Έκτακτα κονδύλια σε Δήμους για το προσφυγικό
Συνέντευξη στη “Βραδυνή της Κυριακής” παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Π.Θεοδωρικάκος. Από το περιεχόμενό της αναδεικνύονται, ιδίως, δύο θέματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το πρώτο αφορά τη μετακίνηση Δημοσίων Υπαλλήλων σε ΟΤΑ, που θα συνοδεύσει την επανειλημμένως προαναγγελθείσα μεταφορά αρμοδιοτήτων. Το δεύτερο, τη δήλωση ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε «σοβαρή διαπραγμάτευση» με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να εξασφαλίσει έκτακτα κονδύλια προς στήριξη των Δήμων«που παίρνουν στην πλάτη τους βάρος για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος».
Ακολουθούν τα σχετικά αποσπάσματα της συνέντευξης:
Θα μεταβιβάσετε αρμοδιότητες, πόροι θα υπάρξουν για την υποστήριξη αυτών των αρμοδιοτήτων;
« Είναι αυτονόητο ότι η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων που σήμερα σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται στις λεγόμενες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του κρατικού μηχανισμού θα μεταβιβαστούν, και τα πρόσωπα που εργάζονται στον κρατικό τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα μετακινηθούν στο πλαίσιο και στα όρια που επιτρέπει το Σύνταγμα, στην περιφερειακή και στην Τ.Α. ».
Δεν θα είναι υπάλληλοι του Υπουργείου εννοείτε;
« Όχι, θα μετακινηθούν στις Περιφέρειες, και επίσης θα μεταφερθούν και αντίστοιχοι πόροι του προϋπολογισμού. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό, γιατί πιστεύουμε στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης και πιστεύουμε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες για μια βιώσιμη ανάπτυξη στη Χώρα, για την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή ».
Στην ουσία τη λειτουργία του Κράτους με πόρους και αρμοδιότητες θα αναλάβουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, κ. Υπουργέ;
« Στην πραγματικότητα,η ίδια η κοινωνία μέσω της Αυτοδιοίκησης παίρνει την εξουσία της υλοποίησης σειράς αρμοδιοτήτων και το Κράτος διατηρεί για τον εαυτό του την κεντρική επιτελική δομή, το λεγόμενο Επιτελικό Κράτος, το οποίο διαμορφώνει στρατηγικές και πολιτική για όλη τη Χώρα. Αλλά από εκεί και πέρα, οι περιφερειακές πολιτικές και οι επιμέρους περιφερειακοί στόχοι και η εκτέλεση των κεντρικών προγραμμάτων επαφίονται στις Περιφέρειες και τους Δήμους ».
Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα κανονίζουν από μόνοι τους τα του οίκου τους;
« Κάθε Περιφέρεια, από τώρα οφείλει να έχει ένα δικό της ολοκληρωμένο τετραετές σχέδιο, το οποίο να περιλαμβάνει όλους τους τομείς της οικονομικής, διοικητικής και της κοινωνικής δραστηριότητας, και αντίστοιχα όλες τις μορφές και τις πηγές χρηματοδότησης είτε αυτές προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είτε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι το ΕΣΠΑ, είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή χρηματοδότησης, και δίνουν πολλές δυνατότητες στην Τ.Α. να χαράξει τη δική της πολιτική. Στόχος μου είναι αυτό να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 και είμαι αποφασισμένος, κ. Γιακουμή, αυτό τον νόμο να τον συνδιαμορφώσουμε με τα ίδια στελέχη της Τ.Α. (ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ). Επίσης, θα ζητήσω τη συνδρομή όλων των θεμάτων προκαταβολικά, στη φάση της διαμόρφωσης του νόμου και όχι όταν θα έχουμε ετοιμάσει κείμενο νομοσχεδίου. Θα ζητήσω τώρα από τα άλλα κόμματα ολοκληρωμένες σκέψεις και προτάσεις, οι οποίες ενδεχομένως συμπεριληφθούν στο νόμο, για να μην μπορεί να αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Θεωρώ ότι υπάρχει ισχυρό πεδίο συγκλίσεων και συναινέσεων, οι οποίες είναι αναγκαίες και σε αυτόν τον τομέα ».
Με το προσφυγικό τι γίνεται, υπάρχουν αντιδράσεις από Φορείς, πολίτες κ.ά., που δεν θέλουν κοντά τους πρόσφυγες και μετανάστες.
« Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε κάποια αρμοδιότητα στο θέμα άσκησης μεταναστευτικής πολιτικής. Είναι ένας τομέας που υπάγεται στο τομέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Κληθήκαμε με εντολή του Πρωθυπουργού να συμβάλουμε ως Υπουργείο Εσωτερικών στις κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσειςστην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου ολόκληρη η Χώρα να συνδράμει σε έκτακτες λύσεις που είναι μπροστά μας εξαιτίας μιας έκτακτης κατάστασης που υπάρχει από τις δραματικές προσφυγικές ροές που συρρέουν δυστυχώς στη Χώρα.
Η λογική μας είναι η συνεργασία με τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες, με τα πολιτικά στελέχη κάθε τοπικής κοινωνίας, ο διάλογος και η κοινή βούληση να συνδράμουμε με θετικό και δημιουργικό τρόπο για την επίλυση κάθε προβλήματος που μπορεί να προκύπτει από τις μετακινήσεις των προσφύγων και μεταναστών. Συμβάλουμε σε ένα πατριωτικό καθήκον και σε ένα θέμα που έχει πάρει χαρακτήρα εθνικής ασφάλειας δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νησιά μας να βουλιάζουν από μετανάστες και πρόσφυγες, και για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε λύσεις που θα στερεώνουν την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή των κοινωνιών.
Για αυτό πουθενά δεν γίνεται τίποτα που να αιφνιδιάζει την τοπική κοινωνία, γιατί το δόγμα μας δεν είναι αποφασίζουμε και διατάζουμε, το δόγμα μας είναι συνεργαζόμαστε για να κρατήσουμε ασφαλή την πατρίδα μας και την κοινωνία μας ».
Θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη σε όσους ανταποκριθούν από Δημάρχους θετικά;
« Είμαστε ήδη σε σοβαρή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να εξασφαλίσουμε έκτακτα κονδύλια, με τα οποία θα στηρίξουμε, με έργα, δράσεις και παρεμβάσεις,όλους τους Δήμους που παίρνουν στην πλάτη τους βάρος για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος ».
Δείτε επίσης
- Έτσι θα γίνει ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού -Οι παρεμβάσεις του ΥΠΠΟ
- Τυμπακι: Με λαμπρότητα ο καθαγιασμός των υδάτων
- Το προγραμμα του καθαγιασμού των υδάτων στους Δήμους Φαιστού και Γόρτυνας
- Γ’ ΕΘνική: Μεγάλο διπλό για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Νέα καραβιά μεταναστών στους Καλούς Λιμένες
Σχετικά άρθρα
- 114 εκατ. σε Δήμους και Περιφέρειες: Πόσα παίρνει κάθε Δήμος της Μεσαράς
- Έκτακτη χρηματοδότηση σε Δήμους για τα αδέσποτα - Τα ποσά για τη Μεσαρά
- Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Ατασθαλίες σε δήμους και της Κρήτης
- ΠΟΕΣΥ: Θέσεις δημοσιογράφων στους Δήμους
- Αποκλείονται οι δήμοι της Κρήτης από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας