Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα μπορούσαν να ήταν η λύση στην έλλειψη χεριών για την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής που ξεκινάει σύντομα .
Η νεοσύστατη Οργάνωση [βιολογικών] Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς με το όνομα NATURA CRETICA αναζητά φοιτητές κατά το ολλανδικό πρότυπο.
Η πρόθεση των μελών της Οργάνωσης -σύμφωνα με το goodnet.gr κοινοποιήθηκε στους Κοσμήτορες των Σχολών, με δεδομένο ότι και φέτος το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού για τη στελέχωση συνεργείων συλλογής ελαιόκαρπου, παραμένει μεγάλο.
Πρόκειται για μία win-win πρόταση, όπως τονίζεται στη σχετική επιστολή, που θα ωφελήσει όλες τις πλευρές: αφενός τους φοιτητές που θέλουν να ενισχύσουν τα έσοδά τους, σε μία προσπάθεια ελάφρυνσης -έστω και μερικώς- των οικονομικών βαρών των οικογενειών τους, εν μέσω του πληθωρισμού και της “έκρηξης” του κόστους ζωής, αφετέρου τους ίδιους τους παραγωγούς.
Περιθώρια χρονοτριβής δεν υπάρχουν. Όλα πρέπει να γίνουν σωστά και έγκαιρα για να μην χαθεί η σοδειά. Σε περίπτωση που η ιδέα βρει πρόσφορο έδαφος και προχωρήσει, εξυπακούεται ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες: τα μέλη της ομάδας NATURA CRETICA διατίθενται να αναλάβουν την μεταφορά των φοιτητών, ακόμα και με λεωφορείο, παρέχοντάς τους ένα καλό μεροκάματο και φυσικά εργόσημο.
Επειδή και οι σπουδές δεν πρέπει να αμεληθούν, η απασχόληση των ενδιαφερομένων θα γίνεται τις ημέρες που εκείνοι δεν έχουν εκπαιδευτικές υποχρεώσεις, όπως ξεκαθαρίζεται.
Μια μικρή ομάδα με μεγάλες φιλοδοξίες
Ήδη, σε ανεπτυγμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως η Ολλανδία, φοιτητές εργάζονται συστηματικά στη γεωργία, κι ειδικά στα θερμοκήπια, γνωστοποίησε ο Νίκος Σταυρακάκης, ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου και πρόεδρος της “NATURA CRETICA”, επικαλούμενος φίλο του γεωπόνο.
Γέννημα – θρέμμα του Μυλοποτάμου ο ίδιος, τα τελευταία χρόνια μετά την αφυπηρέτησή του, εξακολουθεί να εκτελεί ακαδημαϊκά καθήκοντα διαδικτυακά, από το χωριό του τα Μουρτζανά. Η οργάνωση της οποίας ηγείται βρίσκεται στα πρώτα της βήματα.
Απαρτίζεται από 33 μεσαίους και μεγάλους παραγωγούς, ιδιοκτήτες 60.000 ελαιόδεντρων που απλώνονται σε μία έκταση 3.000 στρεμμάτων, από τον κεντρικό Μυλοπόταμο μέχρι τα ανατολικά προάστια της πόλης του Ρεθύμνου. Υπάρχουν και οι εξωτερικοί συνεργάτες.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εκπαίδευση και στην άντληση και αξιοποίηση πολύτιμων γνώσεων και τεχνικών, υπέρ της περαιτέρω ανάδειξης και ανάδειξης του “πράσινου” χρυσού της κρητικής γης, από τις πλέον αξιόπιστες πηγές: τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Ιδρύματα του τόπου.
Δείτε επίσης
- Ελαιόλαδο: Τα τελευταια δεδομένα για τις τιμές σε Κρήτη, Μεσσηνία και Λακωνία
- Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή
- Έρχεται ν/σ του ΥπΑΑΤ για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
- Mercosur: Τι φέρνει η εμπορική συμφωνία για τους ευρωπαίους αγρότες – Κερδισμένοι και χαμένοι
- Στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας το κρητικό ελαιόλαδο: “Deal” με τιμή 8,59 ευρώ το κιλό!