη χρονιά, οι ίδιοι δεν μπορούν φέτος να σηκώνουν το οικονομικό βάρος της σωστής καλλιεργητικής δραστηριότητας.
Και αυτό σημαίνει λίπανση, κλαδέματα, οργώματα, όπου αυτά χρειάζονται, κ.ά. Έτσι πολλοί ανησυχούν για μειωμένη παραγωγή και στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο!
«Πώς θα καταφέρω εγώ να καλλιεργήσω; Πώς θα καθαρίσω και πώς θα καταφέρω να φέρω το δέντρο στην κατάσταση που πρέπει για να μου δώσει καρπό; Πώς; Από τη στιγμή που δεν μπορώ να βάλω λίπασμα, δεν μπορώ να κλαδέψω. Με το πετρέλαιο, με τα λιπάσματα που είναι στα ύψη, πώς; Δηλαδή, ναι μεν λέμε να αλλάξει ο καιρός και να πέσει καλό νερό για να λειτουργήσει το δέντρο, αλλά από μόνο του το νερό τι να σου κάνει;», είπε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Γιώργος Περογιαννάκης.
«Εμείς πρέπει να κάνουμε την προεργασία τώρα. Και αν ο καιρός μάς βοηθήσει και βρέξει, καλώς. Εάν όμως δε λιπάνουμε, δεν καλλιεργήσουμε, δεν καθαρίσουμε, πώς το δέντρο και να βρέξει θα έχει βεντέμα;», κατέληξε ο συνεταιριστής.
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας
Σχετικά άρθρα
- Eλαιόλαδο: Παρά τη ραγδαία μείωση της τιμής παραγωγού, δεν υποχώρεί η αντίστοιχη για τα super market
- Ελαιόλαδο: Τα τελευταία δεδομένα-Ανασταλτικός παράγοντας η ανομβρία στην Κρήτη
- Ελαιόλαδο: Υψηλές τιμές στα ράφια παρά τη μείωση στους παραγωγούς
- Έλαιόλαδο: η ελληνική αγορά δίνει στον παραγωγό 5,35 ευρώ, η ισπανική 6,15
- Πάγωσε η αγορά ελαιολάδου ελέω βροχών, ενάμισι ευρώ χωρίζει αγρότες και εμπόριο