Εκρηξη της ζήτησης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Μπαίνοντας στην καρδιά του καλοκαιριού, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τη φετινή σεζόν θα σπάσει το «φράγμα» των τουριστικών εισπράξεων του 2019.
Σε μια ακόμα ένδειξη για τη δυναμική της χρονιάς, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεπέρασαν ήδη τις επιδόσεις του 2019, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα για την περίοδο ως και το Σεπτέμβριο. Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η Ελλάδα φιγουράρει μέσα στην πρώτη τριάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης σε σύγκριση με το 2019!
Έρευνα AirDNA: Η Ελλάδα σημείωσε αύξηση στη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις τον Μάιο του 2022
Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση στη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά 32,1% τον Μάιο του 2022 και αναδείχθηκε τρίτη χώρα στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση. Συνολικά 11 ευρωπαϊκές χώρες πέτυχαν αυτόν τον μήνα επιδόσεις καλύτερες από το 2019. Πρώτη ήταν η Γαλλία με αύξηση 43,5%, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (33,1%). Χειρότερες επιδόσεις είχαν η Τσεχική Δημοκρατία (-41,1%), η Ουγγαρία (-31,1%) και η Ιρλανδία (-29,3%).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, που επεξεργάστηκε το BNBnews, η ανάκαμψη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στη Γηραιά Ήπειρο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Ευρώπη συγκέντρωσε 31,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 11,4% σε σχέση με τον Μάιο του 2019 (και 56,5% έναντι του Μαΐου 2021). Οι νέες κρατήσεις τον Μάιο για μελλοντικές διαμονές, εξάλλου, αυξήθηκαν κατά 40,8% από έτος σε έτος. Η ευρωπαϊκή προσφορά διαθέσιμων ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση τον Μάιο ήταν 4,8% χαμηλότερη από τον Μάιο του 2019 (αλλά +9,3% έναντι του 2021), ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι ο Μάιος του 2019 υπήρξε ιστορικά η υψηλότερη προσφορά καταλυμάτων γι’ αυτόν το μήνα.
Βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη: Ο Μάιος ήταν ο όγδοος συνεχόμενος μήνας με υψηλά επίπεδα πληρότητας
Ο Μάιος ήταν ο όγδοος συνεχόμενος μήνας με υψηλά επίπεδα πληρότητας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη, φθάνοντας στο 53,6%. Η αύξηση αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση και στην παράλληλη μειωμένη προσφορά ακινήτων. Τον Μάιο του 2022, επίσης τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 39% σε σχέση με το 2019 και 55,5% σε σχέση με τον Μάιο του περασμένου έτους. Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) τον Μάιο ήταν κατά 0,7% κάτω από τον Μάιο του περασμένου έτους και κατά 25% υψηλότερες από τον Μάιο του 2019.
Η AirDNA αναμένει σημαντική ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών στην Ευρώπη, παρά τα προβλήματα στις πτήσεις και τα ακριβότερα αεροπορικά εισιτήρια. Οι Αμερικανοί τουρίστες εκτιμάται, μάλιστα, ότι θα είναι οι στυλοβάτες σε αυτήν την ανάκαμψη. Είναι ενδεικτικό ότι η ζήτηση για την περίοδο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου είναι αυξημένη κατά 55,5% σε σχέση με πέρσι και κατά 5% σε σύγκριση με το 2019. Και σε αυτήν την κατηγορία η Ελλάδα κάνει... πρωταθλητισμό, καθώς έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης (26,8%) από πλευράς ζήτησης για αυτήν την περίοδο, όπου ως γνωστόν κρίνεται όλο το παιχνίδι των τουριστικών εισπράξεων.
Η ακρίβεια στην Ευρώπη ο μόνος ανασχετικός παράγοντας
Αν και όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι πάμε σε μια «θερμή» τουριστικά χρονιά, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τον ανασχετικό παράγοντα των ανατιμήσεων στο τουριστικό «πακέτο». Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της PricewaterhouseCoopers, τα 3/4 των Γερμανών θα μειώσουν τη διάρκεια των διακοπών τους, θα αναζητήσουν φθηνότερες επιλογές ή θα ακυρώσουν τα σχέδιά τους για ταξίδια αναψυχής. Το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε επίσης ότι θα εγκαταλείψει τα «αυθόρμητα ταξίδια», παρά το γεγονός ότι η επιθυμία για ταξίδια παραμένει έντονη.
Από αυτή τη μεταβολή των καταναλωτών επηρεάζονται, όπως αναδεικνύεται στην έρευνα, όλα τα είδη ταξιδιού στο εξωτερικό, τόσο τα μεμονωμένα όσο και τα οργανωμένα, αφού όλο και περισσότεροι θα επιλέξουν φθηνότερα καταλύματα ή κάμπινγκ. Σχετικά με το μεταφορικό μέσο επιλογής, το 73% δηλώνει ότι θα σκεφτόταν να περιορίσει τα αεροπορικά ταξίδια λόγω της αύξησης των τιμών στα εισιτήρια, το 71% θα περιόριζε τις μετακινήσεις με καράβι και το 61% τα ταξίδια με το αυτοκίνητο.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις