Ελαιόλαδο: Κομπίνες Ισπανών για να ρίξουν τις τιμές

neakriti.gr  26 January, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ελαιόλαδο: Κομπίνες Ισπανών για να ρίξουν τις τιμές

“Ύποπτη στροφή” μεγάλων βιομηχανιών της Ισπανίας στην αγορά βιομηχανικού ή λαμπάντε (οξύτητας άνω των 2 οξέων) αποκαλύπτουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου τα ισπανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως γράφει στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης.

“Άστραψε και βρόντηξε” με τις αποκαλύψεις αυτές, μιλώντας στο neakriti.gr, και ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης. «Παλιά μου τέχνη κόσκινο», σχολιάζουν οι αγρότες, για τις κομπίνες Iσπανών στα λάδια, ενώ μιλούν για τεράστιες ευθύνες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει θεσμοθετήσει τη δυνατότητα να πλασάρονται στην αγορά σαν “ελαιόλαδο”, τα λεγόμενα “εξευγενισμένα λάδια”, που προφανώς “θολώνουν τα νερά”, ξεγελώντας τους καταναλωτές ότι... ίσως και να αγοράζουν... εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο!

Ο Νίκος Μιχελάκης αναφέρει ότι, σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, η αγορά της Ισπανίας το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου εμφάνισε περιορισμένες προσφορές και ζήτηση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αλλά την ίδια ώρα, έγινε εμφανής και η στροφή των μεγάλων αγοραστών στην αγορά ελαιολάδου βιομηχανικού ή λαμπάντε (οξ. >2ο), του οποίου έτσι οι τιμές, λόγω της αυξημένης ζήτησής του, ανέβηκαν στα 4,90 ευρώ το κιλό έως 4,95 ευρώ το κιλό, πλησιάζοντας τις χαμηλότερες τιμές του έξτρα παρθένου, οι οποίες κινούνται στα 5,10 ευρώ το κιλό!

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ (Olimerca 15-1 -23), δε θεωρείται φυσιολογική και αποδίδεται σε κερδοσκοπικές κινήσεις που αποβλέπουν πιθανή διάθεση του λαμπάντε, μετά από επεξεργασία ή ανάμειξη, ως έξτρα παρθένου!

Γενικότερα, εκτιμάται ότι, εξαιτίας της αύξησης των τιμών, η διεθνής κατανάλωση μπορεί να μειωθεί, αλλά η φετινή παραγωγή θα είναι αρκετά χαμηλή και πιθανότατα θα υπάρξουν σημαντικές εντάσεις στην αγορά τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την έκθεση του Δεκεμβρίου της AICA (Συνδέσμου Ενημέρωσης και Ελέγχου Διατροφικών Προϊόντων) της Ισπανίας, η παραγωγή που είχε συγκομιστεί στη χώρα μέχρι αρχές Δεκεμβρίου ήταν 232.000 τόνοι (έναντι 288.000 τ. της αντίστοιχης περσινής) και το 30% αυτής φαίνεται να έχει ήδη πωληθεί.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν πουλήσει μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και ότι οι αγοραστές από Ιταλία θα εντείνουν τις αγορές τους κατά τον Μάρτιο του 2023. Συμπερασματικά, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, η νέα χρονιά αρχίζει με την εκτίμηση ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν λόγω της μειωμένης παραγωγής γενικά, αλλά και της μειωμένης ύπαρξης καλών έξτρα παρθένων. Η προβλεπόμενη πτώση της κατανάλωσης δε φαίνεται να μπορεί να αλλάξει την κατάσταση της αγοράς, αφού οι εκτιμήσεις για πολύ μειωμένη συγκομιδή είναι πλέον αναμφισβήτητες.

«Έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου»

Χαρακτηριστικές όσο και οργισμένες είναι οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΔΗΚ και δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη προς την εφημερίδα μας.

«Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί λαδέμποροι μηχανεύονται κάθε φορά ό,τι μπορούν για τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς πρέπει να οργανωθούμε περισσότερο και να διεκδικήσουμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια πιο ισότιμη μεταχείριση για τους παραγωγούς μας. Αλλά και οι παραγωγοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα πράγματα ολοένα και περισσότερο δυσκολεύουν σε ένα πολύ δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Και μην ξεγελιόμαστε από τις φετινές καλές τιμές. Οφείλονται στο ότι κάποιες χώρες δεν έβγαλαν λάδι και όχι ότι κάναμε κάτι καλύτερο απ’ ό,τι κάναμε μέχρι τώρα, τις προηγούμενες περιόδους. Το προϊόν πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα, ποιότητα και να τυποποιηθεί στον μεγαλύτερό του βαθμό», είπε στο neakriti.gr ο Γιώργος Μαρινάκης.

Καταλήγοντας, αναφορικά με τις φερόμενες ως νέες κομπίνες των Ισπανών βιομηχάνων, ο Γιώργος Μαρινάκης δε δηλώνει ότι... έπεσε από τα σύννεφα.

«Έτσι γίνεται πάντα. Και αυτό συμβαίνει όταν το προϊόν μας δεν έχει υπεραξία. Και όταν είναι εύκολο να το διαχειριστεί ο καθένας σε χύμα μορφή. Το χύμα είναι, όπως λέγαμε παλιά, “το τσάμπα πράγμα το τρώνε οι σκύλοι”...».

Τα εξευγενισμένα ελαιόλαδα... - «Δε γνωρίζουν τις διαφορές οι καταναλωτές»

«Η φετινή χρονιά είναι για μας το καλύτερο μάθημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής και ελαιοπαραγωγός από το Κυπαρίσσι, Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Δεν υπάρχει καλύτερο μάθημα από το φετινό, που έχουμε μόνο εμείς μεγάλες ποσότητες και εξαιρετικές ποιότητες. Και μιλάμε για λάδι που λείπει όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και παγκοσμίως. Βέβαια, δεν μπορώ να κατανοήσω... Τρέχουμε τώρα όλοι πίσω και λέμε “τόσο πουλήθηκε στην Ιταλία”, “τόσο πουλήθηκε στην Ισπανία”... Δεν υπάρχει βέβαια το μαγικό που θα μας λέει ότι “εμείς πουλάμε το εμφιαλωμένο”, αλλά δεν είδα και προγράμματα να κατατίθενται για το πώς θα επιδείξουμε την κατανάλωση του ελαιολάδου στη διατροφή των ξένων που έρχονται το καλοκαίρι στον τόπο μας, και μιλάμε για 5 εκατομμύρια τουρίστες!

Δε βλέπω, δηλαδή, να προβληματιζόμαστε για το πώς θα τους δείξουμε τους ελαιώνες, πώς θα τους μάθουμε την ιστορία του λαδιού, τη διατροφική του αξία κ.λπ. Δηλαδή, θα πρέπει, ξενοδόχοι- κράτος- αγροτικές οργανώσεις να μπουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και αν αυτό γίνει, η εξαγωγή του χύμα θα περιοριστεί σε πολύ χαμηλό ποσοστό».

Μάλιστα, καταλήγοντας, ο Στάθης Φραγκιαδάκης καταγγέλλει ότι «τα λάδια τα λαμπάντε δυστυχώς η Ε.Ε. τα έχει περάσει στην αγορά. Πάρτε από την αγορά ένα λάδι. “Κλασικό” γράφει πάνω. “Ελαιόλαδο” σκέτο. Και εξηγεί πως “είναι από εξευγενισμένα ελαιόλαδα”... Αυτό λέει ότι παίρνεις ένα λάδι 5 και 10 οξέων, το ραφινάρεις, το “μηδενίζεις” και το ξαναβάζεις για ανθρώπινη κατανάλωση. Αυτά λοιπόν ο κόσμος δεν τα γνωρίζει. Όπως δε γνωρίζει, επίσης, ότι αυτό το λάδι δυστυχώς πουλιέται σχεδόν στις ίδιες τιμές με το έξτρα παρθένο»!

 

neakriti.gr  26 January, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα